Kā pareizi audzēt skaistās dārza "saulītes" - doronikas
Doronikas ir izturīgas, pacietīgas un pieticīgas pavasara puķes.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 11. maijs, 08:22

Kā pareizi audzēt skaistās dārza "saulītes" - doronikas

Jauns.lv

Doronikas dēvē arī par pavasara saulītēm un pavasara margrietiņām. Par saulītēm tāpēc, ka spilgti dzeltenie ziedi uz salīdzinoši pelēcīgā fona, kāds vēl valda dobēs, izskatās gluži kā miniatūras saulītes, bet par pavasara margrietiņām tāpēc, ka ziedi pēc izskata atgādina īstās margrietiņas.

Savā vaļā doronikas aug daudzviet Eiropas un Āzijas kalnu rajonos – pat tik augstu, kur citus augus vairs neredz –, arī Kaukāzā, Ziemeļāfrikā un Vidusjūras reģionā, tāpēc ir pielāgojušās skarbākiem laikapstākļiem un augsnēm, līdz ar to dārzam radītās šķirnes ļoti labi aug arī Latvijā. Varbūt der ņemt vērā, ka doroniku dzimtenē tās uzskata par prieka puķi – tās brīnišķīgi uzlabo noskaņojumu un palīdz pret depresīvu nomāktību.

Doronikas ir izturīgas, pacietīgas un pieticīgas pavasara puķes. Lai gan tām vislabāk tīk saulaina vieta, bet vēl jo vairāk tāda, kur ziediņš atrodas saulē, bet kāta lejasdaļa un sakne – ēnā, tās labi aug arī vieglā pusēnā. Doronikas omulīgi jūtas kaļķainā, viegli mālainā augsnē un arī smilšainā, kas nav pārbagāta ar barības vielām – atbilstīgi apstākļiem, kādos tās pirmsākumā augušas brīvā dabā. Tieši tāpēc doronikām var atrast piemērotu vietu gandrīz jebkurā dārzā. Tās glīti izskatās gan dobēs, gan starp skrajiem krūmājiem un augļu kokiem. Vēl jo vairāk tās priecē acis, ja sastādītas kopā ar sarkanām vai rozā tulpēm un zilām hiacintēm, kā arī muskarēm. Galvenais, lai šo sīpolpuķu šķirnes būtu tādas, kam ziedu laiks sakrīt ar doroniku ziedēšanu. Pašas doronikas – atkarībā no reģiona un laikapstākļiem – zied no aprīļa sākuma līdz maija beigām.

Doroniku prasību minimums

* Zināšanai: doronikas iztur salu līdz pat mīnus 25 grādiem.

* Laistīšanas biežums lielā mērā atkarīgs no augšanas vietas – ja doronikas aug saulē, tad siltā laikā jālaista gandrīz katru dienu. Labāk laistīt augsni pie saknēm, bet, ja ar šļūteni laista dārzu, ūdenim jālīst kā smalkā dušā – tā, kā dabā līst viegls lietus. Labāk laistīt no rīta, jo vakarā mitrums pievilina gliemežus.

* Noziedējušos ziedus regulāri nogriez, lai spēks tiek jaunajiem ziediem.

* Kad doroniku sezona beidzas, tās apgriez īsākas, bet kārtīgi – gandrīz līdz zemei – nogriez rudenī.

* Ja dārzā aug tādu šķirņu doronikas, kam garāki kāti, tad der piesiet mietiņus vai kā citādi atbalstīt, lai vējā un spēcīgā lietū ceri neizgāžas un ziedi nenolūst. Balsta mietiņiem vajadzētu būt par ceturtdaļu zemākiem nekā doronikas kāts.

* Kad doronikas noziedējušas, lapas noļūk, kļūst neizskatīgas, tāpēc ieteicams doronikas stādīt kopā arī ar tādiem augiem un puķēm, kas vasarā tās aizsedz.

* Doronikas ieteicams pārstādīt vai sadalīt ik pēc četriem pieciem gadiem.

Kā vienkārši un viegli pārstādīt doronikas?

Ja doroniku ceri pārāk izpletušies, tos var sadalīt un izstādīt vairākās vietās. Pārstādīšana nāk par labu arī tad, ja doronikas vairs negrib bagātīgi un koši ziedēt. Pārstādīt var arī pavasarī, kad no zemes tikko izlīduši pirmie zaļie dzinumi. Doronikas ātri ieaug, vienīgi šajā laikā jāparūpējas, lai pietiktu mitruma.

1. Ar dakšu izcel doroniku ceru no zemes.

2. Uzmanīgi nopurini lieko augsni.

3. Ar dārza šķērēm nogriez atmirušās vai neveselās sakņu daļas.

4. Ar asu un spicu lāpstu pārdali sakņu kamolu uz pusēm.

5. Katru pusi sadali apmēram dūres lieluma daļās.

6. Iestādi piemērotā vietā.


Žurnāls “100 Labi Padomi” / Foto: Shutterstock