6 idejas sēņotājiem - kā sēnes saglabāt ziemai vai apēst uzreiz
Lai sēnes saglabātu ziemai, tās var marinēt, sālīt, kaltēt un sasaldēt.
Garšīgi
2016. gada 24. jūlijs, 08:19

6 idejas sēņotājiem - kā sēnes saglabāt ziemai vai apēst uzreiz

Jauns.lv

Agrāk par īsto sēņu laiku uzskatīja septembri, kad koku lapas metas zeltainas un sārtas, taču dabā viss mainās, un nu rudens sēnes jau spraucas laukā pašā vasaras vidū, par augustu nemaz nerunājot. Labākais sēņošanas laiks ir agrs rīts, kad tik tikko svīst gaisma, protams, tik agri, lai sēnes varētu arī ieraudzīt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kad ir labākais sēņošanas laiks?

Agrā rītā tās ir stingriem kātiņiem un cepurītēm. Vēlāk, kad kļūst silts un spīd saule, tās sasilst un nav vairs tik tvirtas. Taču arī ļoti lietainā laikā nav ieteicams sēņot, jo tad sēnes ir savilgušas un ātri bojājas. Sēņošanai piemērotākais trauks ir pīts grozs, nevis spainis vai vēl ļaunāk – polietilēna maisiņš.

Kā saglabāt sēnes ziemai?

 Lai sēnes saglabātu ziemai, tās var marinēt, sālīt, kaltēt un sasaldēt.

*

Marinēšanai

vajadzīgas glītas, nebojātas un nelielas notīrītas sēnītes. Viens no variantiem – sēnītes liek etiķa marinādē un vāra aptuveni 15 minūtes, pēc tam atdzesē. Burciņās ieliek garšvielas pēc izvēles un iepilda sēnes ar visu marinādi. Ja vajag, pielej vēl etiķi, taču jārēķinās, lai virspusē paliktu vieta plānai olīveļļas kārtiņai, ko uzlej pašās beigās. Burciņas rūpīgi aizvāko un uzglabā vēsā, pat aukstā vietā.

*

Kaltētām

sēnēm ir īpaši spēcīgs aromāts, tāpēc tās ir ļoti iecienītas gan kā piedeva, gan kā garšviela. Viens no kaltēšanas variantiem: sēnes notīra un sagriež ļoti plānā šķēlītēs. Tās vienā kārtā izklāj uz cepamplāts un liek kaltēties – vai nu siltā un labi vēdināmā vietā, vai arī 60 grādu siltā cepeškrāsnī. Ja sēnes liek krāsnī, tad durvīs atstāj spraugu. Kaltētās sēnes iepilda stikla burkā ar aizskrūvējamu vāku. Pirms lietošanas katru sēņu devu ieber sietiņā un noskalo zem tekoša ūdens strūklas.

*

Saldēšanai

izmanto skaistas, stingras, notīrītas sēnes. Viens no variantiem: sēnes sagriež šķēlītēs vai gabaliņos, ātri blanšē verdošā ūdenī, pēc tam nosusina un nelielās porcijās sasaldē. Pirms gatavošanas saldētās sēnes nav jāatlaidina – tās uzreiz pievieno karstam ēdienam un turpina gatavot atbilstoši receptei.

* Sālīšanas pluss ir tas, ka var racionāli izmantot arī lielas un neizskatīgas, bet citādā ziņā visnotaļ labas sēnes. Tās novāra, izspiež lieko šķidrumu un pārmaiņus ar sāli blīvi pilda piemērotā traukā – māla vai akmens podā, atbilstošā koka muciņā, stikla burkā u. tml. Pa vidu var likt gan diļļu kātus, gan pētersīļu lapas, gan piparus un citas garšvielas. Ja sēnes sanāk ļoti sāļas, tās pirms tālākas lietošanas, piemēram, zupās, mērcēs, salātos, vai nu rūpīgi noskalo, vai arī kādu laiku mērcē aukstā ūdenī.

Idejas sēņu apēšanai uzreiz

Svaigu baraviku salāti

Nelielas, stingras baravikas notīri un sagriez ļoti plānās šķēlītēs. Šķīvja dibenu apzied ar olīveļļu un citrona sulu, uzliec virsū baraviku šķēlītes un pārkaisi ar sāli un pipariem, pēc tam atkal apslaki ar eļļu un sulu. Ja mājās ir kāds cietā siera gabaliņš, tad norīvē plānas plēksnītes un pārkaisi sēnēm. Izvāri olu, atdzesē, sadrupini dzeltenumu un kopā ar sasmalcinātiem pētersīļiem pārber salātiem.

Ātrā sēņu uzkoda spāņu gaumē

Mazas baravikas vai citas stingras sēnes notīri, lielākās pārgriez uz pusēm vai sagriez šķēlēs. Pannā sakarsē olīveļļu un apcep sēnes. Pievieno sakapātus ķiplokus, pētersīļus, timiānu, ja vēlies – arī sīki sagrieztu šķiņķi. Pārkaisi ar sāli un pipariem. Pielej mazliet sausā baltvīna vai šerija, citronu sulu, arī brendiju, ja ir pie rokas, un vēl mazliet pasautē. Šī uzkoda vienlīdz labi garšo gan silta, gan auksta.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock