foto: Juris Rozenbergs
Pasternaka un Kalniņš: “Vakari vairs nav jāzaudē, tīrot grīdu!”
“Nezinām vārdu cilvēkam, kas izdomāja iRobot, bet pieminekli viņš ir pelnījis noteikti! No daudziem laimīgiem cilvēkiem, nu jau arī no mums,” saka Katrīne Pasternaka un Juris Kalniņš.
Tīras grīdas katru dienu
2017. gada 18. decembris, 15:48

Pasternaka un Kalniņš: “Vakari vairs nav jāzaudē, tīrot grīdu!”

Kasjauns.lv

Aktieru ģimene Katrīne Pasternaka un Juris Kalniņš priecājas – viņu Rīgas dzīvoklī līdzšinējo 30 gadu laikā grīdas nekad nav bijušas tik tīras kā tagad, kad mājokļa uzkopšana uzticēta robotizētajam putekļsūcējam iRobot Roomba 980.

foto: Juris Rozenbergs
“Jo īpaši izbaudu iespēju sēdēt dīvānā, lasīt grāmatu un apzināties, ka pēc garas darbadienas nav jāņemas ar grīdas tīrīšanu, jo šo darbiņu kāds, klusi dūkdams, izdara tavā vietā,” priecājas Katrīne Pasternaka.

Plašajā un gaišajā trīsistabu dzīvoklī Hospitāļu ielā pirms nepilniem 30 gadiem uz dzīvi iekārtojās Katrīnes Pasternakas mamma – leģendārā latviešu aktrise Lidija Freimane. Pēc viņas aiziešanas mūžībā 1991. gadā tur sāka saimniekot Kate un Juris, kuri, cītīgi krādami līdzekļus, ik pēc pusgada pievērsās mājokļa remontam, salikdami gan jaunus logus, gan veco, sliktā stāvoklī esošo dēļu grīdu nomainīdami pret jaunu grīdas segumu, kas apbrīnojami labi kalpo vēl šobaltdien. “Turklāt šis ir 1995. gadā uzlikts lētākais tolaik pieejamais lamināts,” saka Juris Kalniņš.

Prieks par ietaupīto laiku

Katrīne un Juris, kurus šosezon daudzi TV skatītāji priecājas, redzot kopā seriālā Svešā seja, allaž ir daudz strādājuši, un nereti tiekas tikai vai nu kopīgajās filmēšanās, vai izrādēs, vai arī vēlu vakaros, kad katrs atgriežas no savām darba gaitām. Kate neslēpj – nereti septiņos no rīta, izejot no mājas, atpakaļ atgriezties sanāk tikai ap pusnakti. Tāpēc aktieru ģimene pauž patiesu sajūsmu par to, ka pēc garas darbadienas vairs nav jāzaudē vakari, tīrot māju – tagad to dara iRobot. 

foto: Juris Rozenbergs
“Lieliski, ka ir unikāla iespēja palaist robotu strādāt, pirms vēl esi ieradies mājās. Tas pavisam vienkārši ir izdarāms mobilā telefona lietotnē,” saka Juris Kalniņš.

“Galvenais, ko esam ieguvuši, ir prieks par ietaupīto laiku, ko iepriekš nācās pavadīt, dzenājoties pa māju ar drebošu putekļsūcēju un vadu, kurš regulāri izraujas no kontakta. Šis palīgs mums ir zelta vērts! Žēl, ka nebijām pazīstami agrāk,” stāsta Katrīne, atzīdamās, ka tīrīšana viņai nekad īpaši nav gājuši pie sirds, jo šo laiku var pavadīt jēdzīgākās nodarbēs. “Bet nu – tavu laimi – par to vairs nav jādomā! Tagad, kad mums ir šis ritošais brīnums, saprotam, ka faktiski vajadzētu būt greizsirdīgiem uz laiku, ko patērējam, tīrot māju. Kad tumsā aizej un tumsā atgriezies, negribas darīt neko! Reizēm pat traukus nav jaudas nomazgāt,” saka aktrise, piebilstot: “Ir tik labi, ka vakariņu pagatavošanas laikā robotiņš uzkopj grīdu.”

Uz palīgu skatās kā brīnumu

Abi smej, ka uz čaklo palīgu aizvien raugās kā brīnumu. “Kādreiz lasīju grāmatu Nezinītis Saules pilsētā. Ļoti labi atceros to stāsta daļu, kad Nezinītis ar savu draugu Zinīti, ierodoties Saules pilsētā, bija devušies pie miera savā viesnīcas numuriņā. Te pēkšņi atvērās durvis, un istabā iebrauca kaut kāds aparāts. Tas paslīdēja zem gultām, parūca, parūca un izbrauca ārā! Mēs jau ar Kati smējāmies – tas noteikti bija iRobot!” stāsta Juris, un Katrīne papildina: “Un es atceros, ka vienā grāmatiņā bija stāstīts par braucošiem trotuāriem un kāpnēm. Tajos laikos tas šķita neiedomājami, nereāli. Tas taču nav iespējams! Ar to gribam teikt, ka mūsu mazdēlam visi šie brīnumi vairs nav brīnumi, bet mums gan!”

foto: Juris Rozenbergs
Dzīvoklī, kas sākotnēji tapis kā mākslinieku darbnīca, otrajā stāvā iekārtotas guļamistabas. iRobot droši var darbināt arī augšstāvā, jo tam ir iebūvēti sensori, kas atpazīst kāpnes un citas bīstamas līmeņu maiņas.

Tāpēc pirmajā reizē, kad tika iedarbināts iRobot robotizētais putekļsūcējs, Katrīne un Juris ar interesi pētīja, kā tas pārvietojas un kā tiek galā ar darbu. Taujāti, vai nemēģināja speciāli uz grīdas kaut ko uzbērt, lai raudzītu, kā iRobot tiek galā ar netīrumu savākšanu, Katrīne smejas: “Nekas nebija jāber, putekļu jau bija pietiekami! Ēkai garām kursē tramvajs, un, neraugoties uz to, ka mūsu dzīvoklis atrodas septītajā stāvā un ir hermētiski slēgti logi, kad paši esam Baltezerā, bet mana māsa Kristīne (tērpu māksliniece Kristīne Pasternaka – Red.) ir izbraukusi ārpus Latvijas un te nav būts nedēļu, ar pirkstu pa grīdu pavelkot, tas kļūst pelēks no nosēdumiem. Putekļu Rīgā netrūkst, turklāt pa visiem kopā mums ir divi kaķi un suns, kuri arī te šad tad viesojas.”

Savāc pat to, ko parastais putekļsūcējs nepamana

Juris atzīst, ka pēc iRobot darba bijis ļoti uzskatāmi redzams, kā robotiņš čakli izbraukājis pa visām telpām un cītīgi iztīrījis arī visus stūrus. “Liels pārsteigums bija, kad pirmoreiz tīrīju atkritumu bunduli – kastīti, kurā iRobot savāc netīrumus. Sapratu, ka klasiski – ar slotu vai putekļsūcēju – to savākt nav iespējams.

foto: Juris Rozenbergs

Lai tiktu pie šāda rezultāta, kādu sniedz iRobot, ar parasto putekļsūcēju būtu jārāpo pa zemi un jātīra pa kvadrātcentimetram,” spriež Juris Kalniņš, kurš, apskatot iRobot, secinājis: “Viss mehānisms ir apakšā, vērsts uz grīdu, un putekļi tiek uzreiz iesūkti iekšā, nevis daļa uzsisti gaisā, kā tas ir ar klasisko putekļsūcēju. Ja putekļi neceļas gaisā, tie arī nenosēžas plauktos.”

Par iRobot Roomba

iRobot Roomba 980 ir aprīkots ar savācējrullīšiem, kas pasargāti no netīrumu uztīšanās, un divreiz jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. Roomba automātiski palielina sūkšanas jaudu, nonākot uz paklājiem un grīdas segām, dziļākai tīrīšanai.

Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī (līdz 185 m2), izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā, lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts. iRobot Roomba 980 varat attālināti vadīt, kontrolēt un iestatīt sev piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot iRobot Home aplikāciju.

Gudri. Vienkārši. Tīri.

Tālr. 20244222

Reklāmas projekts sadarbībā ar