foto: Shutterstock
Viss, kas jāzina par veco, labo garšvielu - ķimenēm
Šķipsniņa ķimeņu iederas gandrīz jebkurā ēdienā!
Garšīgi
2017. gada 14. novembris, 12:25

Viss, kas jāzina par veco, labo garšvielu - ķimenēm

Iveta Galēja

"100 Labi Padomi"

Ķimenes ir viens no visvecākajiem garšaugiem, kas aug un ko plaši lieto mūsu platuma grādos. Ķimenes visos laikos pirmām kārtām kalpojušas par veselību uzturošu produktu un tikai otrām kārtām – par garšvielu.

Tā kā ķimenes ir brīnišķīgs līdzeklis, kas veicina gremošanu un novērš vēdera uzpūšanos, tās vajadzētu lietot daudz vairāk un biežāk, ne tikai kāpostu un pākšaugu ēdienos.

Īstenībā šķipsniņa ķimeņu iederas lielākajā daļā ēdienu: gaļas ēdienos, mērcēs, zupās, dažādu dārzeņu, siera un biezpiena ēdienos, salātos, maizē, bulciņās, cepumos un dzērienos.

Ja nepatīk krasais garšu kontrasts starp ēdienu un nejauši pārkostu ķimeni, iesākumā der ķimenes samalt un pēc tam pamazām pieradināties pie diezgan spēcīgās garšas, kas slēpjas sēkliņā.

Kā pašiem pagatavot ķimeņu eļļu?

Vienlīdz labi noder gan salātiem, gan mērcēm un marinādēm, gan iepilināšanai zupā un grauzdiņu maizes apziešanai.

200 ml kvalitatīvas eļļas (saulespuķu vai olīveļļas)
2 ēdk. ķimeņu

1. Ķimenes apgrauzdē sausā pannā, pēc tam pielej eļļu un sakarsē līdz 70 grādiem.
2. Rūpīgi samaisa, lej burciņā vai pudelē, aizkorķē un uz 3–4 dienām atstāj istabas temperatūrā.
3. Tad liek vēsumā. Labi glabājas vairākus mēnešus.

foto: Shutterstock

Ķimeņu uzlējums

Labs gremošanas veicināšanai!

1. 40 g ķimeņu sēklu viegli saberž, samaisa ar 100 g karameļu cukura, ieber burkā un pielej 500 ml laba degvīna – der arī ar augļu vai ogu garšu. Pievieno svaigas piparmētras zariņu un uzliek vāku.
2. Liek istabas temperatūrā uz 3–4 nedēļām. Katru dienu jāsakrata, lai cukurs izkūst.
3. Izkāš, ielej mazās pudelītēs un notur vēl pāris nedēļas.

foto: Shutterstock

Skābētu kāpostu salāti ar ķimenēm un linsēklām

Salāti labi garšo auksti ar rupjmaizi, taču tos var arī uzkarsēt un pasniegt ar kartupeļiem.

4 porcijas
35 minūtes pagatavošanai

500 g skābētu kāpostu
2 āboli
1 citrona sula
4 ēdk. maiga etiķa
5 tējk. linsēklu
4 tējk. lineļļas
1,5 tējk. ķimeņu
medus
sāls, malti melnie pipari

1. Ābolus sarīvē rupjās skaidiņās un uzreiz apslaka ar citrona sulu.
2. Pievieno kāpostus un iemaisa arī pārējos produktus.
3. Ļauj 10–15 minūtes ievilkties.