foto: Mārtiņš Ziders
Rēzija Kalniņa: “Lūk, tas ir īsts robots!”
Aktrise un režisore Rēzija Kalniņa ar savu mājas mīluli.
Tīras grīdas katru dienu
2017. gada 1. jūnijs, 13:01

Rēzija Kalniņa: “Lūk, tas ir īsts robots!”

Kasjauns.lv

Aktrise un režisore Rēzija Kalniņa priecājas, ka beidzot ir izgudrots un radīts robotizēts putekļsūcējs, ko saprot pat viņa – cilvēks, kurš ar tehniku ir uz jūs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rēzija atzīst, ka viņas un diriģenta Aināra Rubiķa Mārupes mājā galvenais kārtības uzturētājs lielākoties ir vīrs. Kamēr Rēzijas lauciņš ir virtuve un gatavošana, Ainārs labprāt no darba izvēdina galvu, uzkopjot māju. Aptuveni pirms trim gadiem diriģents intereses un ērtuma labad iegādājās tā laika jaunāko “iRobot Roomba” modeli, tomēr pārsvarā lietoja to viens, jo Rēzija, kura smejas, ka skolas laikā matemātikā bijusi nesekmīga, pat nav centusies iedziļināties robotizētā putekļsūcēja iepazīšanā. “Redzēju, ka Ainārs pēc telpu uzkopšanas, to tīrot, pavadīja krietnu laiku, gan ar nazīti atbrīvojot tīrīšanas birstes no matiem, gan ķimerējoties ar izņemamajiem rullīšiem. Man tas likās pārāk sarežģīti un laikietilpīgi. Es pat neķēros klāt, jo tāda ķēpāšanās nav manā gaumē. Tāpēc biju patiešām lielā sajūsmā, kad izmēģināju “iRobot” jaunākā izlaiduma modeli “Roomba 980”. Lūk, tas ir īsts robots!” saka Rēzija Kalniņa, kurai nu vairs nav nepieciešama vīra palīdzība putekļsūcēja apkopšanā.

Teicams risinājums, ja mājās ir dzīvnieki

foto: Mārtiņš Ziders
"Biju patiešām lielā sajūsmā, kad izmēģināju “iRobot” jaunākā izlaiduma modeli “Roomba 980”. Lūk, tas ir īsts robots!” saka Rēzija Kalniņa.


Uz “iRobot” darbošanos it nemaz nereaģē Rēzijas un Aināra četrkājainie mīluļi – kaķis Mikijs un suņu puikas Umka un Rumī. Aptuveni pirms mēneša aktrise mājās pārnesusi savam trīsgadīgajam punduršpicam Umkam draugu Rumī – tieši tādu pašu, tikai augumā divreiz mazāku rudspalvainu kucēnu, kāds bērnībā izskatījās Umka.
Aktrise teic, ka viņas dzīvnieki neliekas traucēti, kad darbojas putekļsūcējs. “Kad atvedām mājās iepriekšējo robotu, Mikijs un Umka mēģināja ar to cīnīties un uztvēra “iRobot” kā kustīgu konkurentu, taču tagad mazais Rumī nereaģē it nemaz. Manuprāt, viņš uzskata, ka ir karalis un pārējie ir viņa kalpi,” pasmaida Rēzija.
“Tomēr līdz ar vēl viena suņuka ienākšanu mājā pūku un dzīvnieku apmatojuma uz grīdas ir krietni vairāk. Īpaši ar to jārēķinās pavasarī un rudenī, kad dzīvnieki met spalvu. Turklāt atšķirībā no kaķa mūsu suņuki nav nekādi gulšņātāji – viņi spēlējas un lēkā pa dīvānu tā, ka kažoki burtiski iet pa gaisu. Loģiski, ka apmatojums galu galā nonāk uz grīdas, bet jaunais “iRobot Roomba” ar to tiek lieliski galā!” priecājas māksliniece, paskaidrojot: “Atšķirībā no līdzšinējā jaunajam putekļsūcējam ir gumijas rullīši, un visi putekļi un mati, ko tie savāc, uzreiz nonāk tvertnē.”

foto: Mārtiņš Ziders
Rēzija Kalniņa ļoti atzinīgi novērtē jaunā “iRobot Roomba 980” virtuālo sienu, kas 50 centimetru rādiusā ap sevi rada īpašu drošības sienu, kuru robots nepārkāpj. Aktrise to izmanto, aizsargājot suņu dzērienu trauku vietu, lai robots neizlietu ūdeni.

Izcils palīgs arī pilsētniekiem

 

Pēc Rēzijas Kalniņas domām, jaunās paaudzes “iRobot Roomba 980” ir neatsverams palīgs, uzkopjot grīdas ikdienā arī mājsaimniecībās, kurās nav dzīvnieku. “Labi, es tagad dzīvoju Mārupē, bet, atceroties, ar ko saskāros kādreiz, dzīvojot pilsētā... Ikvienam ir logi, kas tiek atvērti, lai vēdinātu. Pa tiem telpās neizbēgami ienāk sodrēji un ielas putekļi, un “iRobot” ir izcils šādu ļoti sīku netīrumu savākšanā. Tīrot ar slotu, tādi putekļi vienkārši paceltos gaisā un izplatītos pa visu istabu,” saka aktrise.

Sajūsmā par plašajām funkcijām

foto: Mārtiņš Ziders
Iepriekšējo “iRobot Roomba” aktrise izlēmusi aizgādāt uz savas mammas aktrises Helgas Dancbergas mājokli. „Tas viņai lieliski noderēs. Nebūs jāliecas pēc katra puteklīša vai drupačas.”


Rēzija apbrīno robotizētā putekļsūcēja tehnoloģisko intelektu. “Ar kameras sensora palīdzību robots iepazīst visu māju un tādējādi zina, kur jāiet, jo atceras, kur ir šķēršļi, piemēram, mēbeles vai sienas, un visu iztīra bez papildus ierīču uzstādīšanas atšķirībā no iepriekšējā robota. Ir arī iespēja uzstādīt funkciju, lai telpas tīra pēc kārtas divas reizes. Turklāt, ja izlādēsies akumulators, pirms darbs būs pabeigts, “iRobot” atgriezīsies savā mājiņā, uzlādēsies un pats atsāks darbu. Pats labākais – izmantojot “iRobot HOME” aplikāciju, ir iespēja putekļsūcēju ieslēgt attālināti, arī atrodoties ārpus mājas. Ja, piemēram, darbu beidzu piecos un man paiet divas stundas, kamēr nokļūstu mājās, jau izejot no darba, varu ieslēgt “iRobot”, lai tas iztīra grīdu, līdz atgriežos,” aizrautīgi stāsta aktrise, atzīdamās, ka pagaidām šo iespēju vēl nav izmantojusi, taču tam ir iemesls. “Mazais, trīs mēnešus vecais suņuks Rumī, aiz sevis uz grīdas dažkārt vēl atstāj kādu dzeltenu vai brūnu mākslas darbu, un bail pat iedomāties, kāda lielā māksla varētu izveidoties pa visu māju, ja Rumī nedarbiem pāri pārbrauktu “iRobot!” smejas Rēzija.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Par “iRobot Roomba”


“iRobot Roomba 980” ir aprīkots ar no netīrumu uztīšanās pasargātiem savācējrullīšiem un 2x jaudīgāku jaunās paaudzes sūkšanas turbīnu. “Roomba” automātiski palielina savu sūkšanas jaudu uz paklājiem un grīdas segām, dziļākai tīrīšanai.
Robota navigācija ļauj tam apgūt un iztīrīt visas grīdas vienā mājokļa līmenī (līdz 185m2), izveidojot precīzu vides karti un kontrolējot savu atrašanās vietu tajā,
lai vajadzības gadījumā varētu uzlādēties un turpināt darbu no vietas, kur tas bija pārtraukts.
“iRobot Roomba 980” varat attālināti vadīt, kontrolēt un iestatīt sev piemērotus tīrīšanas uzstādījumus, izmantojot “iRobot Home” aplikāciju.