Ļoti nogurušas acis: kā atgūt mirdzumu un nomaskēt krunciņas
Tā kā acs muskulatūra kustas teju nepārtraukti, arī pirmās ādas novecošanās pazīmes parādās tieši ap tām.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 28. aprīlis, 20:40

Ļoti nogurušas acis: kā atgūt mirdzumu un nomaskēt krunciņas

Jauns.lv

Lai saņemtu komplimentus, ka labi izskaties, vajadzīgs ir tikai viens – mirdzošas acis. Kā iedegt acīs liesmiņu, ja tās šķiet pagalam nogurušas?

Āda ap acīm ir ļoti plāna, līdz ar to – viegli traumējama. Zem tās atrodas daudz smalku muskulīšu, kas strādā kā sīki pumpīši – intensīvi un nepārtraukti, pat naktī. Lielu fizisku slodzi acu muskulatūrai sagādājam, veicot daudzas ikdienišķas nodarbes: strādājot ar datoru, lasot, rakstot. Savu kaitējumu nodara arī spilgta gaisma un putekļi. Lai plakstiņiem pietiktu enerģijas tik aktīvi strādāt, asinsritei šajā zonā jābūt patiesi labai. Ja asins attece ir apgrūtināta, rodas tumši loki un maisiņi zem acīm. Tā kā acs muskulatūra kustas teju nepārtraukti, arī pirmās ādas novecošanās pazīmes parādās tieši ap tām. Secinājums – lai acis neizskatītos nogurušas un krunciņas neveidotos pāragri, tām jāvelta īpašas rūpes.

Sākam ar mitrināšanu

Pirmais likums – uz plakstiņiem un ap acīm nedrīkst klāt līdzekļus, kas domāti sejai vai kaklam. Ir krēmi, kuru instrukcijā norādīts, ka tos drīkst lietot tuvu acīm, taču vienalga – uz pašiem plakstiņiem drīkst klāt vienīgi tiem paredzētus kosmētiskos produktus. (Izvēlies tādus, kam uz iepakojuma ir norāde Oftalmoloģiski testēts.) Jau pusaudžu vecumā, jo īpaši tad, ja tiek lietota dekoratīvā kosmētika un daudz laika pavadīts pie datora, ādai ap acīm nepieciešams mitrinošs gels. Pretējā gadījumā plakstiņu āda ātri zaudēs valgumu, un ilgstošs sausums veicinās krunciņu veidošanos. Aptuveni līdz 25–30 gadu vecumam, ja nav īpašu sūdzību par ādas stāvokli, no rīta un vakarā pietiks ar vieglu gelu, kas paredzēts tieši acu zonas mitrināšanai.

Kad nepieciešams liftings

Kad mīmikas krunciņas un vārnu kājiņas ap acīm kļuvušas izteiktākas, pienācis laiks izvēlēties gelu no anti-age sērijas. Savukārt, kad plakstiņš jau sācis nedaudz noslīdēt, nepieciešams acu krēms vai gels ar liftinga efektu. Aptuveni pēc 40 gadu vecuma ieteicams izvēlēties kosmētiku, kuras uzdevums vairs nav krunciņu aizkavēšana, bet gan samazināšana.

Gelu vēlams kombinēt ar krēmu, proti, no rīta uz augšējā un apakšējā plakstiņa klāt gelu, savukārt vakarā – krēmu. Gels ir vieglākas konsistences, un tam piemīt spēja ādu savilkt, pacelt un mitrināt, savukārt krēms ir bagātīgāks ar taukvielām un vitamīniem, un šīs vielas āda vislabāk uzņem laikā, kad guļam. Ik pa laikam kursa veidā var lietot arī anti-age serumu, kas domāts ādai acu zonā, tikai jāņem vērā, ka serumā aktīvo vielu daudzums ir koncentrētāks – tātad nav piemērots jutīgām acīm.

