foto: Shutterstock
Vistas zupa ar kokosriekstu pienu Singapūras gaumē
Laksu var gatavot kopā ar ciemiņiem, jo visi var piedalīties procesā.
Garšīgi
2017. gada 27. decembris, 12:14

Vistas zupa ar kokosriekstu pienu Singapūras gaumē

"100 Labi Padomi"

Interjera dizainere Anita Grase ir ceļotāja un no katras valsts, ko apmeklē, atved šai zemei raksturīgākā ēdiena recepti. Šīs zupas recepte nākusi no Singapūras, kur to dēvē par karija laksu.

Tā ir tradicionāla Austrumāzijas zupa, kas reizē ir gan pirmais, gan otrais ēdiens. Asa, bieza, dievīgi smaržojoša un ar nepārspējamu garšu – tā silda tiešā un pārnestā nozīmē un, neraugoties uz to, baudāma gan ziemas spelgonī, gan vasaras karstumā. Laksu var gatavot kopā ar ciemiņiem, jo visi var piedalīties procesā.

6 personām
40 minūtes

Buljonam:
1 burkāns
1 puravs
1 sīpols
1–2 daiviņas ķiploka
ingvers, citronzāle
baltie pipari
1 l ūdens vai jau gatavs vistas buljons

Zupai:
1 l kokosriekstu piena
400 g Ķekavas vistas filejas, smalki sagrieztas
400 g garneļu
½ paciņas rīsu nūdeļu
2 ēdk. (ar kaudzi) zaļās karija pastas (var nopirkt veikalā)
svaigs ingvers
olīveļļa vai cita augstvērtīga eļļa – cepšanai

1. Atsaldē garneles un nolej sulu. Sagriez smalkās šķēlītēs vistas fileju. Izvāri buljonu no dārzeņiem vai gatavo vistas buljonu. Visas sastāvdaļas zupai pievieno atsevišķi!

2. Nelielā daudzumā eļļas sacep smalkās šķēlītēs sagriezto vistas fileju. Saceptajām vistas šķēlītēm uzrīvē ingveru – jo tā vairāk, jo piesātinātāka un izteiktāka sildošā garša. Pieliec zaļo karija pastu un, cepot uz lēnas uguns, kārtīgi izmaisi.

3. Sacepto vistas fileju liec buljonā un uz lēnas uguns vāri. Pievieno buljonam baltos piparus. Kamēr buljons ar fileju vārās, apcep garneles – pavisam nedaudz.

4. Buljonam, rūpīgi maisot ar koka karoti, pievieno kokosriekstu pienu. Uzreiz pēc tam pievieno ½ pakas rīsu nūdeļu, iepriekš pārlaužot tās vairākās daļās – tas vēlāk atvieglos ēšanu!

5. Kā pašas beidzamās pievieno nedaudz apceptās garneles (arī jūras mošķus, ja tādus liec) – tās nedrīkst ilgi vārīt, jo tad garneļu maigā gaļa sāks līdzināties gumijai.

6. Zupu, ar visām pievienotajām sastāvdaļām, uz lēnas uguns pavāri 5 minūtes un vēl uz īsu brīdi, pirms pasniegšanas atstāj, lai ievelkas.  Laksai var pievienot arī garneļu pastu, aso čili mērci, tofu sieru un smalki sakapātu omleti. Dekorēšanai vari izmantot piparmētru vai koriandra lapiņas, ko apslaki ar laima sulu. Biezumam vari papildus izmantot baltās zivs gaļu un dažādus jūras produktus.

Recepte publicēta sadarbībā ar www.vistas.lv