foto: Shutterstock
Visa laba Jāņuzāle jeb - kā uzpīt vainagu Līgo naktij
Labi, ja pļavā vari atrast deviņas dažādas puķes, bet, ja nav, nebēdā – vij savu vainagu no tā, ko atrodi, un neskaiti. Jāņos visas zālītes labas!
Noderīgi ikdienā
2017. gada 23. jūnijs, 06:20

Visa laba Jāņuzāle jeb - kā uzpīt vainagu Līgo naktij

"100 Labi Padomi"

Lai vainagā iepītās puķes nevīst, tās nogriez un liec atdzerties spainī ar ūdeni. Ja puķes salasīji iepriekšējā dienā vai vēl agrāk, tās vari saglabāt svaigas, pakarot tumšā vietā ar kātiem uz augšu, saliktas starp slapjām avīzēm. Pa dienu gatavotu vainagu var ielikt seklā ūdens peldē līdz vakaram – tas būs svaigs, kā tikko vīts.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

* Vainagu pinot, liec pa vairākām puķēm kopā: būs bagātīgāks skats. Piepin pa kādai smilgai ar vijīgu un stingru kātu, kas labi saturēs vainagu.

* Labi, ja pļavā vari atrast deviņas dažādas puķes, bet, ja nav, nebēdā – vij savu vainagu no tā, ko atrodi, un neskaiti. Jāņos visas zālītes labas!

* Kad vainags uzpīts, nostiprini darbu ar neuzkrītošas krāsas diegu vai dziju visā vainaga garumā. Šāds vainags vakara gaitā neizstiepsies un nenoslīdēs uz krūtīm.

* Vainaga sasiešanai uzpin prievīti, iesaka latviskās sētas saimniece Santa Rubene. Pēc svētkiem vainagu glabā līdz nākamajiem Jāņiem, kad prievīti izpin un izmanto jauna vainaga sasiešanai.

Tev vajadzēs:

* kartona apli ar 8 iegriezumiem un caurumu viducī;
* vairāku, maksimums septiņu, krāsu dzijas pavedienus krietni garākus nekā plānotā prievīte.

To dara tā

* Ar mezglu sasien kopā visus pavedienus un mezglu liec kartona apļa apakšā, bet visus pavedienus izver cauri viduča caurumam apļa otrā pusē.
* Katrā iegriezumā iestiprini vienu pavedienu. Viens iegriezums paliek brīvs.
* Pin tā: katru trešo pavedienu liec tukšajā iegriezumā un arvien pavelc uz leju prievīti. Sien, cik garu vēlies. Prievītē vari iesiet pa dzintara gabaliņam vai pērlītei.