Par smēķēšanu viesnīcu numuriņos sola milzīgus naudassodus. Vai tas ir likumīgi?
Latvijas viesnīcās, tāpat kā arī daudzos ārzemju hoteļos, paredzēti bargi naudas sodi par smēķēšanu numuriņos. Par to draud pat vairāku simtu eiro liels sods.
Likums un taisnība
2016. gada 21. jūlijs, 06:10

Par smēķēšanu viesnīcu numuriņos sola milzīgus naudassodus. Vai tas ir likumīgi?

Jauns.lv

„Pēc kādiem principiem viesnīcas nosaka soda naudu par smēķēšanu numuriņos,” jautā Kasjauns.lv lasītājs Kārlis. Viņš konstatējis, ka Latvijas viesnīcās soda apmērs par smēķēšanu ir daudzkārt lielāks nekā, ja tevi pieķer smēķējot pludmalē vai trolejbusa pieturā. Vai tas ir likumīgi?

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā noteikts, ka par smēķēšanu neatļautās publiskās vietās (pludmalēs, parkos, sabiedriskās transporta vietās) naudas sods ir 15 eiro. Savukārt viesnīcās smēķēšana atļauta tikai noteiktās vietās un numuriņos parasti tas nav atļauts. Par to draud milzīgs sods, kas var sastādīt pat vairākus simtus eiro.

Soda naudas lielums parasti atkarīgs no numuriņa cenas

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas vadītājs Jānis Pinnis žurnālam „Likums un Taisnība” skaidro:

„Kad cilvēks rezervē viesnīcā numuriņu viņš recepcijā arī paraksta līgumu. Bieži vien viņš gan neizlasa to, kas rakstīts tā apakšā maziem burtiņiem. Bet viņš tam piekrīt. Tur rakstīts gan tas, ka viņam jāmaksā sods par smēķēšanu numuriņā, gan arī tas, ka no viņa kredītkartes tiks atvilkta nauda, ja viņš, piemēram, sabojās mēbeles.

Parasti sods par smēķēšanu ir atkarīgs no numuriņa cenas. Tas var būt gan 50, gan 200 eiro liels. Tā kā uzreiz pēc smēķētāja izrakstīšanās no viesnīcas viņa numuriņā nevar iemitināt jaunu viesi, numuriņš vismaz dienu ir jāvēdina, tad arī sods parasti ir tik liels, cik jāmaksā par vienu nakti. Tas tik liels ir tāpēc, lai viesnīcnieks neciestu zaudējumus. Viesnīcām šī soda noteikšanā, varētu teikt, ir brīvas rokas. Bet mērķis ir viens – panākt, lai cilvēki nesmēķētu.

Jāteic, ka nereti viesnīcās ierodas kaislīgi smēķētāji, kuri bieži vien uzprasa, kāds ir soda apmērs par smēķēšanu numuriņos. Tad viņi to arī uzreiz samaksā, lai varētu mierīgi smēķēt”.

Iepazīstoties ar viesnīcu piedāvājumiem, varam konstatēt, ka sods par smēķēšanu viesnīcās ir visnotaļ atšķirīgs. Piemēram, Liepājas viesnīcā „Līva”, kur numuriņa cena ir sākot no 20 eiro, sods ir 14 eiro. Jūrmalas viesnīcā „Pegasa pils” sods ir 200 eiro, bet „Jūrmalas SPA” – 300 eiro. Šajās viesnīcās numuriņa cena gan ir augstāka nekā Liepājā – attiecīgi no 120 un no 75 eiro. Apšuciema „Arcadia” sods – 70 eiro, bet numuriņa cena – no 30 eiro. Salīdzinoši liels sods par smēķēšanu ir viesnīcā „Tukums” – 285 eiro, ja ņem vērā, ka tur var pārnakšņot par 25 eiro naktī, tas ir vairāk nekā bargs.

Sods viesu iebaidīšanai

Viesnīcas „Tukums” administrators Mārtiņš Kasjauns.lv teica, ka lielais naudas sods viesnīcas kārtības noteikumos ir ierakstīts profilakses nolūkos – lai cilvēkiem atņemtu jebkādu vēlmi piedūmot numuriņus.

„Ir ļoti reti gadījumi, kad kādam piemērojam sodu par smēķēšanu numuriņos. Godīgi sakot, es pat tādu gadījumu neatminos. Parasti pietiek vien ar aizrādījumu un cilvēks pārtrauc smēķēt. Milzīgo soda naudu parasti arī nevienam neprasām. Tā noteikumos ir ierakstīta tādēļ, lai nevienam neuznāktu vēlme smēķēt. Tomēr ir visādi viesi. Viņi mēģina, piemēram, attaisīt vaļā logu un tad smēķēt, domājot, ka dūmi iziet pa logu. Bet tā nav, tas ir ļoti jūtams. Ja numuriņš ir piesmēķēts, tad divas trīs dienas tas ir jāvedina un to nevar izmantot”.

Kuldīgas viesnīcas „Metropole”, kur par smēķēšanu numuriņā draud 70 eiro sods, administratore Aivija Kasjauns.lv teica: „Pēdējā laikā smēķēšana mums nav pārāk liela problēma. Kādu laiciņu atpakaļ tā gan bija problēma. Cits viesis par smēķēšanu samaksā sodu, bet cits atkal sakās, ka neko par to nezinot, ka viņš neesot smēķējis. Un te jau ir arī tā lieta – kad mēs viesi pieķeram, ka viņš ir smēķējis? Bieži vien to konstatējam tad, kad viņš no viesnīcas jau ir izčekojies”.

Te nu jāsecina, ka bargie sodi pārsvarā ir rakstīti, lai viesiem atņemtu vēlmi numuriņos smēķēt un viņi nesagandētu atpūtu nesmēķējošiem viesiem. Kāds viesnīcas īpašnieks, kurš vēlējās palikt anonīms, pastāstīja:

„Parasti visnekaunīgākie ir mūsu pašu, no Latvijas, visi un krievi. Viņi visādiem veidiem mēģina istabenēm iestāstīt, ka ir nesmēķētāji un neko nezina par dūmu smaku numuriņā, kaut gan atkritumu spainī atrodam izsmēķus. No tādiem viesiem iznāk atvadīties pat ar lieliem skandāliem. Ārzemju viesi, sevišķi no Ritumiem, ir daudz solīdāki un saprotoši – viņi ir pieraduši pie kārtības un bargajiem pretsmēķēšanas noteikumiem dzimtenē. Kā likumpaklausīgi cilvēki, viņi arī samaksās”.

Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Lūka/LETA, Shutterstock

Tēmas