foto: Facebook
Stāsts par Andi un Kristīni - no rūdītiem rīdziniekiem jaunieši kļuva par kārtīgiem "lauķiem"
Jaunieši no Rīgas pameta to, lai kļūtu par lauksaimniekiem Salacgrīvā.
2017. gada 21. oktobris, 22:15

Stāsts par Andi un Kristīni - no rūdītiem rīdziniekiem jaunieši kļuva par kārtīgiem "lauķiem"

Kasjauns.lv

Kamēr daudzi jaunieši steidz pamest laukus un par savu dzīves vietu labpārtāk izvēlas lielpilsētu Rīgu, uz Salacgrīvas novadu šogad izvēlējušies pārcelties rūdīti rīdzenieki Andis un Kristīne Bogdānovi. Jaunieši šeit iegādājušies lauku īpašumu un šogad uzsākuši audzēt vistas, kā arī iestādījuši smiltsērkšu dārzu un jau novākuši pirmo ķirbju ražu. Pāris atzīst – lai gan dzīve laukos nav viegla, abiem netrūkst ideju, kā savu īpašumu izmantot.

Salacgrīvas pusē dzīvo meitenes vecāki, un viņi ir liels atbalsts jaunajai Bogdānovu ģimenei viņu pašu saimniecībā. Palīdz arī Lauku atbalsta dienests, norāda Kristīne, "Kronīšu" saimniece. Taču neviens dienests nesagādās, piemēram, traktoru, kas saimniekošanā laukos ir ļoti vajadzīgs. Te klāt slēdzas vecāki. 

Sakopt "Kronīšus" jauniešiem palīdz gan draugi gan radi. Kāds draugs tieši uz talkas laiku bija salauzis roku, taču dalību darbos neatteica, bet gan vārīja visiem pārējiem zupu. 

Bogdānovu saimniecībā nopirktajā zemesgabalā aug smiltsērkšķi, ķirbji un kāposti, bet vienā no saimniecības ēkām dzīvo 300 vistu - tās ir Kristīnes pārvaldībā. 

Jauniete norāda, ka Latvijā ir grūti atrast vietu, kur uzreiz no saimnieka varētu nopirkt, teiksim, 400 jaunputnu. Ja vēl grib vienas konkrētas šķirnes - pavisam neiespējami. Tāpēc pāris devies uz Čehiju, kur no selekcionāra tie nopirkti.

Tagad viņi realizē šo vistu olas. Pagaidām olas tiek tirgotas privātā kārtā, taču Bogdānovi cer reiz tās realizēt vairumā. Ar laiku ir plānots dubultot vistu skaitu "Kronīšos".

Lai dabūtu savu traktoru, pļaujmašīnu, cāļu inkubatoru,  jaunieši cer uz Eiropas fondu naudu. Jāteic, ka šīs subsīdijas Latvijai vēl būs pieejamas tikai divus gadus. 

Saimniekojot laukos, pāris neslēpj: reizēm rokas nolaižas. Taču grūtajos brīžos abi uzmundrina viens otru un atgādina, kāpēc pameta Rīgas dzīvi, iemainot to pret lauku gaisu Salacgrīvā. Vairāk par jauniešu dzīvi laukos skaties LTV sagatavotajā sižetā: