Atvaļinātajam majoram liedz valkāt formastērpu
Tiesības valkāt formas tērpu tiek piešķirtas par nevainojamu dienestu.
Likums un taisnība
2016. gada 22. maijs, 06:10

Atvaļinātajam majoram liedz valkāt formastērpu

Jauns.lv

Atvaļinātais majors Leonards Smagars uzskata, ka viņam Aizsardzības ministrijas ierēdņu nolaidības dēļ ir atņemtas sociālās garantijas – pēc dienesta atstāšanas saņemt apmaksātu veselības aprūpi un valkāt karavīra formas tērpu. Ministrija gan uzskata, ka nekas nav pārkāpts.

Smagars sūkstījās, ka Aizsardzības ministrijas ierēdņu nolaidības dēļ viņam nepienākas no dienesta atvaļinātajām militārpersonām pienākošās sociālās garantijas. Viņš raksta:

„ Ar aizsardzības ministra 1994. gada 19. augusta pavēli Nr. 65-MK mani iesauca Aizsardzības spēku aktīvajā valsts militārajā dienestā. Ar aizsardzības ministra pavēli Nr. 77 1997. gada jūlijā saskaņā ar likuma Par Aizsardzības spēkiem 36. panta a. punktu (vecuma dēļ, ja iestājies noteiktais maksimālais vecums) mani atvaļināja no aktīvā militārā dienesta Aizsardzības spēkos. Saskaņā ar Militārā dienesta likuma 59. panta otro daļu atvaļināts karavīrs saglabā tiesības saņemt apmaksātu veselības aprūpi Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, ja viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta sakarā ar aktīvajam dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanu.

Militārā dienesta likuma 59. panta ceturtā daļa nosaka, ja viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta līdz 2004. gada 12. jūlijam, viņam saglabā tiesības valkāt karavīra formas tērpu. Atvaļinot mani no Aizsardzības spēkiem, man pavēlē par atvaļināšanu tas netika ierakstīts.

Vai man saskaņā ar augstāk minēto pienākas Aizsardzības spēku sociālās garantijas? Vai sakarā ar to, ka Aizsardzības ministrijas ierēdņu nolaidības dēļ man netika piešķirtas Aizsardzības spēku sociālās garantijas no 1997. līdz 2015. gadam varu pieprasīt no Aizsardzības spēkiem kompensāciju? Es saņemu izdienas pensiju, bet nesaņemu Aizsardzības spēku sociālās garantijas”.

Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa uz atvaļinātā majora uzdoto jautājumu sniedza šādu atbildi: „Militārā dienesta likumā apmaksātu veselības aprūpi nosaka 59. panta otrā daļa:

Atvaļinātais karavīrs saglabā tiesības saņemt apmaksātu veselības aprūpi Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un apjomā, ja:

* viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta invaliditātes, ievainojuma (sakropļojuma, kontūzijas) dēļ, kas iegūts dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus, vai slimības dēļ, kuras cēlonis saistīts ar militārā dienesta izpildi (arodslimība);

* viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta sakarā ar aktīvajam dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanu vai pēc aktīvajam dienestam noteiktā maksimālā vecuma sasniegšanas šā likuma 41. panta otrajā, trešajā un ceturtajā daļā noteiktajos gadījumos un viņam ir piešķirta izdienas pensija;

* viņš ir atvaļināts no aktīvā dienesta līdz 2004. gada 12. jūlijam, saglabājot viņam tiesības valkāt karavīra formas tērpu

Spriežot pēc iesniedzēja norādītās informācijas – karavīrs ir nodienējis trīs gadus, taču viņam nepienākas sociālās garantijas. Savukārt, tiesības valkāt formas tērpu tiek piešķirtas par nevainojamu dienestu”.

Jāpiebilst, ka no Militāra dienesta likuma 41. panta apakšpunktiem izriet, ka apmaksāta veselības aprūpe pienākas tikai tiem atvaļinātiem karavīriem, kuri ieņēmuši „svarīgas profesijas kvalificēta speciālista amatu”, ar aizsardzības ministra lēmumu, kā arī citos atsevišķos gadījumos. Šis likuma pants nenosaka, ka apmaksāta veselības aprūpe pienākas visiem atvaļinātiem karavīriem.


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA