foto: Shutterstock
Kādus gaismas avotus izvēlēties, lai mājās radītu siltu noskaņu
Rudenī un ziemā ieteicams telpās iedegt nevis vienu spēcīgu, bet vairākus mazāk intensīvus gaismas avotus.
Noderīgi ikdienā
2017. gada 5. novembris, 10:07

Kādus gaismas avotus izvēlēties, lai mājās radītu siltu noskaņu

"100 Labi Padomi"

Rudens pusē, kad dienas raucas aizvien īsākas, telpās nākas arvien agrāk iedegt spuldzes un uzturēties mākslīgā apgaismojumā. Gaismai ir ārkārtīgi liela ietekme uz cilvēka psihi un organismu, un to pēta speciālisti, saukti arī par gaismas biologiem. Viens no tādiem ir Aleksandrs Vunšs Vācijā, kura ieteikumi par to, kā gudrāk rīkoties, lai justos labi un priecīgi, noder ikdienas lietošanai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Rudenī un ziemā ieteicams telpās iedegt nevis vienu spēcīgu, bet vairākus mazāk intensīvus gaismas avotus, piemēram, papildus griestu lampai arī lampiņu uz rakstāmgalda, ēdamgalda, stāvlampu pie dīvāna.

2. Jāraugās, lai spuldzēm apkārt būtu piemērots abažūrs, vēlams siltā tonī, un lai spuldžu radītā gaisma nespīdētu acīs. Diemžēl pēdējos desmit gados lielveikalos piedāvātās rakstāmgaldu un datoru apgaismojošās spuldzes, arī vairums lēto naktslampiņu, ir ar metāla vai cita necaurspīdīga materiāla abažūru, kas neļauj gaismai plūst izkliedēti, bet koncentrē to vienā šaurā virzienā, bojā redzi, vieš nemieru un rada depresīvu noskaņojumu.

3. Ja gribas telpā mājīgu, patīkamu noskaņu, ieteicams ierīkot lampiņas arī plauktos un mēbelēs ar stikla durvīm, kā arī LED lampiņu virtenes gar plauktu malām.

4. Auksti balta un zilgana gaisma ilgtermiņā iedarbojas negatīvi uz cilvēka psihi, rada diskomfortu un arī bojā redzi, tāpēc no šādu toņu apgaismojuma ieteicams izvairīties. Starp citu, tas ir svarīgi ne tikai guļamistabā, bet arī virtuvē un ēdamgalda apvidū, lai neradītu ēšanas traucējumus un lai būtu laba veselība, ir svarīgi redzēt un uztvert produktu un ēdienu patieso krāsu.

Ņem vērā!

* Energoefektīvās spuldzes var nopirkt ar silti balto (warm white), neitrāli balto (day light) un zilganbalto spuldžu gaismu (cold white).

* Dzīvojamās telpās ieteicams lietot spuldzes ar silti balto gaismu.