foto: Vida Press
Eiropa turas putnu slepkavošanas līderos
Klinšu irbe Grieķijas kalnos, viens no apdraudētākajiem putniem.
Viena Vide Visiem
2017. gada 11. novembris, 05:27

Eiropa turas putnu slepkavošanas līderos

Kas Jauns Avīze

Par spīti likumos noteiktai aizsardzībai, Eiropā joprojām migrācijas laikā malumednieki nogalina miljoniem putnu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vislielākais posts tiek nodarīts Vidusjūras reģionā, kur ik gadu, šaujot, sagūstot cilpās vai līmes lamatās, nogalina ap 25 miljoniem putnu. Vēl divus miljonus nelegāli iznīcina Kaukāzā, Centrālajā un Ziemeļeiropā, aplēsts organizācijas "BirdLife International" pētījumā.

Lielākoties putnus nogalina pat ne ēšanai, bet tikai slepkavošanas prieka dēļ, stāsta pētījuma vadītāja Anna Laura Broheta intervijā "Deutsche Welle".

Septiņas visvairāk cietušās sugas vienlaikus ir arī visapdraudētāko sarakstā, piemēram, klinšu irbe un baltgalvas zilknābis, pīle, kuras viens īpatnis 2015. gadā konstatēts Latvijā, Skrundas zivju dīķos.

Azerbaidžānā vien ik gadu malumednieki iznīcina ap 900 000 ūdensputnu. Īpaši bīstama gājputniem ir Ēģipte, kur ik gadu nogalina piecus līdz desmit miljonus.

Pat Vācijā nogalina putnus – 50 000 līdz 100 000 vanagu, piekūnu un citu plēsīgo putnu ik gadu, atklāj vācu ornitologs Peters Bertholds. “Mednieki redz plēsējputnos konkurentus uz medību sugām, piemēram, fazāniem,” saka Broheta.

Vācijā vēl viens naida iemesls ir vēja ģeneratoru bizness – ja apgabalā mīt piekūnveidīgie, to būvei neizsniedz atļaujas. Tā zaļā enerģija pavēršas pret dabu. Spānijā plēsējputnus, īpaši retas sugas, šauj, lai iegūtu izbāžņus, ar ko dekorēt kabinetu vai māju. Kiprā un Grieķijā dziedātājputnus izmanto restorāniem, kaut arī tas ir aizliegts.

Maltā putnus šauj izklaides nolūkos, uzskatot to par nacionālu tradīciju. Šajā Vidusjūras salā 2015. gadā notika referendums, kas ar 51% jeb 2200 balsu pārsvaru atļāva turpināt šo slaktiņu.
Organizācija BirdLife Malta vēlējās panākt aizliegumu pavasara medībām, kad gājputni pirms ligzdošanas atgriežas Eiropā, tomēr ar niecīgu pārsvaru uzvarēja šāvēji.

Malta ir vienīgā Eiropas Savienības valsts, kur pavasaros atļautas putnu medības izklaides nolūkos. Oficiāli ap 10 000 mednieku drīkst nomedīt 16 000 paipalu un parasto ūbeļu, taču varas iestādes likuma ievērošanu nekontrolē, un Maltā šauj gan vālodzes, gan dzeņus, ērgļus un citus putnus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās