foto: Juris Rozenbergs
"Rīgas ūdens" zoodārza krokodiliem uzdāvina palmas
Nogādāt palmas Tropu mājā bija liels izaicinājums.
Mūsu mīluļi
2017. gada 7. jūlijs, 15:28

"Rīgas ūdens" zoodārza krokodiliem uzdāvina palmas

Alekss Pjats

Rīgas Ūdensapgādes muzejs patīkami pārsteidzis Zooloģisko dārzu ar trijām palmām un monsteru. Dāvinājums jaunas mājas atradīs pie gaviālkrokodiliem un žirafēm.

"Rīgas ūdens" zoodārza krokodiliem uzdāvina palmas

"Rīgas ūdens" zoodārza krokodiliem uzdāvina palmas

gallery icon
57

Telpaugi teju pusgadsimtu zaļoja muzeja telpās Ādažu novadā. Darbinieki vēl padomju laikos palmu sēklas atveduši no Sočiem, un toreizējais augkopības eksperiments izstiepies četru metru garumā.

Vairs nebija vietas

 

“Palmas ir izaugušas pietiekami augstas, un sāka rasties problēmas, jo nebija, kur augt tālāk. Rīgas ūdens ļaudis sameklēja mūs, prasot, vai nav iespējas izvietot šos 45 gadus vecos augus mūsu Tropu mājā,” stāsta Rīgas Zooloģiskā dārza izglītības un informācijas nodaļas vadītāja Laura Līdaka.

Viņa neslēpj prieku par eksotisko dāvanu: “Tas tiešām būs burvīgs zaļumu papildinājums. Divus augus plānots izvietot gaviālkrokodilu ekspozīcijā Tropu mājā un divus - žirafu mājā.” Palmas uz Tropu māju pārcels rīta pusē, kad tā ir slēgta apmeklētajiem.

Riska pilna operācija

 

Līdaka neslēpj, ka tas būs visnotaļ bīstams pasākums, jo darbinieki atradīsies vienā telpā ar krokodiliem, kuri kopš savas ierašanās Rīgā 2001. gadā jau ir pamatīgi izauguši – tēviņš jau pārsniedz četru metru garumu.

“Augu ievietošana mums būs patiess izaicinājums un risks. Šobrīd plānojam, ka baseinā izlaidīsim ūdeni, jo tad krokodili uzturas baseina dibenā. Kamēr nav ūdens, viņi nemīl kāpt ārā. Paļaujoties uz šo dabisko uzvedību, mēs arī mēģināsim palmas ievietot, bet, protams, kamēr vieni darbosies ar augiem, citi uzmanīs krokodilus un sargās cilvēkus,” Līdaka atklāj rīcības plānu.

Vairāku vīru darbs

 

Līdz šim palmas atradās muzeja telpu otrajā stāvā, un to pārvietošana uz kravas auto izvērtās par pamatīgu pārbaudījumu. Tās kopā ar zemi pilnajiem podiem nācās stumt lejā pa kāpnēm uz plata dēļa. Palmas jau izaugušas līdz pašiem griestiem, un pie darba ķērās pieci vīri, arī muzeja vadītājs Paulis Timrots.

Pirms ūdensapgādes muzeja šeit atradās sūkņu stacija "Baltezers". Kā muzejs šī ēka savas durvis vēra 1988. gadā. Timrots zina stāstīt, ka septiņdesmitajos gados ēku gribēja nojaukt un visu, ko var, nodot metāllūžņos, taču iepriekšējais muzeja vadītājs Imants Jēkabsons to izglāba. Viņa portrets tagad rotā muzeja sienu.

Aicina uz muzeju

 

“Visi metāla eksponāti ir oriģināls, kas kādreiz šeit darbojies, bet plakāti, tulkojumi, teksti un bildes ir viena cilvēka – Imanta mūža darbs. Imants līdz tam strādāja šeit kā stacijas vadītājs un kopš 1985. gada sāka vākt materiālus muzejam. Līdz 2010. gadam viņš vadīja muzeju,” stāsta Timrots, kurš šajā amatā stājās janvārī.

Timrots uzsver, katrs eksponāts ir vērtīgs un svarīgs: “Visus šos katlus un tvaika mašīnas 1903. gadā ražoja mūsu senči, tie nav vesti ne no Zviedrijas, ne Vācijas, viss izgatavots tepat uz vietas.”

Muzejs atrodas Ādažu pagastā šosejas Rīga–Tallina trešajā kilometrā, sūkņu stacijā Baltezers. Ieeja ir bez maksas, tikai iepriekš jāpiesakās, rakstot e-pastu uz pr@rigasudens.lv.