foto: LETA
Kā civilizēti atbrīvoties no vecā dīvāna un citiem lieliem krāmiem
Atkritumu savācēji paši atbrauks pakaļ, piemēram, vecam dīvānam. Ja negribat par to maksāt, gaidiet bezmaksas akciju.
Viena Vide Visiem
2017. gada 16. jūlijs, 06:01

Kā civilizēti atbrīvoties no vecā dīvāna un citiem lieliem krāmiem

Kasjauns.lv

Veci dīvāni, galdi, vannas, radiatori un vēl daudz dažādu savu laiku nokalpojušu lielu lietu uzrodas mājsaimniecībās. Parastajā atkritumu konteinerā tās nevar ne mest, ne iedabūt. Kur likt lielgabarīta atkritumus?

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kārtība dažādās pašvaldībās atšķiras – vienviet par to jāmaksā, citviet var nodot bez maksas. Ja nevarat pats aizgādāt veco dīvānu līdz atkritumu savākšanas laukumam un negribat maksāt atkritumu apsaimniekotājam, lai atbrauc pakaļ uz mājām, sagaidiet bezmaksas atkritumu savākšanas akciju.

Jāinteresējas pašvaldībā

Par tām jāinteresējas savā pašvaldībā vai atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā. Parasti katrā pašvaldībā pāris reizes gadā teritoriju apbraukā atkritumu izvedēji, kas savāc lielgabarīta atkritumus. Arī Lielās talkas laikā sev nevajadzīgo var izlikt atkritumu savākšanas vietā.

Carnikavas novada domes sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste Ilze Cerbule teic: “Lielgabarīta atkritumu (mēbeļu, dēļu, dīvānu un citu, bet ne būvniecības atkritumu – izlietņu, radiatoru, veco logu, flīžu un tā tālāk) izvešanu var pieteikt SIA "Pilsētvides serviss", rakstot uz e-pastu klienti@vpgrupa.lv vai zvanot pa tālruņiem 67461592 vai 28658000.

Maksa – 7,74 eiro par kubikmetru.”

Izdevīgi izmantot Lielo talku

Par maksu, 18 eiro par kubikmetru, vecos krāmus var nodot arī SIA "ZAAO" šķiroto atkritumu "Eko" laukumā, Carnikavai tuvākais atrodas Saulkrastos, Rīgas ielā 96a. Lielgabarīta atkritumu izvešanu šogad dome organizēja arī Lielās talkas laikā, kad 16 vietās novada ciemos bija izvietoti konteineri, un izvešanu apmaksāja pašvaldība.

Stikli, baterijas, akumulatori, šīferis, riepas, spuldzes, kas satur dzīvsudrabu, sadzīvē radušies medicīnas atkritumi, būvniecības atkritumi, eļļas, filtri, krāsas, lakas nav klasificējami kā lielgabarīta, bet gan kā bīstamie atkritumi, kuri uz savākšanas punktiem jānogādā pašiem.

Informāciju var iegūt pa tālruni 67612259 vai internetā: bao.lv. Četras vieglo transportlīdzekļu riepas bez maksas var nodot SIA "Eko Osta" (Tvaika ielā 39 Rīgā), iepriekš sazvanoties pa tālruni 67393860.

Ādažniekiem bez maksas

Ādažu novada sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Monika Griezne stāsta, ka šejienes iedzīvotājiem no aprīļa vidus pieejams šķiroto atkritumu pieņemšanas laukums Kadagā.

Par tā darbību rūpējas uzņēmums "Eco Baltia vide". Laukumā ikviens ādažnieks bez maksas var nodot nevajadzīgās elektroiekārtas (to skaitā ledusskapi), vienu komplektu vieglā auto riepu gadā, papīru, kartonu, stikla pudeles un burkas, skārdenes, koka iepakojumu, lampas, spuldzes, baterijas un akumulatorus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Privātmāju īpašnieki, uzrādot "Eco Baltia vide" klienta numuru, gada laikā bez maksas var nodot 100 kilogramus lielgabarīta atkritumu. “Ja dzīvojat daudzdzīvokļu mājā, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un jānosauc sava dzīvesvietas adrese laukuma apsargam,” piebilst Griezne.

Garkalnē jāgaida pavasaris

Garkalnes komunālserviss katru pavasari apbraukā novada ciematus un arī viensētas, bez maksas savācot lielgabarīta atkritumus. Lai par to vienotos, jāzvana pa tālruņiem 67998645 vai 26616679,  informē Garkalnes novada domē.

Valmierā maksa par lielgabarīta atkritumu savākšanu no adreses ir 29,65 eiro par kubikmetru – pēc iepriekšēja pieteikuma pa tālruni 29225062. Mazākas izmaksas ir, pašiem nogādājot krāmus uz Eko laukumiem. Konsultācijas par atkritumu izvešanu valmierieši var saņemt pa tālruni 64281250.

Siguldas SIA "Jumis" sadarbībā ar pašvaldību trīs reizes gadā nodrošina lielgabarīta un bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanu no iedzīvotājiem bez maksas. Par bezmaksas akcijas datumiem informācija pieejama internetā: jumis.lv.

Rīdziniekiem pavisam vienkārši

"Rīgas namu pārvaldnieka" pārstāve Santa Vaļuma informē: “Dīvānu vai galdu var vienkārši atstāt pie sadzīves atkritumu konteinera, kā jebkurus citus nekaitīgus lielgabarīta atkritumus. Kas attiecas uz celtniecības atkritumiem, tiem nepieciešams pasūtīt atsevišķu konteineru. Ikdienas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas pakalpojumos neietilpst celtniecības materiālu savākšanas organizēšana. Konteineru iespējams pasūtīt klientu apkalpošanas centrā vai zvanot uz telefona numuru 8900.”