Kā izvēlēties cimdus dārza darbiem?
Labu dārza cimdu uzdevums ir pasargāt rokas no netīrumiem, ērkšķiem un savainošanas.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 18. aprīlis, 09:48

Kā izvēlēties cimdus dārza darbiem?

Jauns.lv

Vispirms pašam jāsaprot, kādus darbus dārzā paredzēts darīt, jo tik universālus cimdus, kas būtu piemēroti gan smalku nezāļu saknīšu izlasīšanai no puķu dobes, gan resnu zaru zāģēšanai būs diezgan grūti atrast. Labu dārza cimdu uzdevums ir pasargāt rokas no netīrumiem, ērkšķiem, savainošanas, bet tiem vajadzētu būt arī pietiekami plāniem, lai pirksti spētu sajust zemi un augus, lai nesvīst rokas, lai tie labi piekļautos rokas formai.

Un vēl – cimdu materiāls un krāsvielas nedrīkst kaitēt ādai! Diemžēl šis faktors visretāk tiek ņemts vērā, taču tieši kaitīguma dēļ no tirdzniecības tiek atsaukts visvairāk dārza cimdu.

* Labi cimdi nelaiž cauri mitrumu – to var pārbaudīt, stādot stādus slapjā augsnē.

* Pretēja rakstura prasības – proti, lai cimdi būtu pietiekami biezi un tajā pašā laikā plāni, lai laistu cauri gaisu, bet nelaistu cauri mitrumu –, ražotājiem sagādā problēmas, kuras daži mēģina risināt, gumijotos cimdos iestrādājot gaisu caurlaidīga auduma fragmentus. Diemžēl liela daļa šādu cimdu laiž cauri mitrumu.

* Ja paredzēts ilgāku laiku darboties ar lāpstu vai grābekli, noderīgāki būs cimdi, kas iekšpusē viegli polsterēti, – tad neuzberzīs tulznas. Turpretim ravēšana ar tādiem īsti nevedīsies.

* Ja cimdiem iekšpuse no kokvilnas, bet visa ārpuse gumijota, siltā laikā rokas svīst, un sāk smirdēt ne tikai cimdi, bet arī plaukstas, un rodas nepatīkama sajūta.

* Tādiem dārza darbiem kā dīķa, lietusūdens mucu un noteku tīrīšanai labāk izvēlēties izturīgus gumijas cimdus.

* Ja darbojas ar ķimikālijām, tad arī jāvelk rokā gumijas cimdi ar pagarinājumu pēc iespējas tuvāk elkonim. Pēc katras darbošanās reizes tie jāizmazgā remdenā ziepjūdenī.

* Auduma cimdi piemēroti dažādiem darbiem, lielākoties ir viegli izmazgājami, taču nereti laiž cauri smiltis un neaizsargā no ērkšķiem.

* Strādāšanai dārzā var izmantot arī kombinētos cimdus, piemēram, auduma cimdus, kam plaukstas daļā iestrādāta mākslīgā āda. Šo cimdu pluss ir tas, ka tos var vilkt rokā, darot arī smagākus darbus, un plaukstas nesvīst.

* Pārāk mazi cimdi apžmiedz roku un neļauj ādai normāli elpot, bet pārāk lieli – šļūk nost. Vislabākais variants – cimdiem jābūt mazliet lielākiem par plaukstu.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock