foto: ekrānuzņēmums no video
"Ķimenīte ir vienīgā garšviela" - suitene Emīlija Kolna atklāj savu slaveno sklandraušu recepti
Emīlijas sklandraušus nav iespējams sajaukt ne ar vienas citas saimnieces darinājumiem.
Garšīgi
2017. gada 19. jūnijs, 08:40

"Ķimenīte ir vienīgā garšviela" - suitene Emīlija Kolna atklāj savu slaveno sklandraušu recepti

Kasjauns.lv

Emīlija Kolna ir suitene no matu galiem līdz papēžiem - mīl savu dzimto vietu, čakli strādā, kopj suitu tradīcijas un nesūkstās par dzīvi. Viņa saimnieko atgūtajās tēva mājās Kuldīgas novada Gudenieku pagasta "Gravās", nodarbojas ar lauksaimniecību un piena lopkopību. Visslavenākā viņa šai pusē kļuvusi ar savu sklandraušu recepti. Emīlijas sklandraušus nesajaukt ne ar vienas citas saimnieces darinājumiem. Tos uz "Gravām" brauc izbaudīt pat no attālākām Latvijas vietām. Skrundas televīzija atklāj Emīlijas sklandraušu recepti arī raidījuma "100 recepšu Latvijas simtgadei" skatītājiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izcept īstus kurzemnieku sklandraušus nav vienkārši - pareizajā biezumā jābūt gan burkānu, gan kartupeļu kārtai (turklāt abus nekādā ziņā nedrīkst jaukt kopā), gan noteikta rupja maluma rudzu miltiem. Svarīgi ir arī uzmeistarot kārtīgu "žogu" jeb sklandrauša pamatu ar stingrām malām, lai masa cepoties neiztek ārā.

foto: ekrānuzņēmums no video

Nekādā ziņā nedrīkst šos raušus "papildināt" ar kanēli vai vaniļas cukuru. Tad tas vairs nebūs nekāds sklandrausis. Vienīgā garšviela sklandrausim kā maizes ēdienam ir ķimenes, atgādina Emīlijas kundze.

Kā pagatavot īstu Alsungas sklandrausi, skaties TV sižetā!