Noderīgi ikdienā
2016. gada 1. jūlijs, 10:58

Mugursoma pārgājieniem un citām brīvdabas aktivitātēm

Jauns.lv

Katrā pārgājienā vislabākais ceļabiedrs ir laba, izturīga un ērta mugursoma. To izvēloties ieteicams tam pievērst rūpīgu uzmanību, jo, lai gan laba soma ir pietiekoši dārga, labi kopta tā bez problēmām kalpos ilgus gadus, būs ērta un praktiska.

Pirms iegādājamies mugursomu pārgājieniem, nopietni jāapsver pārnēsājamais svars un tilpums. Tā kā mugursomu izmēru parasti mēra litros, tas bieži norādīts modeļu nosaukumos. Klāt esošais paplašinājum +10 vai +5 nozīmē, ka somas augšējo nodalījumu par attiecīgo skaitu litru iespējams palielināt, parasti nedaudz pagarinot augšējā nodalījuma lences. Tiesa, nevajadzētu aizrauties ar tādas mugursomas pirkšanu, kurai ir liela “rezerve”, jo, neatkarīgi no tilpuma, soma vienmēr tiek piepildīta. Tieši tādēļ, jo mazāka soma būs līdzi, jo mazāk būs jānes.

Ideāla somas tilpuma praktiski nav. Viss atkarīgs no katra ceļotāja individuālajām vēlmēm un spējām. Somai vairāku dienu pārgājienam nevajadzētu svērt vairāk par 10–12 kg. Pārsniedzot šo svaru pārgājiens pārvēršas par nastu nešanu, nevis par patīkamu brīvā laika pavadīšanu.

Skatot pēc kategorijām, visas pārgājienu mugursomas dalās divās lielās grupās – iekšējā un ārējā rāmja mugursomās.

Mugursomas ar ārējo rāmi ir tās, kam pie alumīnija rāmja piestiprināta soma un lences. Lai gan šādas konstrukcijas somas ir samērā vienkāršas un izturīga darinājuma, un joprojām tiek izlaisti jauni ārējā rāmja somu modeļi, tomēr, par spīti dažādiem uzlabojumiem, tās nav tik ērtas, kā mugursomas ar iekšējo rāmi.

Mugursomas ar iekšējo rāmi pirmo prototipu izveidoja 1967. gadā tomēr tā bija visai maza līdzībā ar mūsdienu mugursomām. Tolaik rāmja konstrukcijai tika izmantotas vertikālas, paralēlas alumīnija caurulītes, kas vienkārši tika iešūtas somas iekšpusē. Iekšējā rāmja somas neieguva popularitāti ļoti strauji. Bet mūsdienās šo mugursomu muguras daļā iestrādāts alumīnija vai citu vieglu materiālu rāmji, kas ir 2-3 cm plati un dažus milimetrus plāni stieņi (ne caurulītes, kā agrāk), kas visbiežāk izvietoti V veidā. Tie iestrādāti pašā somā un nav redzami, bet ir viegli pieejami. Tāpat, dažām somām rāmi, svara taupīšanas nolūkā, iespējams arī izņemt. Mugursomas ar iekšējo rāmi atļauj daudz brīvāku kustību rokām, tās labāk piekļaujas ķermenim, nodrošinot nesalīdzināmi labākas balansēšanas iespējas, kā arī somas muguras un gurnu lences vieglāk regulējamas un ērtāk piestiprināmas.

Tālāk seko dažādas apakškategorijas mugursomām. Skatoties uz somām ar iekšējo rāmi, tās tālāk tiek iedalītas pēc funkcijām un tilpuma. Ir ekspedīciju, vienas dienas, nedēļas nogales vai vairāku dienu, nedēļas, pārgājienu, alpīnisma, tehniskās, ledus vai klinšu kāpšanas, piedzīvojumu sporta, ultravieglās un citas somas. Tomēr aizvien vairāk parādās arī dalījums "pēc svara".

Ekspedīciju mugursomu tilpums ir vismaz 60-70 litri un tās domātas īpaši apjomīgu un smagu kravu pārnēsāšanai. Parasti to materiāls un stiprinājumi ir ļoti izturīgi, kas ievērojami palielina svaru. Kaut arī teorijā tās paredzētas visiem pārgājieniem, kas ilgst vairāk nekā nedēļu, vienkāršākos un netehniskākos pārgājienos var labi izmantot ievērojami lētākas un vieglākas somas. Vairāku dienu mugursomas tilpums vidēji ir no 40–70 litriem. Vairāku dienu mugursomas labi piemērotas dažādiem pārgājieniem, un šajā kategorijā ir vislielākā somu izvēle.

Vienas dienas somas piemērotas vienas vai divu dienu pārgājieniem. Tās ir ar 20-35 l tilpumu, aptuveni 2 nodalījumiem - principā parasta mugursoma. Pārgājieniem domātās dienas mugursomas parasti ietver papildus kabatas, stingrāku muguras paneli, gurnu un/vai plecu jostas. Tehniskās somas ir dažādas ietilpības un var atbilst gan dienas, gan nedēļu garu pārgājienu somām. Parasti tās paredzētas tehniskajai kāpšanai kalnos un līdz ar to arī dažādu palīgrīku pārnēsāšanai ar attiecīgi speciāliem stiprinājumiem. Šādas somas visbiežāk ir vieglākas un šaurākas, atļaujot pilnīgi brīvu roku un plecu kustību sāniski un uz aizmuguri.

Ultra-vieglās somas paredzētas minimālistiem, to svars ir līdz 500 gramiem, tilpums 25–40 litri un tās paredzētas aptuveni 3–8 kg svara nešanai. Mazais mantu svars nozīmē to, ka somām parasti nav nepieciešams rāmis, arī ārējais materiāls nav pārāk izturīgs.

Sieviešu mugursomas parasti ir īsākas, to plecu daļa šaurāka un gurnu siksna ir konusa veidā. Sieviešu somas ir labi piemērotas arī nelielu augumu vīriešiem. Nereti sieviešu somas var atšķirties tikai ar to, ka noteikti modeļi ir padarīti krietni ērtāki nēsāšanai un nostrādātāki.

Iegādājoties mugursomu jāpievērš uzmanība arī dažādiem papildinājumiem un stiprinājumiem. Piemēram, plecu siksnām jābūt platām, ērti polsterētām un ērti, dažādos veidos savelkamām. Labai mugursomai jāvar regulēt gan plecu siksnu augstumu, gan garumu, kā arī regulēt plecu siksnas augšējās daļas attālumu no somas. Gandrīz visām mugursomām ir polsterētas gurnu siksnas, kuras daļu no svara novirza uz gurniem. Ideāli, ja iespējams mainīt gurnu siksnas augstumu, kā arī iespēja to noņemt pavisam. Tāpat ir ērti, ja šajās siksnās iestrādātas kabatas mobilajam telefonam, GPS vai citiem nepieciešamiem sīkumiem. Mugursomās var tikt iekļauta plastmasas plātne, kas padara somas aizmuguri cietāku un nodrošina to, lai asi priekšmeti nespiestu, nedurtos mugurā.

Iegādājies mugursomu

interneta veikalā 220.lv.

Raksts tapis sadarbībā ar interneta veikalu 220.lv/Publicitātes foto

Tēmas