foto: Shutterstock
5 jēdzīgi veidi, kā izmantot nopļauto zāli
Noderīgi ikdienā
2017. gada 15. augusts, 05:45

5 jēdzīgi veidi, kā izmantot nopļauto zāli

"100 Labi Padomi"

Piemājas mauriņā vai lauku mājas saimniecībā sakrājusies nopļautā zāle? Kur to likt? Žurnāls "100 labi padomi" zina:

* Kompostē. Ja pļaujamā platība ir liela, sagaidāms, ka komposta kaudze jau ir dominante tavā dārza saimniecības galā, tāpēc, lai procesu paātrinātu, vēlams lietot bioloģiskos kompostēšanas materiālus, ko pārdod dārza preču veikalos. Tāds komposts tiešām ir labs – trekns, gada laikā zāle sadalīsies un būs būtisks papildinājums dārza zemes mēslošanai.

* Ieraudzē. Mucu piepildi ar nopļauto zāli un pāri lej ūdeni. Uzliec vāku. Noturi vismaz divas nedēļas. Reizi divās dienās saturu pamaisi, jo zālienam ir tendence nostāties virspusē un pelēt. Kad saturs sīvi ož pēc cūku vircas, tas ir gatavs lietošanai. Pēc lietus, kad zeme samirkusi, izmanto mēslošanai: uz lejkannu ūdens ņem 1,5 l vircas.

* Mulčē. Zāle ir smalks un viegls mulčēšanas materiāls gan dekoratīvajiem augiem, gan arī zemenēm un citām dārza kultūrām. Zāli klāj uz zemes, apčubini ap augiem un atstāj. Līdz rudenim mulča būs sadalījusies un bagātinājusi zemi ar vērtīgām vielām.

* Izklāj. Lai, strādājot sakņu dārzā, nav netīras pēdas, izklāj nopļauto zāli pa takām – pēdām būs patīkama staigāšana.

* Atstāj. Vismaz divas reizes pļaušanas sezonā nopļauto zāli vēlams atstāt uz mauriņa, tas palīdz veidot augiem tīkamu mikrovidi. Nopļauto var atstāt arī ļoti sausā laikā, sargājot zālienu no izdegšanas.