Maskas ātram risinājumam

Acīm ir radīti ne tikai krēmi, bet arī maskas. Tās var būt gela vai krēma konsistences vai plāksnītes, kas piesūcinātas ar aktīvajām vielām. To mērķi ir dažādi: vienkārši mitrinošas, barojošas vai ar liftinga efektu (tās ieteicams lietot reizi nedēļā), vai nomierinošas un atvēsinošas, kas mazina tūsku un uzlabo mirkrocirkulāciju. Tāda maska ir lieliska palīdzība pēc negulētas nakts, kad nepieciešams ātri tikt vaļā no tumšajiem lokiem un/vai maisiņiem. Tomēr var būt arī tā, ka tūska un loki veidojas diezgan bieži un ne tikai negulētu nakšu dēļ – tādā gadījumā masku var lietot 1–3 nedēļā. Lai maska iedarbotos efektīvāk un neiekļūtu acs gļotādā, pēc tās uzklāšanas 15–30 minūtes paguli ar aizvērtām acīm un pēc tam to rūpīgi noskalo.

Ir arī krēmi ar līdzīgu iedarbību. Piemēram, jaunums kosmētikas piedāvājumā ir krēms, kas maskē tumšos lokus un vienlaikus tos samazina, jo satur vielas, kas uzlabo mikrocirkulāciju. Nopērkami arī tādi kosmētiskie līdzekļi, kas sniedz trīs efektus vienlaikus: samazina tūsku, zilos lokus un krunciņas. Tie, protams, ir dārgāki, toties – trīs vienā, un tualetes galdiņš nav jāpārblīvē ar kosmētikas tūbiņām.

Vai nesmaidīt?

Lai cik laba būtu kosmētika, tā nespēj grumbiņas izdzēst pilnībā. Ar gadiem tās ieguļas arvien dziļāk, un tā notiek arī ar smieklu rieviņām. Kā nekā smaidām mēs gana bieži. Tām nenoliedzami piemīt savs šarms, jo vārnu kājiņas rāda, cik dzīvespriecīga esi. Un tomēr – gribētos, lai to būtu mazāk. Ko darīt? Nesmieties? Cits variants – injekcijas ar botulīna toksīnu. Bet ja negribas ne vienu, ne otru? Ārste Ingrīda Rītiņa tādā gadījumā iesaka doties pie speciālista uz biorevitalizācijas procedūru – to var veikt gan visai sejai, gan tikai acu zonai. Procedūras laikā ādā tiek ievadītas injekcijas, kas satur vielas, kuru ādai sāk pietrūkt, – hialuronskābi, aminoskābes un dažādus mikroelementus. Āda kļūst tvirtāka, jauneklīgāka, un smieklu krunciņas ir manāmas mazāk. Biorevitalizācijas iedarbība saglabājas vismaz 3–4 mēnešus, reizēm pat pusgadu. Savukārt krunciņām zem acīm, kas veidojas, ādai zaudējot elastību un noslīdot sejas ovālam, var palīdzēt ķīmiskais pīlings, kas pielāgots speciāli acu zonai. Ar to speciālists noņem sauso ādas raga slāni, un vietā veidojas jauna ādiņa – labi mitrināta un tvirtāka.

Kā nomaskēt tumšos lokus?

To vislabāk izdarīt ar konsīleru. Tam jābūt rozīgā vai bēšā tonī – atkarībā no ādas toņa un tā, cik izteikti ir loki. Jo zilums manāmāks, jo oranžāks konsīlers vajadzīgs. Tas nedrīkst būt gaišāks par tonālo krēmu, ko klāj pirms konsīlera, citādi zona, ko vēlēsies nomaskēt, kļūs vēl uzkrītošāka. Ja nevēlies lietot tonālo krēmu, tad uz tumšajiem lokiem klāj mitrinošu grima bāzi. Konsīlerā ir daudz pigmentu, un tas ir diezgan sauss, tāpēc, ja to klāsi uz kailas ādas bez tonālā krēma vai bāzes, tas ādu sausinās un padarīs vizuāli vecāku. Visvienkāršāk konsīleru klāt ar pirkstiem – nedaudz liec zem acs iekšējā kaktiņa, nedaudz – zem ārējā kaktiņa (tur zilums ir visizteiktākais), tad ar vieglām kustībām no abām pusēm tos saplūdini kopā.


Žurnāls "OK!"/ Foto: Shutterstock