Pavāre skaidro, kas ir gardēžu jaunais prieks - Timutas pipari
Ja esi Sečuānas piparu pazinējs, tad Timutas piparu garšu varētu raksturot, noņemot sečuāniešiem anīsa noti un pievienojot skaistu un izteiksmīgu greipfrūtu aromātu.
Garšīgi
2016. gada 2. jūnijs, 12:16

Pavāre skaidro, kas ir gardēžu jaunais prieks - Timutas pipari

Jauns.lv

Daudzveidīgu garšu cienītājiem noteikti vērts pamēģināt jauno garšvielu - Timutas jeb Timuras piparus. Kas tie īsti ir, skaidro Mucenieku ielas pusdienotāju kluba vadītāja, recepšu autore Ieva Salmane.

Tie ir nelieli melni piparu graudi no Nepālas, tuvi radi daudz pazīstamākajiem Sečuānas pipariem. Lai arī pagaidām tie nav plaši izplatīti, domājams, ka to pelnītais slavas brīdis vēl nāks, jo tā ir patiešām savdabīga, spēcīga un aizraujoša garšviela. Ja esi Sečuānas piparu pazinējs, tad Timutas piparu garšu varētu raksturot, noņemot sečuāniešiem anīsa noti un pievienojot skaistu un izteiksmīgu greipfrūtu aromātu. Abu kopīgās īpašības izskaidrojamas ar tuvo radniecību – abi pipari pieder pie zanthoxylum ģints.

Pateicoties spēcīgajai citrusu notij, šie pipari ir brīnišķīga piedeva visiem zivju un dārzeņu ēdieniem. Smalki malti, tie pievienojami dažādām marinādēm, piemēram, putna gaļas marinādei. Izteiksmīgumu dos arī pākšaugu ēdieniem, piemēram, lēcām vai pupiņām. Ja tos saspaidīsi piestā un sajauksi ar kausētu sviestu un šķipsniņu sāls, iegūsi brīnišķīgu mērci visvienkāršākajiem vārītajiem kartupeļiem. Pipari noder arī desertu gatavošanai – ar tiem var bagātināt jebkuru šokolādes desertu vai pievienot saldajām mērcēm – izcilu aromātu buķeti Timutas pipari rada kopā ar upenēm vai citām sarkanajām ogām.

Sākumā jāuzmanās ar dozēšanu – jārēķinās, jo ilgāku brīdi tie atrodas ēdienā, jo vairāk aromāta tie dos, sevišķi, ja pievienoti ēdienam veseli.

Kur tos meklēt? Pavisam vienkārši tie nopērkami interneta veikalos, piemēram, www.souschef.co.uk. Latvijā tos var dabūt Cash&Carry bāzē vai specializētos garšvielu veikalos.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock