4 receptes, ko gardu pagatavot no pirmajiem rabarberiem
No rabarberiem var pagatavot ne tikai pavasarīgus desertus, bet arī nopietnākus ēdienus.
Garšīgi
2016. gada 27. aprīlis, 14:27

4 receptes, ko gardu pagatavot no pirmajiem rabarberiem

Jauns.lv

Tieši ar rabarberu sākas Latvijas jaunais gastronomijas gads. Tas ir pirmais pašu dārza auglis ar dzirkstīgi skābenu, sulas pārpilnu kraukšķošu kātu, ko sākumā gribas grauzt tāpat, bet, kad pirmais rabarbera bads pārgājis...

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kaut arī ne iedzimtais baltietis, tomēr katrā latvieša sētā ir vismaz pa vienam rabarbera ceram, kas ilgus gadus lepni sēž goda vietā, jo ir ne tikai noderīgs, bet arī smuks. Pavasarīgā gastronomiskā negausība, kas liek šo smukumu krietni izplūkāt rabarberu plātsmaizes, rabarberu klimpu, rabarberu ķīseļa, rabarberu saldējuma, rabarberu čatnija, rabarberu ievārījuma, rabarberu vīna, rabarberu sukāžu tapšanas vārdā, tiek augstsirdīgi piedota, jo pēc Jāņiem neviens vairs neaiztiks, tāpēc līdz rudenim būs gana laika, lai izrādītos ar lapu kruzuļiem.

Laika gaitā rabarbers ir kļuvis par tādu kā pavasarīgu desertu karali, taču saldēdieni ir tikai puse tā talanta. Otra, ja ne lielākā, daļa ir nopietnie ēdieni. Rabarberu kādreiz sutināja kopā ar putraimiem gluži kā skābētus kāpostus, ko pasniedza ar apceptu cūkas cauraudzīti, vai ar kartupeļiem un sīpoliem vārīja zupā. Muižās pavāri to kapājuši mērcēm pie gaļas vai putniem. Ziemai rabarberus žāvējuši – bijusi laba piedeva ķīselim. Kātus nomizo, sagriež četrās daļās visā garumā un sakar bēniņu tumsā un vēsumā uz auklām, lai lēnām kalst. Mūsdienās lielāku popularitāti ir iemantojušas rabarberu lapas, kurās ievīsta marinētu gaļu un ierok zemē, virsū sakurot ugunskuru. Vai – sastrādā sukādes. Bet labākie pavāri rabarberus dažnedažādi marinē un pēc tam pievieno salātiem un uzkodām.

Rabarberu un olu krēma groziņš

Ne tikai garšīgs, bet arīdzan dikti smuks – ja esi ar mieru mirkli veltīt rokdarbiem, rabarberus izkārtojot saulītē. Ja esat vienkāršības piekritēji, rabarbera kātus varat sašķēlēt tradicionāli mazos gabaliņos un pārbērt olu krēmam.

8 porcijas

1 stunda pagatavošanai + 2 stundas atvēsināšanai Sastāvdaļas

Groziņam

225 g augstākā labuma kviešu miltu

125 g sviesta, auksta

20 g cukura

1 ola

Olu krēmam

750 ml trekna saldā krējuma

100 g cukura

4 olas

2 vaniļas pākstis

Rabarberiem

500 g vidēja resnuma rabarberu

100 g cukura

50 ml grenadīna (granātābolu sīrupa)

1 apelsīna sula

2 ēdamkarotes apelsīnu marmelādes

Pagatavošana

1.    Bļodā iesijā miltus, pievieno mazos gabaliņos sagrieztu vai uz rupjās rīves sarīvētu sviestu, cukuru un olu un sastrādā viendabīgā mīklā. Izveido tādu kā pankūku, ietin pārtikas plēvē un uz stundu liec ledusskapī atdzist.

2.    Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem. Izņem no ledusskapja mīklu, izveltnē 5 mm biezumā un rūpīgi ievieto ietaukotā formā. Nolīdzini malas. Saburzi un pēc tam izlīdzini cepampapīru, ieklāj to groziņā pa virsu mīklai, saber tajā pupas, rīsus, grūbas vai kādu citu pildošu materiālu. Cep 15–20 minūtes, līdz groziņš kļūst zeltains.

3.    Gatavo olu krēmu: pārgriez gareniski vaniļas pākstis, izkasi mīkstumu un sēkliņas, bet pākstis neizmet. Kastrolī lej krējumu, pievieno gan vaniļas mīkstumu un sēkliņas, gan pākstis un ļauj, lai uzvirst. Drusku padzesē. Citā traukā sakul olas un cukuru. Pakāpeniski, nepārtraukti maisot, silto krējumu iemaisi saputotajās olās. Tad lej masu atpakaļ kastrolī un uz nelielas uguns maisot vāri, līdz tas sabiezē. Pirms turpmākas izmantošanas no topošā krēma izņem vaniļas pākstis. Tālāk – lej krēma masu izceptajā groziņā (nepielej pilnu, atstāj 0,5 cm no malas!) un liec vēsumā uz divām stundām.

4.    Rabarberiem uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Rabarberus nomazgā, nomizo un sagriez sprīža garumā. Liec cepamplātē rabarberus, pārlej tos ar grenadīnu un apelsīnu sulu, pārkaisi ar cukuru. Cep piecas minūtes, līdz rabarberi kļuvuši mīksti. Liec malā, lai padziest, tad izņem un notecini, bet saglabā sulu, kas sakrājusies cepamplātē.

