foto: Pexels
Hamburga kļūst par pirmo pilsētu pasaulē, kas sāk cīņu pret vienreizējām kafijas krūzēm
Šis ir viens no visnelāgākajiem izgudrojumiem – vienreizējās kafijas glāzes ir grūti, pat neiespējami pārstrādāt.
Viena Vide Visiem
2017. gada 24. jūnijs, 06:40

Hamburga kļūst par pirmo pilsētu pasaulē, kas sāk cīņu pret vienreizējām kafijas krūzēm

Kasjauns.lv

Hamburga Vācijā kļuvusi par pirmo pilsētu pasaulē, kas ir vērsusies pret vienreizējām kafijas glāzēm, vēsta "Kas Jauns Avīze".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ja savāktu visus šos traukus tikai no šīs nozares līdera "Keurig" gadā un saliktu citu aiz cita, varētu apjozt zemeslodi 12 reizes. 2014.  gadā "Keurig" pārdeva aptuveni 9,8 miljardus porciju kafijas, un tikai 5% glāžu bija nodoti pārstrādei – pēc optimistiskākajiem aprēķiniem. Turklāt šī nav vienīgā ātrās kafijas kompānija pasaulē.

Pēdējos gados arī Latvijā iecienītās vienreizējās kafijas glāzes ir ražotas no plastmasas un alumīnija, un lielākajai daļai pārstrādes uzņēmumu nav iespējas šim materiālu kokteilim dot otru dzīvi. Hamburga spērusi pirmo soli, aizliedzot šos traukus visās pilsētas pašvaldības un valsts iestāžu ēkās.

Šā produkta pārdošana kopš 2011. gada Rietumeiropā un ASV ir vairāk nekā trīskāršojusies. "Keurig" apgalvo, ka ir apņēmusies līdz 2020. gadam izveidot krūzītes, kas būs pilnībā piemērotas otrreizējai pārstrādei, bet eksperti apšauba, vai tas vispār ir iespējams.

“Vienalga, ko viņi saka par pārstrādi, šīs lietas nekad nebūs pārstrādājamas. Es dažreiz jūtos slikti par savu veikumu,” intervijā "The Atlantic" saka Džons Silvans, Keurig dibinātājs un "K-cup" – tikai vienreiz  izmantojamo karsto dzērienu glāžu – izgudrotājs.

Aptuveni 13% Vācijas iedzīvotāju dzer kafiju no automātiem katru dienu, bet ASV mājsaimniecību patēriņš no 15% 2014. gadā pieaudzis līdz 25% 2015. gadā.

Austrālijas pētnieki Džons Raiss un Naidžels Martins izsakās skarbi: “Daudziem no mums patīk runāt par to, ka jābūt zaļiem vai kā dzīvot ilgtspējīgi, bet tajā pašā laikā šīs industrijas ražotās kafijas malkošana ir tikpat ilgtspējīga, cik padomju atomelektrostacija.”