6 ieteikumi, lai baziliks podiņā justos labi
Ja baziliks (kaut podiņā) nemīt laukā, kur ir pakļauts laikapstākļiem, vēlams pāris reižu dienā pārbraukt tam ar plaukstu un kārtīgi uzpūst dvašu, lai imitētu vēju.
Viena Vide Visiem
2016. gada 31. maijs, 07:18

6 ieteikumi, lai baziliks podiņā justos labi

Jauns.lv

Itin bieži veikalos var nopirkt podiņus ar glītu baziliku, bet tas, atnests mājās, ātri vien nobeidzas. Taču, ja zina, kas vajadzīgs auga labsajūtai un kā to sagādāt, no viena šāda podiņa var gūt pat trīsreiz lielāku labumu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

1. Plēves iesaiņojums vismaz līdz brīdim, kamēr baziliks nokļūst pircēja mājās, nodrošina augam zināmu mikroklimatu, tāpēc pēc atnešanas no veikala nevajag uzreiz to noplēst; labāk katru dienu nogriezt pa 1–2 centimetriem zemāku. Līdz ar to tiks radīta iespēja bazilikam pamazām pierast pie jaunajiem apstākļiem.

2. Ja skaidri redzams, ka podiņā visiem bazilika stādiem vietas ir par maz vai arī augsne pārāk mitra, tad gan labāk uzreiz saudzīgi noņem iesaiņojuma plēvi. Pēc tam ceru pārdali uz pusēm vai sadali trīs daļās un iestādi divos vai trīs māla podiņos.

3. Sākumā jānoplūc noļukušās, sačokurojušās un brūnganās apakšas lapiņas. Pēc tam, kad baziliks ieaudzis, ēšanai plūc vai noknieb galotnītes, jo tad tas pieņemsies kuplumā un neveidos ziedus. Tiklīdz ļausi bazilikam uzziedēt, tā mūžs strauji ies uz galu. Jau ziedēšanas laikā lapas sāks izžūt un ātri vien nobirs.

4. Bazilika labsajūtai svarīgs ir optimāls mitrums – augsne nedrīkst būt ne par sausu, ne par mitru. Ja būs par sausu, lapiņas noļuks un strauji zaudēs sulīgumu, ja būs par mitru, arī noļuks un kātiņi nopūs. Lai baziliks saņemtu tik daudz mitruma, cik tam vajadzīgs, ir divi varianti: pirmkārt, katru dienu aplaisti ar tādu ūdens daudzumu, kas atbilst vienai desmitdaļai puķu poda tilpuma, vai, otrkārt, uz pusstundu ieliec podiņu traukā ar ūdeni.

5. Ņem vērā, ka bazilikam patīk silta un saulaina vieta, bet ne karsta pusdienlaika saule. Taču, ja gaisa temperatūra uz ilgāku nokritīsies zemāk par + 14 vai + 13 grādiem, arī tas bazilikam nepatiks, un augs sāks nīkuļot.

6. Ja baziliks (kaut podiņā) nemīt laukā, kur ir pakļauts laikapstākļiem, vēlams pāris reižu dienā pārbraukt tam ar plaukstu un kārtīgi uzpūst dvašu, lai imitētu vēju.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock