Audzē zaļumus pats! Iesaka uztura speciāliste
Pašaudzētie un diedzētie zaļumi bagātīgi satur B grupas un daudz citu vitamīnu.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 21. aprīlis, 07:45

Audzē zaļumus pats! Iesaka uztura speciāliste

Jauns.lv

Šis ir ideāls laiks, lai sāktu audzēt pašiem savus zaļumus uz palodzes. Sīpollokus, salātlapas, kressalātus, baziliku u. c. garšaugus. Dienai kļūstot garākai, tie augs arvien brašāk. Nevajadzētu aizmirst arī diedzēšanu. Iesaka uztura speciāliste Lizete Māldere.

Šim nolūkam der dažādas sēklas (linsēklas, lucernas, redīsu, sinepju u. c.), graudi (kvieši, auzas, rudzi, mieži), kā arī pākšaugi (zirņi, lēcas), kas nav ķīmiski apstrādāti, piemēram, kodināti.  Diedzēšanai var izmantot speciāli paredzētus traukus. Sēkliņas var diedzēt arī uz marlītes vai stikla traukā, kas nosiets ar marlīti. Pašaudzētie un diedzētie zaļumi bagātīgi satur B grupas (B1, B2, B6, folskābi), C, E un K vitamīnus, dzelzi, fosforu, mangānu, kāliju, antioksidantus un citus bioloģiski aktīvus savienojumus. To lietošana uzturā ļoti pozitīvi ietekmē organisma kopējo labsajūtu, tāpēc svaigos zaļumus un asniņus pievieno jau gataviem ēdieniem garšas daudzveidībai, gatavojot dažādus augļu kokteiļus, maizītes, salātus utt. 

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock