foto: Shutterstock
Ulmaņlaiku receptes. Saldēdieni no vecajām zaptēm
Ņem vērā, ka īsta saimniece gatavo ēdienu pēc savas garšas, tādēļ arī tā laika receptēs lielākā daļa produktu daudzumu uzskaitīti visai aptuveni.
Garšīgi
2017. gada 29. marts, 14:23

Ulmaņlaiku receptes. Saldēdieni no vecajām zaptēm

"100 Labi Padomi"

Pavasarī iztīri ne vien māju, bet arī pagrabu vai pieliekamo ar ziemas krājumiem! Sulām un ievārījumiem piešķir jaunu elpu – izmanto saldo ēdienu pagatavošanai. Iedvesmai – pāris recepšu no Ulmaņlaiku pavārgrāmatām. Ņem vērā, ka īsta saimniece gatavo ēdienu pēc savas garšas, tādēļ arī tā laika receptēs lielākā daļa produktu daudzumu uzskaitīti visai aptuveni.

Brūkleņu krēms

1 glāze brūkleņu ievārījuma, kas viegli sakults ar 1–2 ēdk. ūdens
250–500 ml saldā krējuma
8–10 g agaragara
1 glāze auksta ūdens
cukurs pēc garšas

1. Glāzē auksta ūdens iemērc agaragaru un karsē, līdz agaragars izkūst. Noņem no uguns, pieber cukuru pēc garšas un pielej atšķaidīto brūkleņu ievārījumu.

2. Ar putu slotiņu kul, līdz maisījums atdziest un gandrīz sarec.

3. Saputo putukrējumu, samaisi ar brūkleņu maisījumu un uz kādu stundu noliec vēsumā.

Ogu pudiņš ar mandelēm

1. Ņem jāņogu un aveņu biezeni vai ievārījumu (1:1) un pieliec pāris karošu zemeņu ievārījuma. Maisot karsē un pievieno izkausētu agaragaru (1 g uz 100 g biezeņa).

2. Kamēr maisījums dziest, 100–200 g sakapātu mandeļu pieber sarīvētu apelsīna miziņu. Mandeles pievieno biezenim.

3. Kad biezenis labi atdzisis, pieliec klāt skābo krējumu pēc garšas, trauku ieliec ļoti auksta ūdens bļodā un sakul stīvās putās.

4. Pudiņa veidni izbārsti ar maltiem riekstiem. Liec iekšā saputoto krēmu un novieto aukstumā, lai labi sastingst.
5. Pasniedz ar vaniļas vai vīna mērci.