Siāmietis tavā ģimenē. 4 jautājumi par Siāmas kaķa audzēšanu
Labi audzināti siāmieši nav agresīvi, bet jārēķinās, ka tiem ir pašcieņa un raksturs. Vai tu maz pazīsti kādu kaķi bez šīm rakstura īpašībām?
Mūsu mīluļi
2016. gada 11. augusts, 14:56

Siāmietis tavā ģimenē. 4 jautājumi par Siāmas kaķa audzēšanu

Jauns.lv

Siāmas kaķi ir pūkaiņi "ar raksturiņu" - tas zināms ikvienam, kuram gadījies iepazīties ar kādu no šiem skaistuļiem. Kas jāzina, ja plāno uzņemties rūpes par siāmieti, skaidro žurnāls "100 Labi Padomi".

Vai taisnība, ka šie kaķi ir agresīvi un skaļi?

Šie skaistie kaķi ar eleganci un raksturu 19. gadsimta beigās ievesti Eiropā, visticamāk, no Taizemes, kur tos var sastapt joprojām un sauc par mēness dimantu. Uzskata arī, ka tiem ir līdzība ar Ēģiptes kaķiem, un izsaka minējumus par izcelsmi tieši no faraonu laika minčiem.

Labi audzināti siāmieši nav agresīvi, bet jārēķinās, ka tiem ir pašcieņa un raksturs. Vai tu maz pazīsti kādu kaķi bez šīm rakstura īpašībām?

Bērnībā siāmieši ir draiskulīgi, iesaistās rotaļās. Tiem vajag sagādāt rotaļlietas, mainīt tās gluži kā maziem bērniem. Pieaugušā vecumā kaķi kļūst rāmāki. Tie var stundām sastinguši vaktēt peli vai vērot putnu būrī notiekošo – pacietība tiem piemīt pārmēru! Pļāpas šie kaķi ir gan! Tiem raksturīgs zems balss tembrs, ko daži uzskata par nepatīkamu un agresīvu. Kaķiem patīk izteikt emocijas savā kaķu valodā un komentēt visu apkārt notiekošo. Tie ir ziņkārīgi, iebāzīs savu degunu visur, kur vien varēs. Nepatīk būt ierobežotiem un nošķirtiem no citiem mājiniekiem.

Vairāk piemēroti dzīvošanai privātmājā ar dārzu nekā dzīvoklī, jo aiz garlaicības var kļūt grūtsirdīgi.

Vai siāmieši draudzējas ar bērniem?

Siāmas kaķi pieķeras saviem saimniekiem un nejūtas labi, ja tiek atstāti vieni. Raksturīgi, ka tie, līdzīgi kā suņi, pieņem un atzīst par saimnieku tikai vienu no ģimenes. Tas nozīmē, ka bērni tiks respektēti, bet ranga tabulā neatradīsies pašā augšgalā. Kaķi, kā jau mājas saimnieču – sieviešu – senatnē pieradināti dzīvnieki (tā vēsta leģendas), atzīst arī viņu bērnus un, ja arī neļaujas kļūt gluži vai par rotaļlietām, mazuļus tomēr neaiztiek. Taču bērnus jāmāca apieties ar dzīvniekiem, nedarīt tiem pāri.

Kaķi var saradināt ar citiem mājdzīvniekiem?

Ja saskare ar citiem mājas mīluļiem ir kaķēna vecumā, dzīvnieki iedraudzējas. Savukārt, ja siāmietis mazotnē ir pieradis būt viens, tas vēlāk ir ļoti greizsirdīgs uz citiem dzīvniekiem, kas tam atņem saimnieka uzmanību. Ja kaķēnu saradina ar citu pieaugušu mājdzīvnieku, svarīgi nepieļaut, ka mazajam dara pāri: dzīvnieks to var atcerēties uz mūžu un pieaudzis meklēt iespējas atriebties pāridarītājam. Šī traumu ceļā iegūtā rakstura īpašība var piemist arī citu sugu kaķiem un suņiem.

Kuri ir īstie siāmieši – ar apaļām vai spicām galvām?

Siāmas kaķu selekcija ir visai komplicēta lieta, bet vienkāršoti varam teikt, ka Latvijā senāki ir Siāmas kaķi, kas izskatās pēc parastiem minčiem, tikai ar raksturīgo apmatojumu un zilām acīm. Savukārt siāmieši ar trijstūrveida galvām, orientālāka izskata eksterjeru, ir jaunākas selekcijas rezultāts, kas tagad tiek audzēts plašāk.

Leģenda par siāmieša aizlauzto asti

Ir saglabājusies ne viena vien leģenda par siāmiešiem! Bet mēs piedāvājam šo: kādai no Siāmas karaliskā nama princesēm ļoti patika peldēties. Baseina malā viņu vienmēr sagaidīja uzticamais kaķis, uz kura astes daiļava uzvēra savus gredzenus, lai nepazūd. Ar laiku kaķa astes gals uzliecās uz augšu, lai gredzeni nenošļuktu, un kopš tiem laikiem Siāmas kaķi dzimst ar tievu aizlauzumu astes galā.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto:  Shutterstock

Tēmas