foto: LETA
Šogad Latvijā pagalam slikta arbūzu raža
Latvijas arbūzu audzētājiem šogad nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ būs slikta raža.
Garšīgi
2017. gada 16. augusts, 07:50

Šogad Latvijā pagalam slikta arbūzu raža

Kasjauns.lv / LETA

Latvijas arbūzu audzētājiem šogad vasarā nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ būs slikta raža, pastāstīja aptaujātie audzētāji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dundagas saimniecības "Amaļi" īpašniece Edīte Seipule asacīja, ka saimniecība audzē arbūzus siltumnīcā, ar ko ar skaidrojams tas, ka saimniecībai būs neliela raža. Tomēr kaimiņiem, kas audzē arbūzus uz lauka, ražas šogad nebūšot vispār. "Kopumā krietni švakāk šogad ir ar arbūzu ražu. Lai arbūzi augtu, naktī nepieciešami vismaz +16 grādi," sacīja Seipule, atzīstot, ka šogad bija ļoti maz nakšu, kad temperatūra arbūzu augšanai bija atbilstoša.

Vienlaikus viņa piebilda - ja turpmākajās nedēļās saglabāsies siltums, izdzīvojušie arbūzi nobriedīs, taču kopumā šogad vēsās naktis vērtējamas ļoti negatīvi. "Vietām arbūzi ir aizmetušies, bet to attīstība ir atkarība no turpmākajiem laika apstākļiem. Ja siltums ir iekavējies par mēnesi un sekos aukstuma viļņi, salnas, tad būs bēdīgi," viņa sacīja.

Dārzeņu šķirņu kolekcionāre Maija Liepa atzina ka šogad arbūzu raža nav padevusies. Pēc viņas teiktā, sliktā raža ir saistīta ar vēso vasaru un aukstajiem laikapstākļiem, kamdēļ stādiem nopuva saknes. "Šogad diemžēl iztiksim bez arbūziem, siltumnīcās tie vēl, bet uz lauka to nav," teica Liepa.

Arī arbūzu audzētāja Tatjana Ābeltiņa no Gulbenes aģentūrai LETA teica, ka šobrīd arbūzi tikai zied, un to attīstība ir tādā stadijā kā citus gadus jūnijā. Viņa atzina, ka arbūzu veģetācija aizkavējās, jo naktis šovasar bija aukstas. Tagad arbūzi saimniecībā attīstās un, ja gaisa temperatūra saglabāsies esošajā līmenī, raža šogad varētu ienākties. Būtiski, lai naktis nekļūst aukstākas un nav salnu. "Arbūzi sāk attīsties, ja naktī ir +15 grādi. Tagad - jūlija beigas, augusts - ir labvēlīgi arbūzu augšanai," viņa sacīja, paužot cerību, ka šogad tomēr izdosies ievākt ražu. Arbūzu raža būs tad, ja reizi divās dienās būs saule, nebūs liels vējš un lietusgāzes. Naktī temperatūrai jābūt 13-15 grādiem.

Viņa atzina, ka kopumā pagājušogad laika apstākļi arbūzu audzētājiem bija krietni labāki salīdzinājumā ar šo gadu, kad stādījumi ir jūnija attīstības stadijā.

Savukārt Rucavas pagasta, Rucavas novada saimniecības saimnieks Artis Ķūsis teica, ka saimniecībai ir paveicies un raža būs. Ļoti daudz darba arī paveikts, lai saglabātu arbūzus. Šogad varētu izdoties ievākt 5-6 tonnas arbūzu, kas ir vairāk nekā pērn, kad bija sliktāki apstākļi. Šogad jūlija otrā puse un beigas bija siltākas un arbūzi saņēmās. "Jūlija beigās tos arbūzus, kas noturējās, ir izdevies saglabāt, tāpēc ir cerība uz ražu," teica Ķūsis.

Viņš pastāstīja, ka arbūzu stādi ir attīstījušies diezgan nevienmērīgi. Lai arī saimniecībā daži arbūzi šobrīd sasnieguši pat divu kilogramu lielumu, ir arī mazāki. Pagaidām neviens no tiem vēl nav pilnībā nogatavojies. Tā kā daļa arbūzu tikai tagad sāk briest, tos būs jānovāc pa daļām. Daļu varēs novākt ātrāk, bet citus tikai septembra otrajā pusē, oktobrī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās