foto: LETA
Kartupeļu ražu šogad varēs vākt vismaz nedēļu vēlāk
Taču daudzviet kartupeļu bumbuļu skaits ir ļoti labs, tāpēc nav bažu, ka kartupeļu raža varētu būt sliktāka nekā pērn.
Noderīgi ikdienā
2017. gada 20. jūlijs, 11:00

Kartupeļu ražu šogad varēs vākt vismaz nedēļu vēlāk

LETA

Kartupeļu ražas masveida novākšana šogad Latvijā varētu novēloties par vairāk nekā nedēļu, taču raža varētu būt apmēram pērnā gada līmenī, pastāstīja Kartupeļu Audzētāju un pārstrādātāju savienībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle sacīja, ka precīzāk gaidāmo ražas apmēru ir pāragri prognozēt. Taču daudzviet kartupeļu bumbuļu skaits ir ļoti labs, tāpēc nav bažu, ka kartupeļu raža varētu būt sliktāka nekā pērn.

Viņa norādīja, ka pagaidām kartupeļu attīstība nav apdraudēta, un laika apstākļi ir optimāli. Salīdzinoši vēsā vasara kartupeļus nav negatīvi ietekmējusi, jo kartupelis ir vēsā klimata augs un tam būtisks ir pietiekams mitrums. Pagaidām tas ir normas robežās. Patlaban nav bažu arī par kartupeļu attīstību turpmākajās nedēļās.

Vienlaikus Kraukle atzina, ka ražas novākšana šogad novēlosies. "Masveida ražas novākšana parasti ir septembra sākumā, bet šogad tā varētu būt prognozējama septembra vidū, kas būs laiks, kad kartupeļu audzētājiem vajadzēs mobilizēt spēkus, lai visu optimāli paveiktu," viņa prognozēja.

Arī Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētājas vietnieks Ilgvars Krūmiņš aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban kartupeļi attīstās labi, un pašlaik ir cerības, ka kartupeļu kopievākums būs labs. Raža šogad varētu būt pagājušā gada līmenī vai nedaudz mazāka nekā pērn, atkarībā no laika apstākļiem. "Kartupeļu raža ir ļoti atkarīga no mitruma līmeņa bumbuļu briešanas laikā. Šobrīd tā ir diezgan tuvu optimālajai, ir atšķirības pa reģioniem, bet gandrīz visā Latvijā tā ir optimāla. Svarīgas ir turpmākās 3-4 nedēļas," sacīja Krūmiņš, paužot cerību, ka arī tad kartupeļiem būs pietiekoši daudz mitruma un nekļūs vēsāks.

Pēc viņa teiktā, patlaban kartupeļu attīstībai ir optimāla gaisa temperatūra. Lai gan laiks varētu būt siltāks, gaisa temperatūra kartupeļiem ir pietiekoši augsta.

Arī Krūmiņš pieļāva, ka šogad kartupeļu ražas novākšana novēlosies, ko var attiecināt gan uz agrajām, gan vēlajām kartupeļu šķirnēm. "Kartupeļus šogad vēlāk iestādījām, tie vēlāk sadīga un vēlāk sākās arī veģetācija. Patlaban kartupeļi attīstības ziņā ir tajā līmenī, kur bija pagājušajā gadā desmit dienas agrāk, tātad jūlijā sākumā," viņš sacīja.

LETA jau vēstīja, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pērn kartupeļu stādījumu platības Latvijā samazinājās par 6,1% un to kopraža saruka par 1,2 %, bet kartupeļu vidējā ražība no viena hektāra pieauga par 5,2%.

Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības mērķis ir apvienot kartupeļu audzētājus un pārstrādātājus, lai koordinētu biedrības biedru savstarpējo darbību kopīgu interešu aizstāvēšanai, veicinātu sadarbību, tirgus attīstību un iekšējā tirgus aizsardzību, kā arī, lai pārstāvētu savu biedru intereses attiecībās ar valsts varas, pārvaldes un citām institūcijām Latvijā un ārzemēs, kuru darbība ietekmē biedrības biedru intereses.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās