Vai varu panākt, ka šķirtā sieva atsakās no mana uzvārda? Atbild jurists
Daudziem vīriešiem kremt, ja bijusī laulātā draudzene pēc šķiršanās turpina nēsāt viņa uzvārdu. Jurists skaidro, vai ir iespējams ko darīt lietas labā.
Likums un taisnība
2016. gada 9. augusts, 06:50

Vai varu panākt, ka šķirtā sieva atsakās no mana uzvārda? Atbild jurists

Jauns.lv

“Biju precējies divas reizes. Šobrīd esmu šķīries. Vai ir kāda iespēja abām savām bijušajām sievām pieprasīt, lai atsakās no mana uzvārda? Ja ir, kā man rīkoties? Un cik tas izmaksās?” jautā lasītājs no Liepājas. Skaidro zvērinātu advokātu biroja Centrs zvērināts advokāts Valdis Ulmanis.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Civillikuma 82. panta otrās daļas 2. teikumā noteikts: “Pēc otra laulātā lūguma tiesa, ja tas neaizskar bērna intereses, var liegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā.” Tātad laulības šķiršanas lietās jūs būtu varējis lūgt tiesu liegt sievām saukties laulībā iegūtajā uzvārdā, ja tas neaizskartu bērna intereses un ja jūs varētu pierādīt, ka sievas ir veicinājušas laulības iziršanu.

No vēstules saprotams, ka no abām sievām esat jau šķīries, tātad spriedumi par laulības šķiršanu jau stājušies spēkā. Atbilstīgi Civilprocesa likuma 242. panta 2. punktam, taisot spriedumu laulības šķiršanas lietā, tiesa nosaka, vai pusei, kura, stājoties laulībā, savu uzvārdu mainījusi, piešķirams pirmslaulības uzvārds. Tātad, ja sievas nav lūgušas tiesu piešķirt viņām pirmslaulības uzvārdu un jūs neesat lūdzis tiesu liegt sievām saukties laulībā iegūtajā uzvārdā, viņas ir tiesīgas saukties jūsu uzvārdā.

Civilprocesa likumā paredzēta iespēja noteiktās situācijas panākt lietas jaunu izskatīšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem. Konkrētajā gadījumā hipotētiski varētu būt iespēja izmantot Civilprocesa likuma 479. panta 1. punktu, ja jūs tikai pēc tam, kad stājušies spēkā spriedumi laulības šķiršanas lietās, būtu atklājis, ka sievas ir veicinājušas laulības iziršanu, un varētu to pierādīt tiesā. Turklāt Civilprocesa likuma 479. panta 1. punkta izmantošana būtu atkarīga no tā, vai liegums sievām saukties jūsu uzvārdā aizskar bērna intereses. Apsverot iespēju vērsties tiesā saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem, jāņem vērā arī visi pārējie Civilprocesa likuma 59. nodaļā Lietas jauna izskatīšana sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem minētie priekšnoteikumi.

Procesa izmaksas ir atkarīgas no advokātu vai citu juristu honorāru apmēra.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock