Dārza nojumes, lapenes un tenti - kuru ainavisko elementu izvēlēties savam dārzam?
Latvijas neprognozējamajās vasarās kāda nojume vai cita būve dārzā būs ļoti noderīga.
Noderīgi ikdienā
2016. gada 4. augusts, 17:22

Dārza nojumes, lapenes un tenti - kuru ainavisko elementu izvēlēties savam dārzam?

Jauns.lv

Latvijas vasaras ir tik neprognozējamas, ka dārzā neiztikt bez kāda ainaviska elementa – dārza paviljona, nojumes, vīteņaugiem apaugušas pergolas vai vieglas konstrukcijas pārvietojama tenta. Slēgti dārza paviljoni izmantojami arīdzan pavasarī un rudenī, kad gaiss ir dzestrs, bet paviljons – saulē patīkami uzsilis. Iesaka interjera žurnāliste Anita Pīra.

Savulaik dārza nojumes vai pergolas tika veidotas vīnogulāju audzēšanai, bet vēlāk kļuva par praktisku un ainavisku dārza dizaina elementu. Tajā var ne vien paslēpties un atpūsties, bet arī izmantot dārza zonu nodalīšanai un vīteņaugu audzēšanai.

Paviljoni var būt gan atvērti, gan aprīkoti ar sienām.

Lai mazo dārza arhitektūras formu dizains būtu saskanīgs ar dzīvojamo ēku, to celšanai vēlams izmantot tos pašus vai radniecīgus būvniecības materiālus. Latvijā izplatītākais ir ar dažādiem aizsarglīdzekļiem apstrādāts vai krāsots koks, taču paviljona vai nojumes konstrukciju var veidot arī no ķieģeļiem vai, piemēram, stikla paketēm. Atkarībā no būves nozīmes un arhitektonikas to var aprīkot ne vien ar jumtu, bet arī logiem, durvīm un grīdu. Vienkāršākā būve dārzā būs pergola, kuru parasti veido no koka vai ķieģeļiem un blīvi noaudzē ar vīteņaugiem, kas ar laiku veido dabiskus griestus un sienas un lieliski pasargās iekštelpu no vēja un saules, radot patīkamu noēnojumu. Paviljonos, nojumēs un pergolās par grīdu izmanto zemsedzi, bet var to izveidot arī no koka, betona vai ķieģeļiem. Dārzā ieplāno arī atbilstīgas takas, kas ved uz dārza patvērumiem.

Savukārt, ja nevēlas veidot pastāvīgu būvi, var izvēlēties kādu no daudzajām saliekamajām nojumēm vai tentiem. Atkarībā no cenas tie var būt stabili vai tieši pretēji – pakļauti visiem vējiem, tāpēc jādomā par to pienācīgu nostiprināšanu, īpaši, ja to vēlas izmantot dārzā ilgāk par vienu dienu. Vieglo tentu nostiprināšanai lieliski piemēroti ir būvmateriālu veikalos nopērkamie armatūras stieņi, kurus iedzen zemē un pie kuriem piesaitē tenta nestabilos turētājus.

Vieglas konstrukcijas oriģinālu tentu var radīt arī saviem spēkiem, no koka brusām izveidojot karkasu un aprīkojot sānu malas ar aizkariem no sintētiska materiāla (vienkāršākais un lētākais variants – baltā agroplēve divās kārtās, ilgmūžīgāks variants ir dušas aizkari), var izmantot arī brezentu un linu. Vajadzības gadījumā no šiem materiāliem tentam var izveidot arī griestus, pieskavojot tos pie koka konstrukcijas.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock