foto: Shutterstock
Pētījums apliecina: kaķi patiešām ir jauki
Mūsu mīluļi
2017. gada 13. jūlijs, 17:47

Pētījums apliecina: kaķi patiešām ir jauki

Kasjauns.lv

Ikviens kaķu mīlētājs, izlasot šo virsrakstu, uztvers to kā pašsaprotamu patiesību, taču nu šim apgalvojumam par kaķiem ir arī zinātnisks apliecinājums.

Pateicoties Oregonas universitātes zinātnieku pētījumam, ir zinātniski pierādījumi tam, ka kaķi ir jauki. Pētījumā secināts, ka kaķiem pat vairāk patīk komunicēt ar cilvēkiem, nekā ēst.

Pētījuma mērķis bija veikt testu, kas jau ir veikts uz suņiem un bruņurupučiem, - šoreiz uz kaķiem, lai spodrinātu dažus pārpratumus par kaķu it kā nedraudzīgo reputāciju.

Pārbaudē tika paņemti 50 mājas un patversmes kaķi, un viņiem vairākas stundas tika liegts ēdiens, spēļmantiņas un cilvēku klātbūtne.

Pētījumā secināts, ka nav ievērojama starpība starp mājas un patversmes kaķiem, un ka vairums kaķu deva priekšroku (priekšķepu) komunikācijai ar cilvēku, nekā visam pārējam. Puse kaķu labprātāk izvēlējās sociālo saziņu, nekā visu pārējo, un tikai 37 procenti kaķu izvēlējās pārtiku.

Ko tas nozīmē? Vienkārši runājot, kaķi ir jauki! Taču pētījuma autori raksta, ka kaķu individuālās izvēles socializēties var ietekmēt pagātnes notikumi un pat šķirne.

Dažu desmitu kaķu pētīšana varbūt nav gluži pamats konkrētam secinājumam, tomēr šo mājas mīluļu īpašnieki tam labprāt piekritīs. Nereti mūsu kaķi mīl cilvēka klātbūtni pat vairāk nekā citi cilvēki.