foto: irobot.tagworldwide.com
7 lietas, kas jāņem vērā, plānojot iegādāties grīdas uzkopšanas robotu
Tīras grīdas katru dienu
2017. gada 9. oktobris, 07:00

7 lietas, kas jāņem vērā, plānojot iegādāties grīdas uzkopšanas robotu

Jauns.lv

Lēmums iegādāties ierīci grīdas uzkopšanai lielākoties nav spontāns. Parasti tā ir pārdomāta investīcija ilgākam laikam, kas ģimenē tiek nopietni izvērtēta. Tomēr, kad lēmums ir pieņemts, patīkamo sajūsmu, ka mājas uzkopšana nu būs vieglāka, nedaudz aizēno satraukums. Nereti ir dzirdēts, ka šādas ierīces sagādājušas pārsteigumus, kam lietotāji nav bijuši gatavi. Tāpēc ir svarīgi pirms robota iegādes apzināties lietas, par kurām, iespējams, neesat aizdomājušies.

1. Ja mājās ir kāpnes

To tīrīšana paliks cilvēka pārziņā – robotu, kas rāpjas pa kāpnēm, iRobot pagaidām ražo tikai glābšanas darbiem. Tomēr visi mājas uzkopšanas iRobot modeļi kāpnes atpazīst kā šķērsli, un to esamība mājās netraucē robotam veikt savu darbu. Tīrīšanas procesā iRobot viedierīces pielāgojas konkrētajai telpai, ņemot vērā tās parametrus. Roboti ir aprīkoti ar īpaši izstrādātu sensoru un programmatūras sistēmu, kas ļauj robotam orientēties modelim atbilstoša lieluma un formas mājokļos, visu grīdu noklājot vairākās tīrīšanas kārtās, nodrošinot pamatīgu tīrīšanu.

foto: irobot.tagworldwide.com

2. Kārtība nav netikums

Bieži ir dzirdēts: jā, tīrīšanas robots ir jauki, bet tas prasa tik cītīgu mantu kārtošanu! Īpaši, ja ģimenē ir bērni. Tomēr sakārtošana, ja to dara sistemātiski un regulāri, neaizņem daudz laika. Un bērniem tikai nāks par labu, ja viņi iemācīsies nolikt savas mantiņas vietā. Robota ienākšana mājās parasti nodrošina ne tikai regulāru tīrību uz grīdas, bet arī kārtību – gan pieaugušie, gan bērni pierod mantas nevis izmētāt pa grīdu, bet glabāt tam paredzētajās vietās.

3. Mājdzīvnieku vajadzības

Reizēm gadās, ka mājdzīvnieki izrāda pastiprinātu interesi par jauno ierīci. Internetā ir daudz video, kā kaķis vizinās uz robota vai suns mēģina ar to spēlēties. Sarašana ar ierīci ir viens jautājums, bet svarīgākais – vai dzīvnieciņš ir iemācījies nokārtot savas vajadzības tam paredzētajā vietā.

foto: irobot.tagworldwide.com

Ja dzīvnieks to izdarīs uz grīdas, kur robotam jātīra, robots to mēģinās uzkopt, tomēr šādus netīrumus izsmērēs pa grīdu. Ja dzīvnieciņš vēl nemāk nokārtoties tam paredzētajā vietā, labāk grīdas uzkopšanu plānot laikā, kad mājās ir kāds, kas var pieskatīt, vai mīlulis nav atstājis pēdas vietās, kur robotam ir jātīra. Teorētiski jebkuram robotam ir iespējams uzstādīt sensorus, kas pazītu izkārnījumiem līdzīgus objektus un tos neaiztiktu, tomēr tas nebūtu racionāli – pieprasījums pēc šādiem robotiem ir neliels un tas neattaisnotu papildu izmaksas, kas rastos, tos ražojot.

Interesants fakts

Uzņēmuma iRobot pirmsākumi meklējami 80. gados Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā, kur profesors Rodnijs Brūks pētīja un radīja veselu robotikas virzienu – uzvedības robotiku, kas aizgūta, mācoties no skudrām, kuras veic sarežģītus uzdevumus, izmantojot vienkāršas zināšanas un algoritmus. iRobot jau 27 gadus rada tikai un vienīgi robotus cilvēkiem netīkamu – bīstamu vai garlaicīgu – darbu veikšanai sadzīvē vai dabas un cilvēku radītu katastrofu vietās.

4. Roboti dažādām grīdām un uzkopšanas veidiem

Vislabāko rezultātu sasniegšanai izvēlies segumam atbilstošāko iRobot. Vieni roboti ir radīti ikdienas sausajai uzkopšanai (satīrīs gružus, putekļus, spalvas) un ir visvieglāk kopjami, piemēram, iRobot Roomba sērijas roboti. Ir arī tādi, kas veic mitro uzkopšanu (iRobot Braava un iRobot Braava Jet). Teorētiski ir iespējams radīt universālu ierīci, kas derētu visiem segumiem, taču tas palielinātu ierīces izmaksas. Vienā ierīcē būtu jāsavieno gan sausās, gan mitrās uzkopšanas ierīces, kas robotu padarītu smagāku un lielāku, bet šādai ierīcei būtu apgrūtināta piekļuve zemākās un šaurākās vietās, līdz ar to tīrīšanas kvalitāte būtu zemāka. Lielam robotam arī pieaugtu enerģijas patēriņš, taču roboti ir energoefektīvas ierīces, kas darbojas ar akumulatoriem, līdz ar to nevar atļauties neefektīvi lietot enerģiju. Tāpēc pilnīgi loģiski ir šīs ierīces izvietot nevis vienā robotā, bet divos, kuri katrs rūpīgi un efektīvi veic sev uzticētos pienākumus.

5. Maksimāli atbrīvota vieta

Lai robots labāk veiktu savu darbu, ir būtiski ne vien salasīt mantas uz grīdas, bet arī pārdomāt mēbeļu izvietojumu. Šauras nišas, ļoti pūkaini paklāji, vadi, kas vijas pa grīdu, – šie ir aspekti, kas jāņem vērā.

foto: irobot.tagworldwide.com

Tāpat uzkopšanai palīdzēs, ja krēslus, kam ir šaurs atstatums starp kājām, saliks uz augšu vai nelielās mantas, kas atrodas uz grīdas, sanesīs citā telpā. Vienreiz kritiski novērtējot iespējamos šķēršļus un tos likvidējot, citreiz atliks sakārtot vien ikdienā lietotās mantas. Jāņem arī vērā, ka sausās uzkopšanas iRobot var pārvarēt sliekšņus augstumā līdz 1,5 cm.

6. Ikdienas uzkopšana

iRobot nav ģenerālais tīrītājs vai glābējs, kad netīrumi jau smeļas mutē. Šīs ierīces ir paredzētas ikdienas uzkopšanai, un katru dienu tās arī būtu jālieto. Ja tas šķiet pārmērīgi, pēc tīrīšanas aplūkojiet tvertni, kurā savākti netīrumi. Būsiet pārsteigti, cik daudz gružu var būt šķietami tīrā mājā.

7. Ieradumu maiņa

iRobot ikdienas lietošana, visticamāk, prasīs ieradumu maiņu. Ja ģimenē esat gatavi sadarboties, tad vienoties par kārtības uzturēšanu būs viegli. Bērni parasti izmanto grīdu rotaļām, un iRobot ieviešana mudinās viņus vakarā nolikt savas lietas tam paredzētajās vietās. Tādējādi no rīta, dodoties dienas gaitās, grīdu uzkopšanu varēsiet uzticēt iRobot. Atgriešanās tīrā mājā būs patīkama, un nebūs strīdu par to, kam pienākusi kārta slaucīt grīdu.

iRobot ir ilgtermiņa investīcija gan tīrās grīdās, gan drošākā vidē, bet lielākoties – jūsu brīvajā laikā. Piesakieties testam un pārbaudiet, cik daudz netīrumu var savākt iRobot, kamēr jūs spēlējaties ar bērniem, gatavojat vakariņas vai skatāties iemīļoto seriālu!

202 44 222

info@irobot.lv