foto: Shutterstock
Kādu plīti izvēlēties: gāzes vai elektrisko, keramikas vai indukcijas virsmu?
Noderīgi ikdienā
2017. gada 12. oktobris, 10:00

Kādu plīti izvēlēties: gāzes vai elektrisko, keramikas vai indukcijas virsmu?

Jauns.lv

Vai zināt, kā atšķiras gāzes un dažādas elektriskās plīts virsmas, un kāda virsma ir lietošanai ērtāka un drošāka? Sadarbībā ar Elektrum Energoefektivitātes centra speciālistiem un Electrolux piedāvājam dažādu plīts virsmu salīdzinājumu.

Apsverot jaunas plīts virsmas iegādi, vispirms svarīgi saprast atšķirības starp plīts virsmām un to, kura no tām jums būtu piemērotākā.

Gāzes plītīm ir plašs degļu izmēru klāsts, turklāt labi redzamā uguns liesma ļauj viegli kontrolēt karstumu. Arī par to, ka degļa liesma pēkšņi varētu izdzist, mūsdienās vairs nav jāraizējas – jaunajām gāzes plītīm ir īpaša drošības sistēma, kas automātiski atslēdz gāzes padevi, kad liesma nodzisusi.

Savukārt indukcijas plīts priekšrocība ir ātrums, drošība un energoefektivitāte. Indukcijas plīts virsma precīzi pielāgojas pannām un katliņiem, uzkarsējot tos ātri un vienmērīgi.

Neizmantotā plīts virsma paliek vēsa, savukārt tā zona, uz kuras atradies trauks, atdziest ļoti ātri – ja ēdiens nejauši pārgājis pāri katliņa malai, tas nepiedeg, un plīts virsma ir ātri un ērti notīrāma.

Keramiskā plīts vizuāli un funkcionāli ir ļoti līdzīga indukcijas plītij, taču būtiskākā atšķirība ir tās darbības princips – gatavošanas laikā keramiskās plīts virsma kļūst karsta un, tai pieskaroties, iespējams apdedzināties. Keramiskās plīts iegāde būs maciņam draudzīgāka, taču ilgtermiņā atmaksāsies tieši indukcijas plīts iegāde, jo indukcijas plīts ir energoefektīvāka – aptuveni 90% patērētās enerģijas tiek izmantoti tieši trauku sildīšanai, tādējādi gatavojot ēdienu.

Kura virsma ir visērtāk kopjama?

Kam gan negadās misēklis ar ēdienu, kas pārgājis pāri katla malai, atstājot uz plīts virsmas grūti tīrāmus traipus. Tā kā indukcijas plīts uzkarst no saskares ar trauka pamatni, tad pārējā plīts virsma nepaliek tik karsta, lai izlijušais ēdiens piedegtu – to notīrīt ir ērti un vienkārši. Turklāt zona, uz kuras atrodas gatavošanas trauks, atdziest ātrāk nekā keramiskajai plīts virsmai. Ēdienam nokļūstot uz keramiskās plīts virsmas, tas piedeg un nav tik viegli notīrāms. Turklāt šīs plīts tīrīšanai jāizmanto instrumenti, kas nebojā virsmu.

foto: Shutterstock

Gāzes plīts ir lielākais netīrumu avots virtuvē. Gatavošanas procesā veidojas izdegušās gāzes kvēpi un nosēdumi, tādēļ nepieciešams jaudīgāks tvaika nosūcējs un jānodrošina pastiprināta ventilācija. Tomēr, pat lietojot tvaika nosūcēju, virtuves mēbeles, sienas un griesti ar laiku pārklājas ar lipīgiem putekļiem, kurus ir grūti notīrīt – tāpat kā plīts virsmu un piedegušu ēdienu zem gāzes degļiem.

Kura plīts virsma ir visdrošākā?

Ņemot vērā, ka virtuve ir viena no tām vietām mājās, kur bērni bieži vien mēdz gūt dažādas traumas un apdegumus, ražotāji īpaši lielu uzmanību pievērš plīts virsmu drošībai. Gatavojot maltīti uz gāzes plīts, gatavošanas procesā liesmu ir iespējams viegli saskatīt, turklāt gāzes padeve automātiski tiek atslēgta ik reizi, kad liesma izdziest.

Keramiskās plīts virsma uzkarst, tādēļ, tai pieskaroties, ir viegli apdedzināties, savukārt indukcijas plīts virsma uzsilst tikai nedaudz, līdz ar to smagus apdegumus gūt nav iespējams. Gan indukcijas, gan keramiskās plīts virsmai uzkarst tikai tā zona, kura ir ieslēgta, turklāt plītīm lielākoties ir iespēja bloķēt vadības paneli, lai nejauši netiktu mainīti iestatījumi. Būtiski ir arī tas, ka keramiskās plīts virsmai ir nepieciešams ilgāks laiks, lai tā pēc maltītes gatavošanas atdzistu – indukcijas plīts virsma atdziest ātrāk.

Līdz ar to kā drošāko plīts virsmu eksperti viennozīmīgi atzīst indukcijas plīts virsmu. Tā turklāt automātiski izslēdzas pēc 10 sekundēm, ja uz virsmas netiek uzlikts gatavošanas trauks un, gatavojot uz indukcijas plīts, samazinās arī varbūtība virtuvē izraisīt ugunsgrēku, kas nereti notiek, uz gāzes plīts aizdegoties taukiem vai eļļai.

foto: Shutterstock

Kādēļ ir vērts apsvērt pāreju uz elektrisko plīti?

Izvēlē starp gāzes un elektrisko plīti daudzi izvēlējušies pirmo, jo vecākās paaudzes elektrisko plīšu dēļ sabiedrībā savulaik veidojušies daudzi aizspriedumi.

Statistika rāda, ka 2015. gadā 47 % Latvijas iedzīvotāju lietojuši plīti ar tīkla gāzes pieslēgumu, teju 33 % gāzes plītij pieslēguši balona gāzi, un tikai 20 % izvēlējušies elektrisko plīti. Tomēr, laikam ejot un tehnikai attīstoties, elektriskā plīts var būt daudz ērtāka, parocīgāka un ekonomiskāka izvēle. Turklāt ir veiktas izmaiņas likumdošanā, tādēļ ir vērts apdomāt pāreju no gāzes plīts uz elektrisko.

Gaidāmās izmaiņas likumdošanā:
•    2017. gada 31. decembrī stāsies spēkā aizliegums tirgot un uzpildīt “sarkanos”  50 l gāzes balonus. Tas nozīmē, ka gāzes baloni, ko izmantojam šobrīd, būs jānodod utilizācijā un par papildu samaksu jāiegādājas jauni, moderni gāzes baloni;

•    2019. gada 1. janvārī stāsies spēkā aizliegums daudzdzīvokļu mājās dabīgās ventilācijas kanālam pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu jeb tvaika nosūcēju, ja dzīvoklī ir gāzes plīts un nav papildu ventilācijas, kas nodrošina noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus ēkas. Lai ievērotu šos ugunsdrošības noteikumus, daudziem dzīvokļu īpašniekiem būs jāizvēlas – pārbūvēt ventilācijas sistēmu vai iegādāties elektrisko plīti.

Vairāk informācijas par piemērotākās plīts virsmas izvēli var lasīt portālā: www.elektrum.lv/energoefektivitate

Reklāmas raksts publicēts sadarbībā ar Elektrum