5.    Atdzesētajam groziņam virs olu krēma "saulītē" izkārto rabarberus.

6.    Pagatavo glazūru: kastrolī lej cepto rabarberu sulu, pievieno apelsīnu marmelādi un uz mazas uguns maisot karsē, līdz veidojas lipīgs sīrups. Ļauj, lai padziest, un tad ar otu nolako rabarberu virspusi. Liec ledusskapī atdzesēt. Paniedz ar putukrējuma piku, kam uzšļaksti sīrupa pārpalikumu.

Moderni rabarberu un kazas piena siera salāti

Mūsdienu Latvijas virtuves piekritēji rabarberam ir atklājuši jaunu dimensiju – piedalīties salātos un pikantās mērcēs, kas paredzētas zivīm un gaļai.

2 porcijas

20 minūtes pagatavošanai Sastāvdaļas

100 g rabarberu, sagrieztu gabaliņos

50 g kazas piena siera, mīksta

60 g sviesta

4 tējkarotes cukura

4 tējkarotes portvīna

1 ēdamkarote olīveļļas

1 tējkarote citrona sulas

1 tējkarote maigu sinepju

Baltmaizes grauzdiņi, salauzīti kumosos

Sauja kressalātu

Jūras sāls, tikko malti melnie pipari

Gatavošana

1.    Pannā izkausē sviestu un cukuru, tad pievieno rabarberus un ātri apcep, kamēr tie ir tik tikko mīksti. Noņem tos no pannas un ļauj, lai dziest, bet izkusušajam sviestam, cukuram un rabarberu sulai pievieno portvīnu un pavāri, līdz veidojas glazūra. Liec malā, lai dziest.

2.    Sajauc olīveļļu, citrona sulu un sinepes, pievieno sāli un piparus. Ar to aprasini kressalātus.

3.    Kārto uz šķīvja: liec piku kazas piena siera, tad rabarberus, kressalātus, pārrasini ar portvīna glazūru.

Rabarberu ievārījums franču gaumē

Neaizmirsti par dažām burciņām rabarberu ievārījuma, kas vēlāk noderēs ne tikai pie pankūkām un iesmērēts rolbiskvītā, bet arī siera deserta platē. Grenadīns rabarberiem piešķir gan tīkamu garšas noti, gan krāsu. Un tas ir ļoti svarīgi – šā ievārījuma dabiskais neapetītlīgais tonis nereti ir galvenais iemesls, kāpēc atteikties no rabarberu gatavošanas ziemai.

4 nelielas burciņas

40 minūtes pagatavošanai + 2 stundas ievilkties

Sastāvdaļas

1100 g rabarberu

900 g cukura

2 ēdamkarotes grenadīna

½ citrona sulas

2 vaniļas pākstis

Gatavošana

1.    Vaniļas pākstis gareniski pārgriez un izkasi mīkstumu un sēkliņas. Rabarberus nomazgā, nosusini, nomizo un sagriez gabaliņos. Liec katlā, pārkaisi ar cukuru, pievieno citrona sulu un vaniļu (gan izkasīto mīkstumu, gan pākstis), samaisi un ļauj, lai divas stundas nostāvas.

2.    Liec sagatavotos rabarberus uz mazas uguns un maisot vāri 20 minūtes. Tad palielini liesmu un vāri vēl 10 minūtes, līdz masa sāk biezēt. Pārbaudi gatavību – uzpilini uz šķīvja, un, ja ievārījums neizplūst, tas ir gatavs. Izņem no ievārījuma vaniļas pākstis, pievieno grenadīnu, samaisi.

3.    Salej sterilās burciņās, cieši noslēdz, glabā tumšā un vēsā vietā.

Rabarberu ātrā drupačkūka

Rietumnieku klasika – cepeškrāsnī ātri un vienkārši pagatavojams saldēdiens no sulīgiem sezonas augļiem un ogām. Karstumizturīgā traukā liec ko sulīgu un tam virsū – drupačas, ko visbiežāk gatavo no miltiem un sviesta, pievienojot sev tīkamas garšvielas (cukuru, kanēli, vaniļu, muskatriekstu, kardemonu u. c.). Lai garšu dažādotu, drupačām daļu parasto kviešu miltu vari aizstāt, piemēram, ar rudzu miltiem, auzu vai citu graudu pārslām vai ar maltiem riekstiem (mandelēm, lazdu riekstiem). Ja neskaiti kalorijas, pasniedz ar vaniļas saldējuma bumbu vai pamatīgu piku putukrējuma. Gards kā silts, tā auksts.

4 personām

15 minūtes pagatavošanai + 40 minūtes cepšanai

Sastāvdaļas

Drupačām

400 g miltu

250 g sviesta, auksta, sagriezta mazos gabaliņos

200 g cukura

Sāls

Pildījumam

700 g rabarberu, sagrieztu 2,5 cm lielos gabalos

2 ēdamkarotes cukura + pārkaisīšanai

½ citrona sulas

Piciņa sviesta

Gatavošana

1.    Uzsildi cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

2.    Liec visas drupačām paredzētās sastāvdaļas bļodā un ar pirkstiem sastrādā drupačās.

3.    Ietauko katsrumizturīgu trauku, liec tajā rabarberus, pārkaisi ar cukuru, pāršļaksti ar citrona sulu un vietvietām uzliec mazas sviesta piciņas. Tam virsū liec drupačas, pārkaisi ar cukuru. Liec krāsnī un cep aptuveni 35–40 minūtes, līdz virsa ir zeltaina un pa malām redzama sula.


Signe Šēnfelde, žurnāls „OK!” / Foto: Shutterstock