Kredītņēmēja Indra: "Banka gaida kā maitu ērgļi..." Iestāde neapstājas arī maksātnespējas priekšā
„Bankā saka, ka 7 gadus esmu maksājusi tikai galvenokārt procentus,” sūkstās Indra, kura „DNB Bankā” paņēma kredītu dzīvoklim „hruščovkā”.
Likums un taisnība
2016. gada 5. augusts, 06:55

Kredītņēmēja Indra: "Banka gaida kā maitu ērgļi..." Iestāde neapstājas arī maksātnespējas priekšā

Jauns.lv

Žurnālam „Likums un Taisnība” raksta rīdziniece Indra: “Es 2009. gadā par 65 000 eiro nopirku divistabu dzīvokli Rīgā, Pārdaugavā, Hruščova laika mājā. Kredītu paņēmu „DNB bankā”.

Septiņus gadus katru mēnesi bankai maksāju 465 eiro, strādāju divos darbos. Vēlāk divreiz piedzīvoju algas samazinājumu, un pēdējā laikā pēc kredītmaksājuma veikšanas man dzīvošanai palika 30 eiro mēnesī. Sāku fiziskas personas maksātnespējas procesu.

Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesa to apstiprināja un iecēla maksātnespējas administratoru. Spriedumā rakstīts, ka tas nav pārsūdzams. Šā gada maijā maksātnespējas administrators manu dzīvokli izsolē pārdeva par 26 000 eiro. Samierinājos, ka divus gadus savilkšu jostu un maksāšu 1/3 daļu no savas algas, taču pēc tam būšu brīva no parādiem.

Bankas darbinieki saka, ka visus šos septiņus gadus es esmu maksājusi galvenokārt kredīta procentus, no pamatsummas esmu samaksājusi tikai 5000 eiro un esmu bankai parādā vēl 60 000 eiro. Nesen saņēmu vēstuli, ka banka pret mani iesniegusi prasību tiesā un grib piedzīt visu parādu. Tiesa prasa manu rakstveida paskaidrojumu, taču lietu izskatīs bez manas klātbūtnes. Vai tad banka var pārsūdzēt tiesas spriedumu par maksātnespēju, kurš stājies spēkā? Esmu nobijusies, jo tad man bankai būs jāmaksā visu atlikušo mūžu.

Diemžēl tiesas ieceltais administrators neko nespēj paskaidrot. Atbildēja, ka maksātnespējas process ejot savu gaitu un par to, ko darot banka, viņam nekas neesot jāzina.

Kad man jāsāk maksāt 1/3 no algas, ja tiesa pieņēmusi lēmumu par maksātnespēju? Administrators saka, ka neko nokavēt nevarot. Bet dzīvokli pārdeva jau maijā. Vai beigās neiznāks, ka būšu vainīga, jo neesmu maksājusi? Ko man darīt?”

Iznāk, ka jūs septiņu gadu laikā bankai esat samaksājusi apmēram 39 060 eiro. Vēl 26 000 eiro banka saņēma par pārdoto dzīvokli, tātad kopā – apmēram 65 060 eiro (faktiski mazāk, jo jāatrēķina maksātnespējas administratora atalgojums par dzīvokļa pārdošanu). Banka zina, ka ir sākts maksātnespējas process. Kāpēc tad banka sniedz prasību tiesā?

Gaida kā maitu ērgļi

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas konsultants Aivars Rudi skaidro, ka tiesas spriedumu par maksātnespējas procesu neviens nevar pārsūdzēt. Banka var sniegt prasību tiesā, un tiesa nolems, ka jūs bankai esat parādā noteiktu summu. Taču tiesa nevarēs izsniegt izpildrakstu, jo ir sākts maksātnespējas process!

Kāpēc tad banka tiesājas? Gadījumā ja jūs nepabeigsiet maksātnespējas procesu, tā varēs saņemt izpildrakstu un no jums piedzīt visu atlikušo lielo summu. Faktiski banka rīkojas gluži kā maitu lija – gaida, ka cilvēks varbūt zaudēs darbu un paliks bez iztikas līdzekļiem.

Lai aizstāvētu savas intereses, jums tiesai jānosūta ierakstīta vēstule ar paskaidrojumu, kura tiesa kurā datumā pieņēmusi spriedumu par maksātnespējas procesa sākšanu.

Darbu secība

Kādā secībā viss notiek? Vispirms maksātnespējas administrators izsolē pārdod jūsu īpašumu. Kad tiek apstiprināts izsoles akts un no izsoles uzvarētāja saņemta nauda, maksātnespējas administrators patur savu daļu kā atalgojumu par darbu un pārējo naudu pārskaita bankai.

Pēc tam viņš jums uz e-pastu atsūtīs ziņu, cik lielas tagad ir jūsu atlikušās parādsaistības. Tad jums pašai būs jāsastāda saistību dzēšanas plāns.

Ja parāds lielāks par 30 000 eiro, maksātnespējas process ilgst divus gadus. Ja mazāk – vienu gadu. Tāpēc, ja parāds nedaudz pārsniedz 30 000 eiro, parādnieks ir ieinteresēts to samazināt, tādā veidā iegūstot vienu gadu. Maksātnespējas laikā kredītu ņemt nedrīkst, taču neoficiāli varat aizņemties no vīra, radiem vai draugiem.

Maksātnespējas laikā ik mēnesi jāmaksā 1/3 daļa no saviem ienākumiem, taču ne mazāk par 123,33 eiro mēnesī (tā ir trešdaļa no 370 eiro, pašreiz valstī noteiktās minimālās algas). Parādnieks no savas algas vispirms samaksā iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālās apdrošināšanas maksājumus un no atlikuma 1/3 daļu pārskaita maksātnespējas administratoram. Ja saņemat tikai minimālo algu, tad pēc nodokļu nomaksas 123,33 eiro faktiski iznāks vairāk nekā 1/3 no jūsu neto ienākumiem.

Ja paliksiet bez darba, arī tad maksātnespējas laikā katru mēnesi jāmaksā 123,33 eiro. Nevienu neinteresē, kur ņemsiet naudu. Varat lasīt mellenes, sēnes vai tukšās pudeles, taču jūsu interesēs ir ik mēnesi samaksāt šo summu.

Kad maksātnespējas process būs sekmīgi beidzies, cilvēks ir atbrīvojies no parādiem.

Zināšanai: Latvijas Kredītņēmēju apvienības konsultāciju tālrunis ir 20042039.

Sniedze Smilga, „Likums un Taisnība”/Foto: Reuters/Scanpix/LETA/Shutterstock

Tēmas