Mūsu mīluļi
2017. gada 23. jūlijs, 06:20

Dzīvnieku pārvadāšanas īpatnības jeb - ar kādiem zvēriņiem tevi lidmašīnā nelaidīs

Sniedze Smilga

Latvijas vēstnieka Itālijā Arta Bērtuļa ģimene nesen piedzīvoja skumju notikumu. Viņi ar lidmašīnu devās brīvdienās no Romas uz Latviju, līdzi ņemot savu mīluli jūrascūciņu.

Tās pārvadāšana lidmašīnā no personīgajiem līdzekļiem izmaksāja 200 eiro (100 eiro vienā virzienā). Nelaimīgā kārtā bagāžas nodalījumā blakus jūrascūciņas būrim atradās sprosts ar fretku – mājas sesku.

Kompensācijā teju 1400 eiro

Rīgas lidostā atklājās, ka abi būri ir atvērti... Izbēgušo fretku atrada, taču jūrascūciņa bija saplosīta. Lidsabiedrība "airBaltic" atvainojās Bērtuļu ģimenei, atlīdzināja 200 eiro pārvadāšanas izdevumus un samaksāja maksimālo kompensāciju – 1395 eiro. Seskus turpmāk pārvadās tikai kravas, nevis pasažieru lidmašīnās.

Daudzus lasītājus interesē, kādus mājdzīvniekus atļauts vest lidmašīnā, cik tas maksā un kādi noteikumi jāievēro? Vai lidmašīnā var vest lielu dogu? Vai terāriju ar čūsku vai skorpioniem?

Salonā līdz 8 kilogramiem

"airBaltic" korporatīvās komunikācijas vadītāja Alise Briede atbild, ka lidsabiedrība nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku transportēšanu gan lidmašīnas salonā kā rokas bagāžu, gan kravas nodalījumā kā reģistrēto bagāžu atkarībā no mīluļa izmēra un svara.

"airBaltic" lidmašīnu salonā atļauts pārvadāt nelielus dzīvniekus speciālā būrī, kuru sarūpē pats pasažieris un kura izmēri atbilst 55×40×23 centimetriem (garums, platums, augstums) un svars kopā ar iemītnieku nepārsniedz astoņus kilogramus. Īpaša konstrukcija nav nepieciešama, taču būrim ir jābūt drošam, šķidrumu necaurlaidīgam un noturīgam pret dzīvnieka izlaušanos.

Stiepļu sieta būris nav atļauts. Dzīvniekiem būrī ir jājūtas ērti, jāspēj brīvi nostāties pilnā augumā, apgriezties un apgulties, citādi reģistrāciju reisam var atteikt.

Šajās normās iekļaujas kaķi, kucēni, mazo šķirņu suņi, putni un truši. Vedot dzīvnieku lidmašīnas salonā, saimieka sirds būs mierīgāka, jo viņš savu mīluli visu laiku uzmanīs. Tas iznāks arī lētāk nekā nodot bagāžā, jo maksa par dzīvnieku pārvadāšanu lidmašīnas salonā ir 60 eiro vienā virzienā.

Dogus tikai kravas nodalījumā

Maksa par dzīvnieku pārvadāšanu kravas nodalījumā ir atkarīga no kopējā svara. Ja dzīvnieka un konteinera kopējais svars ir no viena līdz 32 kilogramiem, būs jāmaksā 100 eiro vienā virzienā.
Ja dzīvnieka un konteinera kopējais svars ir virs 32 kilogramiem līdz 75 kilogramiem – 200 eiro vienā virzienā. Tātad var pārvadāt arī lielo šķirņu suņus, ja viņi kopā ar krātiņu iekļaujas šajā svarā. Pārvadājot dzīvnieku bagāžā, reģistrācijai ir jābūt pabeigtai vienu stundu pirms izlidošanas.

Grauzējus un rāpuļus salonā nedrīkst

Saprotamu apsvērumu dēļ salonā nepārvadā grauzējus un rāpuļus. Tāpēc kaķēns vai čivava var lidot salonā par 60 eiro, bet kāmītim būs jāceļo bagāžas nodalījumā par 100 eiro.

Jūrascūciņa ir grauzējs, tāpēc tai nācās lidot kravas nodalījumā.
Pasažierim pašam jāsagādā būris vai konteiners. Kravas nodalījumā nav atļauts pārvadāt dzīvniekus būros, kas izgatavoti no viegli plīstošiem, elastīgiem vai mīkstiem materiāliem, jo tie var apdraudēt dzīvnieka dzīvību, piemēram, turbulences gadījumos. Būrim obligāti jābūt no cieta materiāla.

Nav garantijas, ka "airBaltic" atļaus vest čūsku vai skorpionu. Kaut arī bagāžas nodalījumā pārvadā arī eksotiskus tropu dzīvniekus, katru gadījumu izvērtē individuāli.

Pienākums laikus informēt

Pērkot biļeti, pasažiera pienākums ir informēt lidsabiedrību par dzīvnieku pārvadāšanu, zvanot uz klientu apkalpošanas centru, jo katrā lidojumā ir dzīvnieku skaita ierobežojumi. Pakalpojums jāpiesaka laikus, jo ir nepieciešams iepriekšējs apstiprinājums. Reģistrējoties reisam lidostā, tiek izsniegts dzīvnieka transportēšanas sertifikāts, ko aizpilda pasažieris, norādot nepieciešamo informāciju. Lidostas darbinieki pārbauda, vai būris atbilst prasībām.

Citās lidsabiedrībās var būt atšķirīgi noteikumi, jo tos katra aviokompānija izstrādā pēc saviem ieskatiem, protams, ņemot vērā vispārpieņemtas aviācijas drošības normas.

Jāatgādina, ka dzīvniekam lidojums rada stresu, it īpaši kravas telpā, tāpēc vienmēr der izvērtēt, vai tas nepieciešams. Varbūt labāk ir izmantot dzīvnieku viesnīcu vai noalgot cilvēku, kas mīluli aprūpē saimnieku atvaļinājuma laikā.

Tēmas