Kā ātri un gardi iemarinēt gaļu - vērtīgi padomi grila sezonai
Marināde ēdienam ir ļoti svarīga, un šīs vienlīdz labi izmantot gan marinēšanai, gan kā atsevišķu piedevu jau izceptai gaļai un dārzeņiem.
Garšīgi
2016. gada 6. maijs, 05:33

Kā ātri un gardi iemarinēt gaļu - vērtīgi padomi grila sezonai

Jauns.lv

Pie mums grilēšanas sezona ir ļoti īsa, taču, kad sākas, tad tiek cepts, grilēts un marinēts uz nebēdu. Ir tautas, kas ar cepšanu uz oglēm nodarbojas visu cauru gadu, tāpēc no tām der pārņemt dažu labu vērtīgu padomu.

Piemēram, parūpēties, lai mājās allaž būtu vismaz trīs vai četras garšīgas piedevas mērču vai garšvielu maisījumu veidā. Dienvidamerikā pat mēdz sacīt, ka labai namamātei vienmēr mājās ir vismaz divpadsmit salsas un speciāli marinēti dārzeņi grilgaļai...

Šīs marinādes varētu dēvēt par „divām vienā”, jo katru no tām var vienlīdz labi izmantot gan gaļas marinēšanai, gan kā atsevišķu piedevu vai mērci jau izceptai gaļai un dārzeņiem. Katru recepti var droši uzlabot un papildināt pēc savas garšas gan ar ķiplokiem, gan sīpoliem, gan garšvielām un garšaugiem.

Īsais kurss marinēšanai:

*Jo ilgāk gaļa marinējas, jo mīkstāka un irdenāka kļūst; protams, nevajag pārspīlēt un marinēt vairākas dienas, jo tad zudīs lielākā daļa aromāta un citu labumu.

*Pirms grilēšanas marinētie produkti laikus – vismaz pusstundu iepriekš – jāizņem no ledusskapja, citādi gaļa sanāks bezgaršīgāka.

*Ja marinādē ir daudz zaļumu, pirms gaļas vai dārzeņu cepšanas tos ieteicams ar lāpstiņu noņemt, jo var piedegt un radīt rūgtu piegaršu.

*Ar garšvielu kaisīšanu uz neiemarinētas gaļas gan jāuzmanās, patiesībā to nevajadzētu darīt, jo tās piedeg (paprikas pulveris kļūst ļoti rūgts).

*Marinētajiem gaļas gabaliņiem nevajadzētu būt biezākiem par trim cm, citādi tie nevienmērīgi izcepas un nepievilcīgi izskatās; ieteicamais variants – apmēram 2 cm biezi gabaliņi; šķēles – uz pusi plānākas.

Grilētas cūkgaļas šķēles viskija marinādē

Cūkgaļas vietā derēs arī liellopa gaļa vai jērs. Ja vēlies, pievieno sakapātus zaļumus, taču tos pirms cepšanas notīri, lai nepiedeg.

3 – 4 stundas marinēšanai

15 – 20 minūtes cepšanai

Vajadzēs:

8 cūkgaļas karbonādes šķēles

150 ml olīveļļas

100 ml apelsīnu sulas

2 vai 3 ēdamkarotes viskija

svaigi maltus raibos piparus

sāli

Lielā bļodā eļļu rūpīgi sakul ar pārējiem produktiem. Ieliec gaļas šķēles un apviļā tā, lai katra būtu viscaur pārklāta ar marinādi. Atstāj, lai 3 – 4 stundas marinējas, pēc tam marinādi viegli nosusini un grilē gaļas šķēles no abām pusēm.

Sarkanā marināde ar papriku un čili

Šīs marinādes pagatavošanai ieteicama paprikas mērce, kas pazīstama ar nosaukumu Ajvar. Vidusjūras un Tuvo Austrumu zemēs to katru reizi gatavo svaigu, bet pie mums var nopirkt lielveikalos gatavu; der arī paprikas mērce ar baklažāniem. Ja tomēr izvēlies kečupu, tad tikai tiešām labas kvalitātes. Arī šo marinādi vienā rāvienā var pārvērst par piedevu – neliec klāt eļļu, bet gan pievieno sakapātus zaļumus: koriandru, pētersīļus, baziliku, lupstāju.

