Saldējuma pārdevēja Rīgas centrā piedzīvojusi vārnu uzbrukumu
Vārnas ir visgudrākie putni, un no viņām var sagaidīt jebkādu rīcību.
Viena Vide Visiem
2016. gada 16. jūnijs, 17:49

Saldējuma pārdevēja Rīgas centrā piedzīvojusi vārnu uzbrukumu

Jauns.lv

Vārnu uzbrukumu pašā Rīgas centrā, Bastejkalnā, piedzīvojusi saldējuma pārdevēja. “Ar tādu spēku, ka man bija jau bail par savu dzīvību,” atklāj sieviete.

Vārnas vairākkārt pikējušas pret viņas galvu no blakus augošo veco kļavu zariem. “Es nesaprotu, kas viņām noticis. Katru dienu jau gadiem ilgi te staigāju. Gabaliņu tālāk visu dienu strādāju – pārdodu saldējumu un putnus vēroju ikdienā. Tomēr šādu uzvedību nekad nebiju manījusi,” stāsta sieviete.

Tagad kundze ir nobažījusies, vai vārnu agresivitāte neatkārtosies. Varbūt viņa nav pamanījusi, piemēram, vārnulēnu, kuru lielie putni centušies aizstāvēt? “Es būtu viņu redzējusi – tajā vietā ir zemu nopļauts mauriņš, un vieta diezgan klaja,” iebilst saldējuma pārdevēja.

Kā šādu situāciju komentē speciālisti? “Vārnas, īpaši Rīgā, ir kļuvušas ļoti drosmīgas, jo neviens viņas netraucē. Tādi uzbrukumi nav retums, vārnas ir visgudrākie putni, un no viņām var sagaidīt jebkādu rīcību. Visticamāk, tās rīkojās tieši tā, jo kaut kur apkārt tenterēja vārnulēns,” spriež Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta vadošā pētniece, vārnu eksperte Māra Janaus.

Pētniece gan atzīst – vārnas var uzbrukt arī, ja tuvumā nav neaizsargāta mazuļa. “Ir iespēja, ka šie putni par potenciāli bīstamu uzskatīs cilvēku, kas bieži uzturas viņu ligzdu tuvumā.”

Ornitoloģei nesen piezvanījusi sieviete, kura stāstīja par konkrētu vārnu, kas uzbrūk tieši viņai, kamēr citus garāmgājējus liek mierā.

“Tam man izskaidrojuma nav,” atzīst Janaus. “Varbūt tās ir tādas rotaļas, jo vārnas bieži izvēlas sev individuālu rotaļu biedru. Pati savām acīm esmu redzējusi, kā vārnas uzbrūk kaķiem, kaut ligzdas nekur tuvumā nav. Viņas to kaķi kacina, dzen kokā, ķērc, knābj – tādas spēles.”

Alekss Pjats / Foto: Ieva Lūka/LETA