Āfrikas cūku mēris turpina pļauju
Pirms simts gadiem mežacūkas Latvijas mežos bija retums, ne velti, 1912. gadā atklājot Rīgas Zooloģisko dārzu, tajā pirmais dzīvnieks bija mežacūka Trīne. Vai vēsture atkārtojas?
Viena Vide Visiem
2016. gada 8. augusts, 20:48

Āfrikas cūku mēris turpina pļauju

Jauns.lv

Jūlija beigās Āfrikas cūku mēris atklāts kādā Vārkavas novada kūtī, kur nācās likvidēt 22 pieaugušas cūkas un 38 sivēnus.

Sērgas skartajās teritorijās zemnieki ir informēti, ka nedrīkst cūkas turēt kā sendienās: ganīt aplokos, barot ar zāli un nevārītiem kartupeļiem, pakaišiem izmantot sienu un salmus, jo laukiem un pļavām cauri var būt staigājušas slimas mežacūkas.

Saimnieki šos ieteikumus neievēroja, tāpēc droši vien nesaņems kompensāciju par slimo cūku likvidēšanu. Ar Āfrikas cūku mēri mājas cūkas var inficēties pavisam viegli, jo vīruss ir ļoti dzīvīgs, tas saglabā savu sparu arī, kad beigtā cūka jau sapuvusi, to var pārnēsāt gan ērces, gan kukaiņi, piemēram, gaļas mušas. Vīruss saglabājas kaulu smadzenēs, tāpēc ar slimo dzīvnieku atliekām citas cūkas var inficēties vēl ilgi.

Līdz šim šogad Āfrikas cūku mēris bija konstatēts tikai meža cūkām – reģistrēti 667 saslimšanas gadījumi 58 novadu 180 pagastos un divās pilsētās. Iepriekšējais saslimšanas gadījums mājas cūkām konstatēts pērn 9. septembrī. Pērn Āfrikas cūku mēra dēļ bija jāiznīcina 213 mājas cūkas, 2014. gadā – 564 mājas cūkas. Vārkavas novadā līdz šim nebija konstatēti saslimšanas gadījumi mājas cūkām.

Maz cerību, ka Āfrikas cūku mēri izdosies apturēt. Ja vēlamies ēst vietējo cūkgaļu, nāksies nopietnāk pievērsties mežacūku izmedīšanai un pirmajā acu uzmetienā galīgi nezaļiem mājas cūku turēšanas paņēmieniem. Tā kā novērots, ka mednieki nesteidzas ziņot par beigtām cūkām tīrumos, pļavās un mežos, esiet modri un par katru to līķi ziņojiet Pārtikas un veterinārajam dienestam.

Diemžēl ir mednieki, kas mēģina noklusēt šos faktus, lai viņu hobiju netraucētu ierobežojumi. Tieši mednieki gadiem pastiprināti piebaroja un savairoja meža cūkas, lai būtu vieglākas medības. Piebarošana turpinās, par to liecina nesen dzimuši sivēni jaunajām cūkām, viņas labos barošanās apstākļos dzimumgatavību sasniedz ātrāk – aprīlī, maija beigās.

Kas jāzina cūkkopjiem

Pārtikas un veterinārais dienests atgādina:

cūkas nedrīkst turēt āra aplokos, jānovērš to kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem;

nedrīkst pieļaut putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās;

nedrīkst lietot pakaišus, ja ir aizdomas, ka tiem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki;

cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli!), termiski neapstrādātus kartupeļus, sevišķi, ja cūku novietne atrodas tuvu mežam;

nedrīkst izbarot pārtikas atkritumus;

kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kurus nevalkā ārpus novietnes;

pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi;

ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

Anitra Tooma, Kasjauns avīze/Foto: Vilnis Skuja