Iepazīsti Latvijas skaistākās vietas, izbraucot tās ar divriteni
Viena Vide Visiem
2016. gada 19. jūlijs, 18:57

Iepazīsti Latvijas skaistākās vietas, izbraucot tās ar divriteni

Jauns.lv

Sākoties vasarai, par aktuālu aktīvās atpūtas veidu kļūst velotūrisms. Lai arī vasaras dienas Latvijā mēdz būt lietainas, īsteniem riteņbraukšanas cienītājiem tas nav šķērslis.

Apkārt Sēlijas lielākajam ezeram

Ceļš apkārt Saukas ezeram Viesītes novadā ir 26 kilometrus garš un izaicinošs, jo ved pa paugurainiem grunts ceļiem. Ir iespēja divriteni iznomāt turpat uz vietas divās velosipēdu nomās – “Saukas dzirnavās” un “Bricānos”. Ceļš ir bagātīgs ar gleznainiem dabas skatiem, un ir arī iespēja doties atvēsināties ar peldi ezerā. Maršrutu ieteicams mērot divas dienas, lai pilnvērtīgi varētu izbaudīt dabas parku. Pārnakšņot var dabas parkā ierīkotajās telšu vietās vai naktsmītnēs.

Lielais loks abpus Gaujai

Maršruts piemērots aktīvās atpūtas cienītājiem, trases garums ir 63,150 kilometri. Ceļš stiepjas no Līgatnes līdz Cēsīm, kur tas pa Gaujas otru pusi atgriežas Līgatnē. Pie Līgatnes iespējams šķērsot Gauju ar pārceltuvi. Ceļā var redzēt daudzus apskates objektus, piemēram, Cīrulīšu dabas takas. Pie Ķūķu klintīm un Zvārtes ieža paveras neaizmirstami dabas skati. Maršrutā ir pieejams arī kempings “Apaļkalns” un atpūtas centrs un neliels zoodārzs “Rakši”.

Gar Baltijas jūru

Ja ir vēlme un apņēmība doties garākā un nopietnākā veloceļojumā, var mīties gar jūru. Ceļš sākas Rucavas novadā pie Latvijas robežas ar Lietuvu, stiepjas līdz Kolkai, turpinās gar Rīgas jūras līci līdz pat Ainažiem pie robežas ar Igauniju. Kopējais garums ir 553,720 kilometri.

Šis brauciens noteikti aizņems vairākas dienas, bet tas atkarīgs arī no sagatavotības pakāpes un no tā, cik daudz vēlaties pa ceļam apskatīt. Braucot cauri pilsētām un ciematiem, ir iespēja palikt kempingā vai viesnīcā. Papes ezera dabas parks, Liepājas šarms, Jūrkalnes stāvkrasts, Kolkas rags, zvejnieku ciemi – tas viss sagaida šajā maršrutā.

Smiltenes velotakas

Smiltenē ir vairākas velotakas, un katrs atradīs sev vispiemērotāko. Platie, līdzenie, ērti izbraucamie Smiltenes ceļi, kā arī kalnainie, smilšainie un vietām pat purvainie meža celiņi ir piemēroti braukšanai ar velosipēdu gan sportiskiem cilvēkiem, gan aktīvās atpūtas un dabas baudītājiem.

Smiltenē un tās apkārtnē izveidotas dažādu garumu un sarežģītības pakāpju marķētas velotakas, kas ved gar interesantām apskates un atpūtas vietām. Informatīvos stendos aplūkojamas velotaku shēmas.

Viena no takām ir atpūtnieku velomaršruts. Šī ir vieglākā un arī īsākā trase gan kartē, gan dabā. Informatīvajos stendos tā marķēta ar dzeltenu krāsu, ir aptuveni 10 kilometrus gara un izbraucama jebkuram velosipēdistam. Ceļš ved gar Niedrāja ezeru, pie kura var doties atpūsties.

Muižas un pilis Auces un Saldus novadā

Ceļš ir 56,120 kilometrus garš un ved cauri Aucei, Vītiņiem, Priedulai, Vadakstei, Rubao, Ezerkrogam, Jaunaucei, Ķevelei, Vecaucei un atpakaļ uz Auci. Maršruts stiepjas pa zemas satiksmes intensitātes grants ceļiem, var paviesoties muižās un pilīs. Ļoti skaista ir Vecauces muižas pils, kuru uzskata par viena no pirmajām angļu neogotikas stila pilīm Latvijā. Liela daļa muižu pārsteidz ar pārdomāto tūrisma piedāvājumu. Lai maršruts būtu apļveida, ieteicams to sākt un beigt vienā galapunktā, kur pieejamas naktsmītnes. Braucot gar Vadakstes upi, var saskatīt pat Lietuvas āres.

Apkārt Engures ezeram

Garums ir 60,100 kilometri, ceļš nav viegls seguma dēļ, taču tas aizraus ar dabu un Engures ezera krastiem. Šis maršruts noteikti ieinteresēs īstenus dabas mīļus, kas aizraujas ar putnu vērošanu. Latvijas lielākajā piejūras ezera dabas parkā var ieraudzīt gandrīz visas mūsu valstī konstatētās migrējošo putnu sugas. Tiem, kuriem patīk ziedi, noteikti būs interese apmeklēt orhideju taku, kas ir 3,5 kilometrus gara, un vasarā, kad zied retie augi, te izskatās īpaši skaisti.

Ar ģimeni pa Jūrmalu

Ceļš ir 25,830 kilometrus garš un ved no Majoriem uz Kauguriem un atpakaļ. Dodoties prom no Jūrmalas centra, var apskatīt divus dievnamus – Dubultu Evaņģēliski luterisko baznīcu un Sv. Kņaza Vladimira Dubultu pareizticīgo baznīcu.

Turpinot ceļu, jābrauc gar Mellužu parku, kas ir laba vieta, kur pavadīt laiku ar bērniem, jo tur ir ne tikai estrāde, bet arī spēļu laukums, pieaugušajiem pieejami brīvdabas sporta trenažieri. Nonākot Kauguros, ceļš ved cauri vienai no senākajām Jūrmalas daļām – Kaugurciemam –, kur joprojām redzamas senas un oriģinālas celtnes. Dodoties atpakaļ pa Jūrmalas pludmali, apstājieties kāpās Amatas ielas galā, kas reiz bijusi Raiņa iemīļota atpūtas vieta, un ieelpojiet spirgto jūras gaisu.

Kas jāzina, sēžoties pie velosipēda stūres

•    Vienmēr, dodoties velobraucienā, atceries paņemt visu nepieciešamo – ūdeni, instrumentus, pārnēsājamo pumpi un ēdienu. Velc spilgtas krāsas drēbes un apģērbies atbilstoši laikapstākļiem.

•    Divritenim obligāti jābūt aprīkotam ar bremzēm, skaņas signālu (zvaniņu) un gaismas atstarotājiem: priekšpusē – baltu, aizmugurē – sarkanu, abos sānos (riteņu spieķos) un pedāļos (priekšpusē un aizmugurē) – diviem oranžiem.

•    Esi atbildīgs pret dabu un nebrauc pa jutīgu zemsedzi – sūnām, kāpām, krastu nogāzēm un citām nepiemērotām vietām –, jo divritenis atstāj dziļas sliedes, kas neizzudīs daudzu gadu garumā.

•    Ar velosipēdu aizliegts braukt, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles.

•    Pirms dodies ceļā, izpēti velomaršrutus sīkāk mājaslapā velokarte.divritenis.lv.

Kasjauns.lv / Foto: ogrenet.lv