Tautas metodes virtuvē. Vai tiešām sāls ir tik lielisks tīrīšanas līdzeklis?
Sāls kā lielisks sarkanvīna traipu tīrītājs ir viens no mītiem, kas izplatās no mutes mutē, rezultātu tā arī īsti nepārbaudot.
Noderīgi ikdienā
2017. gada 16. marts, 08:14

Tautas metodes virtuvē. Vai tiešām sāls ir tik lielisks tīrīšanas līdzeklis?

Jauns.lv

Mēdz teikt, ka daudzas tautas metodes, tostarp tīrīšana ar sāli, lieliski aizstāj dārgu un kaitīgu sadzīves ķīmiju. Piemēram, ja izlijis sarkanvīns, traipu var iztīrīt, uzberot sāli. Skaidrojam, vai tas patiešām tā ir, - un kas jāievēro, tīrot ar sāli.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

* Sāls ļoti labi noder piedegušas un pieķepušas cepešplāts tīrīšanai

Plāti dāsni apkaisa ar sāli un ieliek 50 grādu karstā cepeškrāsnī. Tiklīdz sāls virspusē sāk apbrūnēt, plāti izņem no krāsns. Sāli nober nost, un plāti nomazgā ar siltu ūdeni.

* Sāls sarkanvīna traipu tīrīšanai der tikai nosacīti

Sāls kā lielisks sarkanvīna traipu tīrītājs ir viens no mītiem, kas izplatās no mutes mutē, rezultātu tā arī īsti nepārbaudot. Īstenībā sāls tikai uzsūc mitrumu, tāpēc, uzbērta uz sarkanvīna traipa, labākajā gadījumā var novērst tā plešanos plašumā. Bet, ja vīns jau paguvis kādu brīdi iesūkties paklājā vai citā tekstilizstrādājumā, sāls nepalīdzēs, drīzāk gan nodarīs vēl lielāku skādi, it sevišķi, ja traipu, pārkaisītu ar sāli, cītīgi berzīs.

* Sāls aizstāj speciālos līdzekļus pieķepumu notīrīšanai no raupjām virsmām

Ja sāli uzber uz mitras lupatiņas vai švammes un papildus pievieno arī kādu universālo tīrīšanas līdzekli, tad var labi noberzt pamatīgus netīrumus no raupjas virsmas.

* Sāls kopā ar alumīnija foliju labi spodrina sudrabu

Apsūbējušas vai tumšiem plankumiem klātas sudrablietas kopā ar alumīnija foliju ieliek bļodā ar sālsūdeni. Svarīgi, lai sudrabs ar alumīniju saskartos. Kad pēc neilga laika gaisā uzvēdīs sēra smaka, tas liecinās, ka notikusi ķīmiskā reakcija. Tiklīdz apsūbējums pazudis, sudrablietas uzreiz jāņem laukā no ūdens. Un vēl – ja šo paņēmienu atkārtos pēc īsa brīža, var gadīties, ka sudrabs kļūst matētāks, nevis spožāks.

* Sāls nepalīdz novērst sveču pilēšanu

Lai sveces mazāk pilētu un notecētu, dažkārt mēdz ieteikt tās vispirms izmērcēt sālsūdenī. Speciālisti saka, ka vienīgais, ko ar šādu rīcību var panākt, – svece degs vēl sliktāk. Ja jau vienkārša sāls palīdzētu novērst pilēšanu, sveču ražotāji paši jau būtu to izmantojuši.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock