Iepriecinot sevi un dārzu
Noderīgi ikdienā
2017. gada 18. maijs, 15:06

Iepriecinot sevi un dārzu

Jauns.lv

Pirmo stādu stādīšanas laiks, vadoties pēc kalendāra, jau ir pagājis. Tomēr šis pavasaris bijis gana auksts un pēkšņām aukstām naktīm un salnām pilns. Un nu daudziem dārziņu īpašniekiem teju jāzīlē, ir vai nav izsaluši viņu iestādītie stādi un augi. Lai šādas situācijas negadītos, nepieciešama siltumnīca. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item


Tā ir konstrukcija, kas pasargās no sala, neparedzēta aukstuma un ļaus jau nedaudz ātrāk sākt dārza darbus, kā arī tos pabeigt nedaudz vēlāk, nekā tad, ja stādām zem klajas debess. Tomēr to, kas tad ir siltumnīca un kāds no tās labums, mēs tāpat jau zinām, arī bez liekas skaidrošanas. Galvenais jautājums - kāda tad ir nepieciešama mums? 

Siltumnīcas kļuvušas dažādas. Ja sākotnēji atceramies vien plēves vai stikla seguma siltumnīcas, tad nu jau kādu laiku nākušas klāt arī polikarbonāta seguma siltumnīcas. Turklāt arī plēves ir dažādas, stikli ir atšķirīgi un polikarbonāta plāksnes visas nav vienādas. Īsāk sakot, izvēles iespēju ir daudz. Nebūs tā, ka dosies uz veikalu, kur būs tikai viena, nosacīti labākā izvēle, un laimīgi iepircies iesi mājās. Nē! Galva būs nedaudz jāpalauza, lai atrastu to piemērotāko.

Sāksim ar to, ka siltumnīcu iegādājamies ilgtermiņā. Tas nozīmē, ka izvēle jāizdara rūpīgi un pārdomāti, lai nenāktos maksāt vairākkārt par pārsteidzīgu lēmumu. Tieši tādēļ sākumā ir jāsaprot, kas, kur un kā.

-    Kam siltumnīca vispār nepieciešama? Ko tur stādīsim, audzēsim un kādu ražu vēlamies iegūt? Vai audzēsim paši savam galdam vai pārdošanai tirgū?  Šādā veidā sapratīsim, cik liela siltumnīca nepieciešama un cik daudz galu galā būs jāmaksā. Piedāvājums ir liels, tā kā viss būs atkarīgs no pašu vēlmēm. 
-    Kad plānojam siltumnīcu izmantot? Visu gadu? Vai varbūt tikai sezonas laikā? Tas ļaus noprast, vai mums nepieciešama siltumnīca ar apkuri. Tiesa, tas jau ir daudz specifiskāk un to izvēlas ne daudzi, bet, ja nu tomēr. 
-    Kā siltumnīcu būvēsim? Paši, noskatoties kādu youtube video, vai tomēr palīgā sauksim meistaru?
-    Budžets. Visam, arī siltumnīcas iegādei un uzstādīšanai, tiek atvēlēta noteikta naudas summa. Un šajā rāmī mums arī būtu jāiekļaujas, lai galu galā nepārmaksātu.

Ja vismaz aptuveni esam tikuši galā ar šiem jautājumiem, jāsāk domāt tālāk. Atkarībā no tā, kādam mērķim, cik dārgu un kā plānojam siltumnīcu uzstādīt, mums ir jāzina šīs trīs populārās izvēles – plēve, polikarbonāts un stikls. 

Plēvi izvēlēsimies, visticamāk, mazākai mazdārziņa siltumnīcai, kas pašu spēkiem uzstādāma un kur tiks audzēti lielāki vai mazāki dārzeņi pašu galdam (lai gan arī lielākiem mērķiem reizēm cilvēki izvēlas plēves siltumnīcas, tā ka izvēle nav tik viennozīmīga). Bet tirdzniecības mērķiem, ja vēlamies audzēt visu cauru gadu, piemērotāka būs apsildāmā stikla vai polikarbonāta siltumnīcā, kas būs gan liela kvadratūrā, gan uzstādāma tikai ar speciālista palīdzību. 

Tā kā šis ir atkarīgs no katra individuālās izvēles, pievērsīsimies seguma plusiem un mīnusiem – vienam no būtiskākajiem faktoriem siltumnīcas izvēlē:

-    Plēves siltumnīcas. Tās ir vienkārši uzstādāmas, tātad nav nepieciešams īpaši piepūlēties. Ziemā plēve ir jāņem nost, kas gan būs papildus darbs. Un tas nozīmē, ka katru gadu plēve jāliek no jauna, kas ir arī papildus izdevumi. 
Tomēr tas nozīmē arī to, ka visu ziemu par to var nesatraukties – ja ir izturīgs karkass, pavasarī var mierīgi likt virsū jaunu plēvi, kas nemaz tik ļoti dārgi arī nesanāk. Arī augsnei plēves noņemšana nāk tikai par labu, jo to nosegs sniegs, kas nodrošinās mitrumu un jaunu mikroorganismu attīstību nākamā gada darbiem. 
-    Polikarbonāta siltumnīcas. Tas nav stikla aizstājējs, tomēr labs, triecienizturīgs un siltumu izolējošs materiāls gan. To lieliski var izveidot par apsildāmo siltumnīcu. Šis materiāls cenā ir dārgāks par plēvi, bet lētāks par stiklu. 
Pluss ir tas, ka nav jāmaina segums katru gadu, jo tas var nokalpot ilgi – arī līdz 10 gadiem. Tomēr, ja ziemā nesanāk siltumnīcu aplūkot un patīrīt sniegu, tā svars var deformēt polikarbonāta plāksnes un tad gan var nākties veikt labojumus pavasarī. 
-    Stikla siltumnīcas. Kā galveno mīnusu var minēt to, ka šādas siltumnīcas ir regulāri jākopj – jāmazgā un jātīra, lai būtu augsta gaismas caurlaidība, kas stikla siltumnīcai ir viena no labākajām īpašībām. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ja iztiekam bez liekiem negadījumiem (putni, krītoši zari un citas ārējās ietekmes), stikla siltumnīca ilgi saglabā nevainojamu ārējo virsmu un tāda “kalpošanas ilguma” nemaz precīza nav. Un tomēr - stikls ir trauslāks nekā polikarbonāts un plēve, jo arī stiprāka krusa var kļūt par šo “ārējo iedarbību” un to sabojāt. 
Stikla siltumnīca vasarās arī daudz vairāk uzkarsīs. Toties tas ir lielisks apkurināmās siltumnīcas variants.

Vai jau izvēlējies siltumnīcu savam dārzam vai pagalmam? Atceries, ka pirms izvēles veikšanas, vienmēr jāapzinās savas vēlmes un iespējas!

Raksts tapis sadarbībā ar 220.lv