Garšvielu ābece. Kas ir veselīgā blakšu zāle – zaļais koriandrs jeb kinza
Ja ar koriandru neskopotos un regulāri pievienotu ēdieniem, varētu lielā mērā novērst saindēšanos ar nekvalitatīvu pārtiku.
Garšīgi
2016. gada 20. jūnijs, 15:01

Garšvielu ābece. Kas ir veselīgā blakšu zāle – zaļais koriandrs jeb kinza

Jauns.lv

Ja nu ir kāds trakoti sens garšaugs, tad tas ir koriandrs, precīzi sakot, sējas koriandrs ar zaļajām lapiņām, ko mūsu tirgos joprojām mēdz dēvēt par kinzu.

Vēsturnieki uzskata, ka senākās ziņas par koriandra eksistenci un izmantošanu ir vairāk nekā desmit tūkstoš gadu vecas. Uz kādas šumeru laika plāksnītes ķīļu rakstā atrasta koriandra zupas recepte. Koriandru reizēm dēvē arī par blakšu zāli, jo smarža, paberzējot lapiņas pirkstos, patiešām liek pamest skatienu. Bet tieši šis aromāts padara koriandru neatkārtojamu, un nosaukums, starp citu, ir cēlies no sengrieķu vārda koris, kas to arī nozīmē – blakts…

Koriandrs ir vēl viens pierādījums tam, ka senči daudz labāk par mums orientējušies garšaugu pasaulē un zinājuši, ko ar tiem iesākt veselības labā. Piemēram, grieķu ārsts Hipokrāts uzskatījis koriandru par vienu no iedarbīgākajiem augiem gremošanas problēmu risināšanā. Tagad, pēc vairāk nekā diviem tūkstošiem gadu, amerikāņu un meksikāņu zinātnieku komanda apstiprinājusi tieši to pašu un pat vēl vairāk – atklājuši, ka koriandrā slēpjas tādi ķīmiskie savienojumi, kuri iznīcina salmonellas. Ja ar koriandru neskopotos un regulāri pievienotu ēdieniem, varētu lielā mērā novērst saindēšanos ar nekvalitatīvu pārtiku.

Liec lietā zaļo koriandru!

* Svaigas lapiņas pievieno gataviem ēdieniem: zupām, mērcēm, sautējumiem, salātiem. Lai pastiprinātu garšu, tiem tikpat labi var pievienot arī smalki sakapātus kātiņus.

* No koriandra lapiņām gatavo pesto tipa mērces, gluži tāpat kā no bazilika un pētersīļiem.

* Īpaši labi zaļais koriandrs iederas ēdienos, kam pievienots karijs un kokosriekstu piens, kā arī zivju mērce.

* Koriandra lapiņas kombinācijā ar pētersīļiem un dillēm vasarā ir aromātiska piedeva grilētai gaļai un zivīm.

* Gruzīnu virtuvē koriandrs bagātina ne tikai zupas, sautējumus un jēra gaļas ēdienus, bet arī sieru. Dažkārt to papildina arī ar dillēm.

Ņem vērā!

* Koriandra lapiņas karsējot lielā mērā zaudē garšu un aromātu, tāpēc tās pievieno vai nu pašās ēdiena gatavošanas beigās, vai arī jau gatavam ēdienam.

* Zaļais koriandrs ļoti labi sader ar garšvielām – laima un citrona lapām (nopērkamas lielveikalos un garšvielu veikalos), citronzāli, ingveru, čili pipariem.

* Ja zināms, ka koriandru vajadzēs pāris dienu uzglabāt, labāk to izraut no dobes vai, ja iespējams, iegādāties ar visu saknīti un ielikt traukā ar ūdeni.

Svarīgi

! Lai gan koriandra lapiņas un sēklas ir viena un tā paša auga produkti, tās ir divas dažādas garšvielas – katra ar savu, pilnīgi atšķirīgu aromātu, garšu un lietošanu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock