Uz Slīteri, kur zied orhidejas. Gājiens dabā ar Anitru Toomu
Zoologs Vilnis Skuja rāda mazdēlam Bruno bebru kanālu pie Pēterezera. Pēterezera dabas takas aprakstā teikts, ka to var iziet stundas laikā. Man šeit vienmēr ir tik interesanti, ka ātrāk par divām stundām nekad pie auto neesam atgriezušies.
Viena Vide Visiem
2016. gada 16. jūnijs, 15:58

Uz Slīteri, kur zied orhidejas. Gājiens dabā ar Anitru Toomu

Jauns.lv

Latvijas daba ir tik skaista un sugām bagātīga, ka, pat staigājot gadiem pa vienām un tām pašām takām, nemitīgi atklājas kas jauns. Jau septiņus gadus dzīvoju Mazirbē un vēlos jums parādīt savas iemīļotākās dabas vietas.

Tā kā šeit jau kopš 1923. gada ir aizsargājama teritorija, kas gadu gaitā paplašinājusies, tad loģiski, ka arī sugu bagātības te ir neizsmeļamas.

Putnu vērotāji Kolkas ragā pavasara un rudens migrāciju laikā no agra rīta jau ķīķerē teleskopos, bioloģijas studenti te iziet vasaras zaļo praksi, tauriņu entuziasti pāris gados Dundagas novadā novērojuši 76 dienas tauriņu sugas un izvirzījuši novadu pirmajā vietā valstī. Pat ja tu vēl neatšķir sugas, būsi sajūsmā par piekrastes dabu, kangaru un vigu neparasto ainavu, turklāt pludmale te parasti ir bez cilvēkiem.

Par Latvijas īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām rūpējas Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas Dabas aizsardzības pārvalde. Nesen beidzās vērienīgs projekts, visā Latvijā izveidojot dabas takas, atpūtas vietas un skatu torņus, Natura 2000 teritorijās ieguldot 2,5 miljonus eiro no Eiropas Kohēzijas fonda. Nu var teikt kā baznīcā: “Nāciet, viss ir sataisīts!”

Zinu, vasara paies ātri, un gaidīt nav laika. Iesaku izpētīt Dabas aizsardzības pārvaldes tīmekļa vietni daba.gov.lv, kur sadaļā Tūristiem ir gan interaktīvā karte, gan apraksti par dabas jaukumiem. Kad būsiet jau ceļā, noderēs lietotne Dabas tūrisms, kuru varat lejuplādēt savos glāstāmajos tālruņos, un galvoju, neapmaldīsieties un nevienai takai garām nepabrauksiet.

“Kas Jauns Avīze” / Foto: Anitra Tooma, Vilnis Skuja