10 minūtes pagatavošanai

Vajadzēs:

2 svaigas sarkanās čili pākstis

3 vai 4 ēdamkarotes olīveļļas

100 g paprikas mērces Ajvar (nopērkama lielveikalos) vai kečupa

svaigi maltus raibos piparus

Čili pākstīm iztīri sēklas un mīkstumu smalki sakapā, pēc tam rūpīgi sakul ar pārējiem produktiem. Ja vēlies, pievieno arī sāli, taču rēķinies, ka gatavais kečups vai paprikas mērce jau būs diezgan sāļa. Marinē gaļas gabaliņus vismaz trīs stundas, pēc tam nosusini lieko marinādi un grilē no abām pusēm.

Čimčuri

Šī ir universāla piedeva – vienlaikus gan mērce, gan marināde, gan uzkoda pati par sevi. Tradicionāli to pasniedz pie grilētas vai ceptas gaļas, arī desiņām un zivs, taču tā ļoti labi garšo kā uzkoda kopā ar apceptu maizīti un citronsviestu. Pievienojot vēl vairāk eļļas un nedaudz citronu sulas, sanāk laba marinādei gaļai. Pirms grilēšanas ar lāpstiņu gan jānotīra lapiņas, lai nepiedeg un nerada rūgtenu piegaršu.

10 minūtes pagatavošanai

4 stundas marinēšanai

Vajadzēs:

2 prāvas pētersīļu buntītes

1 vai 2 sarkanos sīpolus

2 ķiploka daiviņas

60 ml laba etiķa

½ ēdamkarotes sāls

½ ēdamkarotes svaigi maltu piparu

120 ml olīveļļas

1 vai 2 tējkarotes kaltētas raudenes

½ tējkarotes maltu čili piparu

Noskalotiem un rūpīgi nosusinātiem pētersīļiem noplūc lapiņas un pēc iespējas smalkāk sakapā. Nomizotus sīpolus sagriez sīkos gabaliņos. Ķiplokus nomizo.

Pētersīļus un sīpolus ber bļodā, pievieno pārējos produktus, izņemot ķiplokus, un rūpīgi samaisi. Pēc tam caur spiedi piespied klāt ķiplokus un vēlreiz samaisi. Atstāj, lai vismaz 4 stundas ievelkas.

Jogurta marināde ar kariju

Šī marināde īpaši labi garšo ar cūkgaļu un vistas gaļu. Tā kā kurkuma piešķir marinādei un līdz ar to arī gaļai (sevišķi vistai) koši dzeltenu nokrāsu, viegli pateikt, kurā brīdī gaļa ir gatava – tiklīdz rieviņas kļūst tumši brūnas. Savukārt, ja pievieno mazāku eļļas devu vai nepievieno nemaz, tad marināde pārvēršas mērcē, ko pasniedz gan pie grilētas gaļas, gan dārzeņiem.

20 minūtes pagatavošanai

Vajadzēs:

200 g jogurta bez piedevām

1,5 ēdamkarotes karija pulvera

1 tējkaroti kurkumas

1 tējkaroti maltu romiešu ķimeņu

1 vai 2 ēdamkarotes citronu sulas

2 ēdamkarotes olīveļļas

sāli

Jogurtu rūpīgi sakul ar pārējiem produktiem un atstāj, lai vismaz 15 minūtes ievelkas. Tad liec marinādē gaļas gabaliņus, samaisi tā, lai visi būtu pārklāti ar šķidrumu, un novieto vēsumā. Marinē vismaz vienu stundu, bet ne ilgāk par 12 stundām.

Pirms grilēšanas lieko marinādi nosusini.

Iveta Galēja / Foto: Aigars Hibneris / Shutterstock