Divgadniekam jubileja – ko likt galdā? Idejas košiem un veselīgiem svētku ēdieniem
Plānojot ēdienus, izmantojiet sezonas aktualitātes. Vasaras ballītes nebūs iedomājamas bez ogām, saldējuma un svaigiem dārzeņiem. Ziemā var likt lietā citus augļus – mandarīnus, apelsīnus un dažādus žāvētos augļus, sukādes.
Garšīgi
2016. gada 25. maijs, 20:16

Divgadniekam jubileja – ko likt galdā? Idejas košiem un veselīgiem svētku ēdieniem

Jauns.lv

Divgadnieka dzimšanas dienas ballīte ir varens notikums – mazais jau ir pietiekami liels, lai apzinātos pasākuma svarīgumu. Ciemos nāk omītes, draugi un dažāda vecuma brālēni, māsīcas un draugi.

Jubilāra vecākiem tas ir izaicinājums – sarūpēt ne vien gardus, bet arī veselīgus un mazo ballētāju acīm tīkamus ēdienus. Sociālās kampaņas par mazu bērnu veselīgu uzturu “Mazais nav lielais”, ko organizē vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv ar bērnu ārstu, uztura speciālistu un portāla Aptaclub.lv atbalstu, ietvaros piedāvājam svaigas idejas skaistam un mazam bērnam piemērotam viesību galdam.

Plānojot ballīti divus gadus vecam jubilāram, jāatceras, ka mazajiem nav ne laika, ne vēlēšanās sēdēt pie bagātīgi klātiem galdiem. Viņiem ir laiks pieskriet pie galda, ātri paķert rociņās ko uzkožamu un doties tālāk. Galvenais ir atcerēties – nevajag pārspīlēt ar izvēli, ar sastāvdaļu daudzumu un ēdienu sarežģītību!

“Neaizraujies ar dīvainiem garšu salikumiem un pārlieku daudz garšvielām - tās, iespējams, novērtēs bērnu vecāki, bet ne mazie svinību viesi. Nebaidies uz galda likt kopā saldos ēdienus ar sāļajiem ēdieniem, jo mazajiem nav nepieciešams “aukstais”, “siltais” un vēl deserta galds! Galda noformēšanai izmanto pavasara un vasaras krāsas, tad galds iznāks raibu raibais. Un vēl iesaku izvēlēties ēdienus, ko daļēji var pagatavot jau iepriekšējā vakarā,” iesaka pavāre, mamma un bloga Lepetitpot.lv autore Inga Kalniņa.

Plānojot ēdienus, izmantojiet sezonas aktualitātes. Vasaras ballītes nebūs iedomājamas bez ogām, saldējuma un svaigiem dārzeņiem. Ziemā var likt lietā citus augļus – mandarīnus, apelsīnus un dažādus žāvētos augļus, sukādes.

Vēl viena ideja – ir vērts sarūpēt visu nepieciešamo cienasta līdzņemšanai! Katrā ballītē ir kāds mazais, kam svinību laikā ēšana nenāk ne prātā. “Tāpēc ir labi nodrošināties ar mazām, ēdamām dāvaniņām, ko pasniegt katram viesim pirms mājās iešanas, piemēram, sviestmaizes, kas iepriekš satītas kā mazas dāvaniņas. Vai arī glītās papīra tūtiņās var sabērt žāvētus augļus un riekstus, pie ābola vai bumbiera var piesiet balonu,” idejās Mazaisnavlielais.lv dalās Inga Kalniņa. Ja ballītē piedalās mazliet vecāki bērni, tad cienastus visi var pagatavot kopā.

 

Ēdienkarte

•    Sāļās uzkodas un buljons

Buljons ar truša gaļas vai liellopu gaļas frikadelēm jeb bumbiņām ir lieliska izvēle! Pasniegšana var būt šāda: tējas tasītēs vai mazās pudelītēs salej buljonu un atsevišķā trauciņā pasniedz frikadeles. Lieliski klāt der mazi maizes grauzdiņi.

•    Mazās paipalu oliņas

Izvāra oliņas, saber traukā un liek uz galda. Būs mazajiem gan ko lobīt, gan ēst. Lai labāk mizojas, pēc vārīšanas patur aukstā ūdenī. Mazās paipalu oliņas vienlaikus ir kā galda dekors!

•    Dārzeņi “podiņā”

Šis ir ēdiens, kura pagatavošanā droši var pieaicināt mazos palīgus. No rupjmaizes pagatavo “melnzemi” un tajā sastāda dažādus dārzeņus un odziņas. Ir skaisti gardi un arī veselīgi!

Kā pagatavot melnzemi: Izvēlas kvalitatīvas rupjmaizes mīkstumu, sablenderē vai samīca ar rokām. Liek krāsnī un grila režīmā nedaudz apkaltē. Rupjmaizes vietā var izmantot gatavu rīvmaizi, vārītus brūnos, krāsainos vai melnos rīsus, grūbas. Galvenais ir atcerēties, ka “zemi” bērni gribēs pagaršot. No rupjmaizes uztaisīto “zemi” ber mazos, jaunos puķu podos vai kādā skaistā cepamtraukā un sasprauž tajā jaunos burkāniņus, zaļumus, gurķus, redīsus, zirņus, mini papriku, zemenes vai mellenes. Var pagatavot vairākas dobītes un ļaut bērniem darboties pašiem.

•    Sīpolu gredzeni

Veselīgo sīpolu gredzenu pagatavošanas recepte top, gredzenus cepot cepeškrāsnī. Tad tie sanāk kraukšķīgi. Vispirms sīpolu riņķus atstāj uz vairākām stundām iemērktus pienā. Tas noņems pikantumu un padarīs tos mīkstus.

Sastāvdaļas: Sīpoli, piens, ola, rīvmaize

Gatavošana: Katru sīpolu riņķi izmērcē olā, rīvmaizē, tad olā un vēlreiz rīvmaizē. Kārto uz cepamā papīra cep, līdz tie ir zeltaini brūni.

•    Pavasara rullīši ar augļiem

Šis ēdiens ir kā augļu suši!

Sastāvdaļas:

Dažādi augļi un dārzeņi, ko var viegli sagriezt stienīšos, piemēram, mango, avokado, ābolus, bumbierus. Rīspapīrs, silts ūdens.

Gatavošana:

Sagriež augļus un dārzeņus stienīšos. Rīspapīra lapu pamērcē siltā ūdenī, līdz tā kļūst mīksta un caurspīdīga. Tajā tin augļu stienīšus. Lai ēšana būtu vēl patīkamāka, pagatavo kādu saldāku mērci – piemēram, medus un apelsīnu sulas mērci. Var piedāvāt arī vieglu augļu biezeni.

•    Svētku kūka

Šī ir viena no tām kūkām, par kuru var teikt – ļoti droša! Jo atļauta arī tiem bērniem, kam nedrīkst dot pienu vai glutēnu saturošus produktus.

Receptes 8 porcijām

Sastāvdaļas kūkas pamatnei:

Uz vienu kūku nepieciešamas 100 – 150 g dateles un viena paciņa mandeļu.

Gatavošana: Sablenderē dateles kopā ar lobītam mandelēm. Kad iegūta gandrīz viendabīga masa, to izklāj kūkas formas dibenā un liek saldētavā.

Sastāvdaļas kūkas virsējai kārtai:

300g Indijas rieksti,

dateļu, kļavu vai agaves sīrups,

svaigas vai saldētas ogas.

Gatavošana:

150 g pāris stundas ūdenī mērcētus Indijas riekstus sablendē kopā ar dateļu, kļavu vai agaves sīrupu. Var pievienot arī tējkaroti kokosriekstu sviesta. Blendē līdz veidojas viendabīga masa. To lej virsū kūkas pamatnei.

Sablenderē vēl vienu porciju riekstu, kam pievieno svaigas vai atsaldētas ogas. Kad izveidojas viendabīga masa, to lej virsū pirmajai riekstu masas kārtai. Kūku liek uz nakti saldētavā. Pirms pasniegšanas izņem no saldētavas un patur ledusskapī. Kūku rotā ar ziediem un ogām!

Atgādinām, ka aprīlī Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv sadarbībā ar Latvijas Pediatru asociāciju, Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas vadošajiem speciālistiem, Latvijas Diētas ārstu un Uztura speciālistu asociāciju, kā arī ar portāla AptaClub atbalstu ir vienojušies sociālā informatīvā kampaņā “Mazais nav lielais” par 1 -3 gadus vecu bērnu pareiziem uztura principiem. Vairāk informācijas par mazu bērnu veselīgu uzturu – mazaisnavlielais.lv.

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto