foto: Shutterstock
8 triki, kā nopirkto eglīti saglabāt "frišu" līdz pat janvārim
Kā nopirkt un saglabāt svaigu eglīti?
Noderīgi ikdienā
2017. gada 18. decembris, 05:44

8 triki, kā nopirkto eglīti saglabāt "frišu" līdz pat janvārim

Kas Jauns Avīze

Svaigai eglītei skujas ir spīdīgas un košas, nevis matētas un pelēcīgas. Svaigumu var arī pārbaudīt, ja egli satver aiz stumbra un pāris reižu stingri uzsit pa zemi. Ja uzreiz sāk birt skujas, tātad kociņš nocirsts jau pirms laba laika. Svaigai eglei cirtuma vieta ir gaiša un mitra, nevis apbrūnējusi un tumša.

1. Pasargā transportējot

Ja ved eglīti mājās uz automašīnas jumta un ceļš ir gana garš, ieteicams kociņu vaļīgi ievīstīt audeklā vai citā piemērotā iesaiņojumā. Jo, šādi transportējot, vējš pamatīgi izsusina gan zarus, gan stumbru.

2. Uzmani no temperatūras maiņas

Eglīte pēc atnešanas mājās ir pamazām jāpieradina pie istabas siltuma, tāpēc sākumā ieteicams to nolikt pagrabā vai mēreni vēsā garāžā, pēc tam kāpņu telpā un tikai tad – istabā.

3. Gādā par ūdeni

Pirms ienešanas istabā vēlams egli kādu laiku, vislabāk diennakti, paturēt spainī ar ūdeni. Pirms tam stumbru nozāģē vai nocērt par 2–3 centimetriem īsāku, lai koks var labāk uzsūkt ūdeni.

4. Pareizi izsaiņo

Ja egle pirkšanas brīdī vai transportēšanas laikā bijusi iesaiņota tīklā, iesaiņojamo materiālu noņem vismaz diennakti pirms nešanas istabā. Lai nesabojātu zarus un nenotrauktu skujas, tīklu pārgriež virzienā no apakšas uz augšu. Pirms ielikšanas statīvā (kājā) stumbru saīsina par pāris centimetriem.

5. Iestiprini dienu pirms rotāšanas

Iestiprini eglīti statīvā iepriekšējā dienā pirms rotāšanas. Tad zariem pietiks laika atgūt dabīgo formu un izplesties tā, kā tiem labāk patīk, un būs skaidrs, kā glīti salikt rotājumus un sveces.

6. Neļauj skujām sakalst

Lai skujas nesāktu birt jau pirmajās dienās, egli novieto telpas vēsākajā stūrī, bet nekādā ziņā pie krāsns vai radiatoriem. Arī caurvējš eglei nepatīk. Egli ilgāk var saglabāt zaļu, iestiprinot to kājā, kurai apakšā ir trauks ar ūdeni, un regulāri pārbaudot, vai tas nav iztvaikojis. Pirms likšanas ūdenī stumbra apakšējā daļa būtu jāatbrīvo no mizas un mazliet jāiezāģē, lai koks labāk uzsūktu mitrumu. Ūdenim var pievienot glicerīnu, aspirīna tableti un pāris karotes cukura, kas baros koku, ieteicams reizi dienā eglīti aprasināt.

7. Kas jāzina par svecēm

Ja dod priekšroku dabīgajām svecēm, ņem vērā, ka karstums, kas plūst no liesmiņām, ārkārtīgi sausina skujas. Jo vairāk sveču un jo biežāk tās dedzina, jo īsāks egles mūžs. Drošības nolūkā vienmēr par rokai jātur trauks ar ūdeni. Lai sveces degtu vienmērīgi, daktij jābūt taisnai un, vēlams, ne garākai par centimetru. Drošības labad svečturiem jābūt gatavotiem no metāla vai keramikas, nevis plastmasas.

8. Pirms pērc eglīšu rotas – aposti!

Šķiet nedaudz jocīgs ieteikums, vai ne? Taču šim padomam ir savs pamatojums. Lielu daļu eglīšu rotājumu, ko pārdod lielveikalos par diezgan zemu cenu, ražo Ķīnā, turklāt no nekvalitatīvām, bieži pat kaitīgām izejvielām. Siltās telpās, īpaši, ja tuvumā aizdegtas sveces, šādi rotājumi sāk nelāgi smakot un pat izraisa alerģisku reakciju – niezi kaklā, grūtības elpot, acu asarošanu. Tik nepatīkamas situācijas var novērst, turpat veikalā rūpīgi apostot izvēlēto rotājumu. Ja pat pirmajā mirklī tā aromāts šķiet pārāk sintētisks vai kā citādi netīkams, rēķinies, ka vēlāk siltumā tas kļūs vēl spēcīgāks.

Ja nepērc, bet gan dodies pēc egles uz mežu

Arī šogad ir iespēja doties uz mežu pēc Ziemassvētku eglītes. Bet – ne kuru katru mežu, un arī zāģēt nav atļauts jebkuru egli.

Ikvienam ir atļauts personiskajām vajadzībām nocirst vienu eglīti. To drīkst darīt tikai Latvijas Valsts mežu  (LVM) apsaimniekotajos mežos, kuri visā Latvijā apzīmēti ar plāksnīti – īpašuma zīmi, kur uz dzeltena fona attēlots uzņēmuma logotips.

Atļauts ceļmalās, aizliegts jaunaudzēs

Par valsts mežu liecina arī uz kvartālstigu krustpunktiem izvietotās plāksnītes ar AS LVM uzrakstu. Pārliecināties par atrašanos valsts mežu teritorijā var, izmantojot mobilo lietotni LVM Meža karte vai apmeklējot mājaslapu mammadabakarte.lv. Lai neiekultos nepatikšanās, citu meža īpašnieku teritorijās bez atļaujas labāk ar zāģi vai cirvi nerādīties.

Uzņēmums norāda, ka nedrīkst cirst jebkuru egli, kas iepatīkas, bet tikai noteiktās vietās augošās – ceļa vai grāvja malā, uz stigām, zem elektrolīnijām vai pieaugušā mežā zem lieliem kokiem.

Egles nedrīkst cirst jaunaudzēs un jaunā jauktā mežā, jo tur koki ir īpaši stādīti un kopti, lai arī nākotnē veidotos kupla meža ainava. Vēl eglītes aizliegts cirst publiskajos dabas parkos un īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, kas atzīmētas ar ozollapas attēlu uz zaļa fona.

Ne garāka par trīs metriem

LVM uzsver, ka proporcionālai eglei augstuma un pamatnes attiecība ir 1,5:1, un šādam kokam zari visās pusēs izauguši vienmērīgi, ir pietiekami stingri, lai nenolīktu zem rotājumu svara, bet galotne nav pārāk kaila.

Eglīte augstumā nedrīkst pārsniegt trīs metrus, celma caurmēram jābūt mazākam par 12 centimetriem. Egles nevajadzīgos apakšējos zarus var nozāģēt vai nocirst un atstāt turpat valsts mežā. Izvēlētā egle jānozāģē līdz ar zemi, jo tā augs kroplīga, nocērtot tikai galotni.

LVM aicina pēc svētku aizvadīšanas nenomest egli pa roku galam, jo tā vēl var noderēt. Ar egļu zariem var apsegt rozes, bet nobirusi egle vasarā būs labs balsts puķuzirnīšiem. Garākās egles var sazāģēt un piedāvāt cilvēkiem, kuri savus mājokļus apsilda ar malku.

Zāģiem slēgtā zona ap Rīgu

Pašvaldības SIA "Rīgas meži" atgādina, ka galvaspilsētai piederošajos mežos Ziemassvētku eglītes cirst nedrīkst – šī zona ir apmēram 50 kilometru rādiusā ap Rīgu. Protams, egles aizliegts cirst arī Biķernieku mežā un citviet pilsētas teritorijā.

Rīgai piederošajos mežos egļu ir maz, to īpatsvars nesasniedz 10%, un arī tās ir galvenokārt cilvēka roku stādītas, daudzu gadu garumā koptas, pirms tam no sēkliņas līdz stādam izauklētas stādaudzētavā. Ja kaut neliela daļa rīdzinieku tās sāks cirst tikai pāris nedēļu priekam, mežam būs nodarīts būtisks postījums.

Decembrī un janvārī "Rīgas mežu" inspektori un mežsargi īpaši uzmana mežus, atsevišķās mežniecībās pie iebrauktuvēm egļu jaunaudzēs darbojas videnovērošanas kameras. Par egles ciršanu svešā mežā draud piespiedu darbs vai naudas sods, bet teorētiski iespējama arī brīvības atņemšana līdz diviem gadiem.

Var nopirkt egli podiņā

Jāatzīst, ka mežā augušajām eglēm vainags bieži nav ne tuvu tik skaists un simetrisks kā tirdzniecības laukumos nopērkamajām, kas īpaši audzētas un koptas Ziemassvētku plantācijās.

Arvien vairāk svinētāju priekšroku dod arī eglītēm podiņos, ko pavasarī pārstādīt un rūpīgi kopt piemājas dārzā. LVM Vēstniecībā Rīgā var iegādāties jebkuru no uzņēmuma kokaudzētavās pieejamajām šķirnēm, piemēram, Kanādas, Frēzera, parasto, aso, Serbijas egli un citas.