foto: Shutterstock
8 metodes, kā no virtuves padzīt miltu kodi
Miltu kodes iemitinās ne tikai pašos pārtikas produktos, bet arī spraugās starp atvilktnēm un plauktiem.
Noderīgi ikdienā
2017. gada 14. maijs, 07:45

8 metodes, kā no virtuves padzīt miltu kodi

"100 Labi Padomi"

Ja virtuvē pamanītas miltu kodes, nekavējies ne mirkli, bet uzreiz ķeries pie pamatīgas produktu revīzijas. Bet, lai turpmāk tikai kožu dēļ vairs nevajadzētu rīkot lielās tīrīšanas kampaņas, ņem vērā šos ieteikumus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Pārber produktus stikla traukos

Pietiek ar vismazāko, acij pat nepamanāmu spraudziņu vai caurumu, lai miltu kodes iemitinātos produktos, kas glabājas papīra turzās. Lai tas nenotiktu, milti, manna, pārslas, žāvēti augļi u. tml. uzreiz pēc atnešanas mājās jāpārber cieši aizskrūvējamās burkās vai citādi noslēdzamos stikla, fajansa vai metāla traukos.

2. Bojātos produktus – atkritumos

Ja kādā produktā atrastas miltu kožu atstātās pēdas vai kāpuri, šim produktam vieta ir atkritumos, nevis, teiksim, kompostā, jo kompostā kaitēkļi var no jauna savairoties un izplatīties tālāk.

3. Nekādu maizes drupaču virtuvē

Miltu kodēm patīk produkti, kas bagātīgi ar ogļhidrātiem. Arī maize, cepumi un kēksi, kuru drupačas izbirst maizes kastē, uz grīdas, virtuves skapīšos, ir iekārota barība. Tāpēc maizes kaste, skapīši, atvilktnes, spraugas starp skapīšiem un grīdā regulāri jāiztīra, lai nemētājas neviena drupača.

4. Tīri skapīšus un plauktus ar etiķūdeni

Miltu kodes iemitinās ne tikai pašos pārtikas produktos, bet arī spraugās starp atvilktnēm un plauktiem. Ja kodes pamanītas, visi virtuves plaukti un skapīši rūpīgi jāizslauka ar etiķūdenī samitrinātu lupatiņu. Kaitēkļiem nepatīk etiķa smaka, tādēļ šis paņēmiens vienlaikus noderēs gan dezinfekcijai, gan profilaksei.

5. Aizdomīgos produktus sasaldē vai izkarsē

Produktus, par kuriem radušās aizdomas, ka tajos varētu būt kaitēkļi, kā arī šiem produktiem blakus esošos, drošības labad var uz kādu laiku ielikt saldētavā vai arī par 50 grādiem karstākā cepeškrāsnī – zemajā un augstajā temperatūrā kāpuri aizies bojā.

6. Pārbaudi iesaiņojumu jau veikalā

Gadās arī tā, ka kaitēkļi iemitinājušies produktos jau veikalā un noliktavā. Ja pērk produktus papīra iesaiņojumā, saturu, protams, nevar redzēt, tomēr var cītīgi nopētīt, vai iesaiņojumā nav sīku caurumiņu vai tīmekļu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

7. Turi pa rokai mušu pletni

Ja miltu kodes tik un tā lidinās apkārt, ieteicams turēt pa rokai mušu pletni, it sevišķi vakaros, kad kodes kļūst aktīvas. Tikpat labi, protams, noder arī putekļu sūcējs.

8. Profilaksei izmanto lauru lapas un krustnagliņas

Miltu kodēm nepatīk arī dažas spēcīgas garšvielu smaržas. Agrāk vecmāmiņas ielika atvilktnēs un miltu kārbās pa lauru lapai; to pašu tagad var darīt ar krustnagliņām un citronmelisas zariņiem.