foto: Shutterstock
Zemeņu tiramisu. Recepte
Ja biskvīta vietā izmanto dāmu pirkstiņus, šī ir lieliska recepte, kā pagatavot gardu kūku bez cepeškrāsns.
Garšīgi
2017. gada 11. jūlijs, 07:35

Zemeņu tiramisu. Recepte

"100 Labi Padomi"

Ja nedaudz apnicis klasiskais tiramisu, varbūt ir vērts izmēģināt tam līdzīgu kārtojumu ar zemenēm? Un, protams, vislabākais brīdis šādam eksperimentam ir zemeņu sezonas pats plaukums. Māca konditorejas entuziaste Gundega Krastiņa.

Ieteikums: kārtojumā var izmantot gan veikalā nopērkamos dāmu pirkstiņus, gan biskvīta kārtas. Bet, ja mājās nekā no iepriekšminētā nav, nāksies vien gatavot savu biskvītu.

1 stunda 20 minūtes sagatavošanai + nakts dzesēšanai
aptuveni 9 porcijas (20 x 20 cm veidne)

Biskvīta pamatnei:
120 g miltu
100 g cukura
4 olas, baltumi atdalīti no dzeltenumiem
½ citrona smalki sarīvēta miziņa

Zemeņu kārtai:
250 g zemeņu
2 ēdk. šampanieša vai desertvīna
50 g cukura
2 tējk. medus

Maskarpones krēmam:
350 g maskarpones
150 ml saldā krējuma
70 ml šampanieša vai deserta vīna
60 g cukura
3 olu dzeltenumi
1 vaniļas pāksts vai 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai pastas

Dekorēšanai:
80 g zemenes
20 g cukura
baltās šokolādes skaidiņas (tās pagatavo ar kartupeļu mizotāju)

1. Puto un cep biskvītu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Vienā bļodā saputo 1/3 cukura ar olu dzeltenumiem, pievieno arī citrona miziņu, ja vēlies. Otrā bļodā puto olu baltumus un, kad tie ir diezgan stingri, pamazām, pa daļām putojot, pievieno atlikušo cukuru. Iecilā dzeltenumus baltumos, tad iesijā un iecilā miltus. Ielej ar cepamo papīru izklātā seklā veidnē (20 x 40 cm vai divās 20 x 20 cm veidnēs) un cep 10–15 minūtes, līdz biskvīts gaiši dzeltens un stingrs. Atdzesē (un pārgriez uz pusēm, ja cepi vienā veidnē).

2. Sagriez zemenes gabaliņos, apkaisi ar cukuru, pieliec medu un pielej šampanieti. Noliec pagaidām malā.

3. Gatavo krēmu: lielā metāla bļodā, kas uzlikta uz katliņa, kurā uz mazas uguns vārās nedaudz ūdens, puto olu dzeltenumus ar cukuru un vaniļas sēkliņām, pakāpeniski pievienojot šampanieti. Kad viss šampanietis pievienots un olu dzeltenumi vismaz divreiz pieauguši tilpumā, noņem bļodu no katliņa un turpini putot dzeltenumus, līdz tie atdzisuši līdz istabas temperatūrai. Tad ieputo maskarponi. Saputo un iecilā saldo krējumu.

4. Liec saldēdienu kopā: piemērotā traukā liec kārtu biskvīta (vai dāmu pirkstiņus) un saliec uz tā daļu no zemenēm ar visu sīrupu. Tad liec pusi no krēma un izlīdzini. Atkal liec biskvītu, tad zemenes un virsū krēmu. Liec ledusskapī uz nakti.

5. Pasniedz – sagriez zemenes un samaisi ar cukuru, dekorē tiramisu. Pārkaisi ar baltās šokolādes skaidiņām. Vari dekorēt arī ar veselām zemenēm vai šokolādē apmērcētām zemenēm.