foto: Shutterstock
Kā aprūpēt āra un siltumnīcas gurķus, lai tie labi ražotu un nebūtu rūgti?
Zelta padoms pret gurķu rūgtumu ir - neslinko un aplaisti tos. Regulāri! Ja laiks ir karsts un sauss, arī āra gurķi jālaista katru dienu.
Noderīgi ikdienā
2017. gada 28. jūnijs, 09:01

Kā aprūpēt āra un siltumnīcas gurķus, lai tie labi ražotu un nebūtu rūgti?

"100 Labi Padomi"

Gurķiem nepatīk caurvējš – stādi tā, lai augiem būtu silta droša vietiņa, piemēram, ja siltumnīcā tos audzē kopā ar tomātiem un papriku, tomātus liec pa vidu, bet papriku un gurķus – malās vai galos. Un zelta padoms pret gurķu rūgtumu ir - tie ir regulāri jālaista.

Siltumnīcā

* Ja siltumnīcai ir sānu logi, vēlams, lai tie būtu ieprojektēti apmēram metru virs zemes un nebūtu cits citam pretī, lai vēdinot uz gurķiem nepūš vējš.

* No katra stāda vari izvēlēties audzēt 1–3 zarus. Visu veģetācijas laiku gurķi gribēs dzīt sānu dzinumus – katra nākamā izaugusī stīga agresīvi tversies pie visa, kas gadās pa ceļam, arī pie citiem kultūraugiem. Gurķu augšanas kāri vēlams ierobežot: dzinumi jāizkniebj, bet tie, ko saglabā, jāpiesien. Kad gurķi tiek līdz siltumnīcas griestiem, vari ļaut tiem vīties sāniski vai arī nogriezt un ataudzēt kādu no sānu zariem.

* Ja augs ir blīvi noaudzis ar lapām un sānu dzinumiem, rūpīgi pārbaudi, vai pie zaru padusītēm nemetas puve.

* Ja siltumnīcu regulāri laistīsi, gurķi nebūs rūgti. Regulāri nozīmē – jālaista, ja, parušinot augsni, virskārta ir pilnīgi sausa un mitrumu sajūti puspirksta dziļumā.

* Gurķu mēslošana augšanas laikā ir atkarīga no tā, kā esi sagatavojusi augsni pirms stādīšanas: ja siltumnīca ir samēslota ar satrūdējušiem kūtsmēsliem, kompostu vai humusu, gurķus var nemēslot. Savukārt, ja rudenī vai pavasarī ielabošanu neveici, augus vēlams mēslot ar dabīgu mēslojumu, piemēram, augu vircu, reizi 2 nedēļās pēc laistīšanas.

Uz lauka

* Lai āra gurķi nebūtu rūgti, tie regulāri jālaista. Sausā un karstā laikā – pat katru dienu.
* Gurķi jāpārlūko vismaz 2 reizes nedēļā, nolasot gatavos. Tos vieglāk atrast, ja zaru nedaudz paceļ no zemes un papurina.
* Arī āra gurķiem var likt balstus un ļaut tiem augt stāvus – tā būs vieglāk nolasīt ražu.