Kas jāņem vērā, izvēloties apavus pārgājienam un dārza darbiem
Pārgājienam kalnos noteikti nederēs sandales ar vaļējiem pirkstgaliem. Velc kalnu zābakus vai citus šņorzābakus, ko nav žēl nobružāt.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 26. aprīlis, 09:09

Kas jāņem vērā, izvēloties apavus pārgājienam un dārza darbiem

Jauns.lv

Gan darbam dārzā, gan pārgājienam nav nepieciešams izvēlēties apavus pat ar ortopēdiski ieteicamo 4 cm papēža augstumu, jo tas var padarīt apavus nepietiekami stabilus.

Pārgājiena apavus izvēlas atkarībā no pārgājiena veida: pa asfaltu, zemes, grantētu ceļu derēs ērtas botas vai puszābaki. Vēlams labs zoles protektors, kas nodrošina, ka neslīd kājas.

Pārgājienam kalnos

noteikti jāvelk kalnu zābaki vai, ja tādu nav, ceļojuma somā jāieliek šņorējami rudens vai ziemas puszābaki, ko nav žēl nobružāt. Kalnu takām nederēs sandales ar vaļējiem pirkstgaliem.

Pārgājienam gar jūras krastu

jāizvēlas viegli apavi, kas satur potīti un ātri žūst, jo vietām nāksies pārbrist jūrā ietekošās upītes un strautus. Neplāno iet gar jūru plikām kājām! Jāņem vērā, ka pludmales segums ir nedaudz slīps uz jūras pusi – ilgstoši pa tādu ejot bez apaviem, pirmkārt, pēdas sāpēs jau pēc pirmajiem trim kilometriem, otrkārt, slīpuma dēļ var sāpēt nepietiekami nostiprinātās potītes. Sintētiska materiāla apavos var izsust kājas un uz pēdām, arī starp kāju pirkstiem var veidoties sāpīgas tulznas. Pārgājienam gar jūras malu derēs tūristu sandales vai ērtas, ievalkātas dabīgās ādas vai auduma botas.

Dārza apaviem

jāpārdomā protektora nepieciešamība, jo zoļu rievās bagātīgi krāsies netīrumi, kas sažuvuši atkritīs no zolēm un radīs netīru vidi. Ērtāk strādāt vismaz līdz potītei garos apavos, kuros neiebirs zeme. Pavasarī noderīgos gumijniekus vasarā var nomainīt pret gumijas galošām. Strādājot krokšos un sandalēs, apavos sabirs zeme un būs netīras kājas.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock