foto: Shutterstock
Šie suņi ir pat ļoti dzīvespriecīgi! Ģimenes mīlulis basets - suns ar aristokrātisku pagātni
Lai arī pieres ādas kroku dēļ suns izskatās bēdīgs, tas nebūt tāds nav – basets ir ļoti dzīvespriecīgs suns!
Mūsu mīluļi
2017. gada 24. aprīlis, 12:21

Šie suņi ir pat ļoti dzīvespriecīgi! Ģimenes mīlulis basets - suns ar aristokrātisku pagātni

"100 Labi Padomi"

Lai arī basets izskatās pēc lēnīga miera mikas, šķirnes selekcijas patiesais mērķis bija – dzinējsuns. Grūti iedomāties, kā suns var piedalīties medībās ar tik garām ausīm, taču basetiem noteikti ir cits viedoklis. Un pēc raksturojuma, mīkstajām ausīm jābūt tik garām, lai tās varētu saskarties suņa deguna galā, tātad, tik pārmēru garas šī jaukā suņa ausis nemaz nav! Par basetiem stāsta "100 Labi Padomi".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tikai izskatās bēdīgs

Šķirne ir ļoti sena, iespējams, ka suņa senči ir ģenētiski pundursuņi, kas dzimuši dažos franču medību suņu metienos. Visticamāk, ka sākumā tie turēti joka un izklaides pēc, bet vēlāk, kad atklājās suņu īpašā zaķu un citu mazo dzīvnieku medītprasme, tos sāka audzēt ar mērķi. Precīzais nosaukums baset haund cēlies no franču valodas. Bas nozīmē ‘zems’. Un sunim pamatā arī patīk dzīvoties pa zemi, jo tam ir smagnēja miesas uzbūve, lieli kauli un apjomīga muskuļu masa. Parasti tas ir trīskrāsains (melns, balts un brūns), bet kažociņā reizēm var saskatīt arī medus un karameļu krāsu. Lai arī pieres ādas kroku dēļ suns izskatās bēdīgs, tas nebūt tāds nav – basets ir ļoti dzīvespriecīgs suns! Skatiens ir nopietns un gudrs, tas viscauri izstaro cieņu. Ne velti basetus audzēja karaļnamos un muižās. Līdz franču revolūcijai tie bija vienīgi aristokrātu suņi, bet pēc tam suņus sāka turēt arī vienkāršas izcelsmes mednieku namos. Šķirne kļuva pazīstama pēc Parīzes suņu izstādes 1863. gadā. Pārdesmit gadus vēlāk to apstiprināja Amerikas Kennelklubs. Anglijā suns kļuva populārs, kad to iegādājās Velsas princese Aleksandra.

foto: Shutterstock

Var būt arī klēpja suns

Sunim ir izcila oža, bet īso kāju un lielās masas dēļ tas ir lēns, īsti piemērots medniekiem kājāmgājējiem. Var medīt gan uz lauka, gan arī alās, barā ar citiem suņiem un vienatnē ar saimnieku. Suņa aste stāv stāvus gaisā un to viegli pamanīt starp zāli un krūmiem.
Interesanti, ka īso kāju dēļ basetu uzskata arī par klēpja suni, un vari ticēt – baseti to zina, darīs visu, lai ietilptu tavā klēpī.
Basets ir patstāvīgs, stūrgalvīgs un neatkarīgs, kā arī var nebūt īpaši čakls mācīties. Taču, ja pārliecināsi, ka tas, ko darāt, ir interesanti, suns apmācībā var izrādīt lielu pacietību. Tam patīk rotaļāties, samīļoties un uzturēties saimnieka tuvumā. Suns ir uzticīgs un labi iekļaujas ģimenes dzīvē, mīl bērnus, sadzīvo ar citiem mājdzīvniekiem, nekož un nerāda zobus. Piemērots dzīvei dzīvoklī. Ja istabā suns gulšņās, tad, ticis ārā, priecīgs skraidīs un rotaļāsies. Bet jārēķinās, ka dārzā tas var rakt bedres, imitējot medību ainas.
Sunim ļoti nepatīk palikt mājās vienam, tad gan četrkājainais draugs var kļūt nejauks, ko sagrauzt vai sabojāt, bet visbiežāk ar savu riešanu un gaudošanu sacelt kājās visus kaimiņus. Basetiem ir smalka novērtēta balss, tie skaļi izsakās ar šarmu.
Pastaigā pa pilsētas ielām suni labāk turēt pie pavadas, jo tas, saodis ko interesantu ielas pretējā pusē, var izskriet priekšā braucošai automašīnai.

foto: Shutterstock

Pieskati figūru!

Mīksto, īso apmatojumu ir ļoti viegli kopt. Sunim patiks ķemmēšanas seansi. Tam ik nedēļu var noslaucīt acu plakstiņus un regulāri apgriezt kāju nagus. Šiem suņiem var notecēt siekalas, un tie šļakstinās padzeroties: ja tas rada nepatiku, basets nebūs tev piemērots.
Lai neprovocētu mugurkaula un kāju problēmas, basetus nedrīkst pārbarot, bet tie ļoti labprāt pārēdas, tāpēc barība jādozē. Pārbarošana var kaitēt vēderam: suņiem novērota kuņģa sagriešanās, un tiem mēdz uzpūsties vēders. Ja problēma ir bieža, jāgriežas pēc padoma pie veterinārārsta. Ja iespējams, vēlams sargāt suņus no lēkšanas, piemēram, ārā no automašīnas (muguras dēļ). Labāk tos paņemt rokās vai pieturēt pie vēdera.
Kur dabūt kucēnu? Suņus audzē Krievijā, Baltkrievijā, Polijā un citur, kas kucēnus piedāvā audzētavu interneta vietnēs vai, piemēram, vietnē latsobaka.lv. Latvijā basetu audzēšana nav populāra, uzzinājām suņu audzētāju apvienībā.

Izmantoti materiāli no http://dogtime.com/dog-breeds/basset-hound.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās